"Un buget de raţionalizare a sărăciei, ca şi pînă acum", este aprecierea făcută de Liviu Voinea, director de cercetare în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA) bugetului pentru anul viitor. Domnia sa nu crede că bugetul exprimă o politică economică structurală: "Ca să fie structurat, coerent, trebuie să existe o planificare multianuală, ceea ce încă nu există la noi".
Liviu Voinea consideră că deficitul bugetar, situat la 0,5% este nerealist, în condiţiile în care ţările care au intrat în Uniunea Europeană în 2004 au avut în anul precedent deficite bugetare de circa 4%.
Macroeconomistul Florin Cîţu spune că Guvernul încearcă (potrivit declaraţiilor făcute pînă acum, fiindcă proiectul de buget nu este cunoscut încă) o reorientare către sectoarele "motoare economice" pe termen lung. Proiectul ridică însă multe semne de întrebare, spune domnul Cîţu, întrucît politica bugetară trebuie să fie în concordanţă cu cea fiscală, or, pînă acum, ele sînt disparate.
"Ţintele macroeconomice pentru 2006 - mai puţin cea a inflaţiei - sînt aceleaşi din acest an", precizează Florin Cîţu. Domnia sa spune că ţintele sînt optimiste, în condiţiile şocului petrolului, ale scăderii cursului de schimb, ale scăderii productivităţii, restrîngerea creditelor şi majorarea fiscalităţii.
Inflaţia a fost prevăzută la 5,5%, în timp ce BNR a previzionat o ţintă de 5% pentru 2006. "Noul sistem de ţintire a inflaţiei presupune aceeaşi ţintă şi pentru Guvern şi pentru BNR. Cum noi avem două ţinte diferite, se pare că nu există comunicare între cele două instituţii ale statului", opinează domnul Cîţu.
Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci în cadrul Senatului, ne-a declarat că principalul obiectiv în constituirea bugetului a fost menţinerea deficitului bugetar la 0,5%, ceea ce a însemnat constrîngeri pentru unele ministere.
"Bugetul pentru anul viitor este echilibrat, chiar zgîrcit, în sensul că nivelul obiectivelor de atins este minimal", ne-a declarat Bogdan Baltazar, preşedintele "Baltazar, Bloom & Pîrvulescu". Domnia sa spune că bugetul are şanse să fie realizat, dar că deficitul de cont curent se va situa peste cifra prevăzută. "Bugetul a făcută deja o victimă din cauza caracterului măsurat", opinează Bogdan Baltazar, referindu-se la demisia lui Mircea Miclea, ministrul Educaţiei şi Cercetării. Domnia sa spune că premisele de la care Guvernul a plecat în alcătuirea bugetului pe anul viitor sînt mult mai corecte decît cele pentru 2005 şi dă ca exemplu cursul de schimb, stabilit la 3,55 RON pentru un euro. "Bugetul pe 2006 este măsurat, prudent, plauzibil", concluzionează domnul Baltazar.