După ce a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 1,7 milioane euro, în creştere cu 54% faţă de 2019, Atrea, producătorul de sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură din România, estimează o revenire a pieţei de ventilaţie în sectorul HORECA, după stagnarea din ultimul an, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Cifra de afaceri din industria HORECA a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, ca urmare a pandemiei. Aproape un an şi jumătate, antreprenorii din acest domeniu fie au avut afacerile închise, fie au funcţionat la capacitate redusă, fără să mai facă investiţii. Astfel, după cererea mare din 2019, în 2020 cererea sistemelor de ventilaţie a stagnat în acest domeniu", a declarat Dorin Şalamac, director Atrea România.
Însă odată cu relaxarea restricţiilor şi cu revenirea la normalite, încep să apară semnele pozitive şi pe acest sector. Având în vedere situaţia cu care s-a confruntat sectorul HORECA, începutul de an a fost neaşteptat de bun, iar tendinţa se anunţă a fi una favorabilă în continuare, sunt de părere reprezentanţii Atrea. Compania se aşteptă la o creştere a sectorului cu 50% în a doua parte anului şi datorită faptului că piaţa acestor soluţii se maturizează, din ce în ce mai mulţi anterprenori din acest domeniu înţelegând beneficiile unor astfel de sisteme, în zona de business şi de confort.
"Continuăm să vedem, la fel ca în anii trecuţi, un interes mai crescut asupra hotelor cu recuperare de căldură. Sistemele se pot adapta la orice tip de interior, iar dacă vorbim de bucătării profesionale, acesta devine extrem de eficient. Mai mult, sistemele concepute de Atrea elimină din peisaj tradiţionalele hote. Evacuarea şi introducerea aerului proaspăt se face direct prin grilele montate în plafon, sistemul asigurând în acelaşi timp şi iluminarea spaţiului în parametrii utili", mai declară Şalamac.
Potrivit sursei citate, sistemele de ventilaţie cu recuperare de căldură de la Atrea au fost implementate implementate în restaurant precum Marty Sun Plaza, Therme Bucureşti, bucătărie Fru Fru, Pensiunea Ciuta din Buzău, restaurantul Fenyo din Miercurea Ciuc, restaurantul Da Pino din Cluj sau la restaurantul Spitalului Municipal din Oradea.
Preţul unui astfel de sistem începe de la 2000 de euro în funcţie de complexitatea proiectul şi poate ajunge la câteva zeci de mii de euro, dacă implică plafon cu extracţie, sistem de tratare a aerului şi sistem de lămpi UV-C pentru distrugerea mirosurilor şi grăsimilor, se menţionează în comunicat.
De asemenea, pentru sectorul HORECA, Atrea oferă soluţii de HVAC dedicate sălilor de evenimente, restaurantelor, bucătăriilor, dar şi bazelor de agrement.
Un plus, este faptul că un astfel de sistem poate fi integrat cu mecansimul de ventilaţie şi climatizare al restaurantului. Astfel, centrala cu recuperare de căldură care preia fluxurile de aer cald din bucătăria restaurantului, poate gestiona aceleaşi trasee de aer şi pentru restul restaurantului, producând în permanenţă aer curat şi o ambianţă plăcută pentru clienţi.
Cum funcţionează o instalaţie de ventilaţie cu recuperare de căldură într-o bucătărie?
Aerul viciat este extras din spaţiul de lucru prin grilele de ventilaţie din sistemul montat în tavan, iar căldura acestuia se transferă aerului de afară pe care centrala Atrea îl introduce în aceeaşi incintă, după ce în prealabil îl filtrează.
Inovaţia unui sistem cu recuperare de căldură constă în faptul că cele două fluxuri de aer nu au contact, ci se transferă doar căldura de la unul la altul. Astfel, în spaţiul de lucru există în permanenţă un aport de aer proaspăt, temperatura rămănând constantă, fără aburi sau condens. Prin montarea unui sistem de ventilaţie a bucătăriei prin plafon se evită şi un alt fenomen atât de nedorit şi de neevitat în orice bucătăarie, şi anume depunerile de grăsime şi arsuri de pe hotele clasice.