Investitorii asiatici au început să se orienteze către plasamente în fonduri de investiţii imobiliare, în locul celor în aur, pentru a se proteja de inflaţia în creştere, în condiţiile în care băncile centrale tipăresc monedă în încercarea de a stimula creşterea economică, relatează Reuters. Aceste plasamante oferă randamente mai ridicate, însă pot fi riscante, având în vedere preţurile ridicate ale proprietăţilor imobiliare.
Emisiunile acestor tipuri de fonduri realizate în Asia, cu excepţia Japoniei, au crescut de mai mult de patru ori în ultimul an, până la 4,33 miliarde euro, valoarea înregistrată la începutul acestei luni, ducând preţul imobiliarelor la cel mai înalt nivel de la debutul crizei financiare, şi nu dau semne că vor încetini în următoarele luni.
Având în vedere că fondurile de tip REIT (real estate investment trusts) deţin o varietate de proprietăţi, de la fabrici la mall-uri şi hoteluri, acestea beneficiază de pe urma unor chirii mai mari, atunci când economiile se află pe un trend ascendent, iar preţurile cresc. Spre deosebire de aur, REIT-urile plătesc dividende, ceea ce, în ochii investitorilor, reprezintă un beneficiu suplimentar. Randamentele fondurilor imobiliare asiatice au o valoare medie de 4,4%. În timp ce preţul spot al aurului a scăzut cu aproximativ 7%, de la începutul anului, indicele MSCI Asia Pacific REIT a crescut cu 14%, potrivit Reuters. Indicii aferenţi din Singapore şi Hong Kong au înregistrat, la rândul lor, avansuri de 13%, respectiv 17%, ambii atingând maxime istorice în ultimele două săptămâni.
În condiţiile unei cereri tot mai mari, companiile "inundă" piaţa cu oferte. De exemplu, Mapletree Greater China Commercial Trust a obţinut 2,06 miliarde dolari, în luna februarie, în urma celei mai mari oferte publice iniţiale din istorie, care a avut loc în Singapore. Randamentul oferit, de 5,6%, a determinat investitorii instituţionali să suprasubscrie de aproape 30 de ori unităţile oferite.
Activele fondurilor imobiliare care investesc în Asia exclusiv-Japonia, respectiv Japonia, au atins recordurile de 55 miliarde dolari şi 20 miliarde dolari, la finele lunii martie, mai arată Reuters. În condiţiile în care este de aşteptat ca emisiunile programate pentru acest an, 2013 pare că va fi cel mai important an pentru REIT-uri, din 2007 încoace.
Valoarea activelor fondurilor de investiţii imobiliare sunt "umflate" şi de măsurile băncilor centrale, un exemplu în acest sens fiind Banca Naţională a Japoniei, care a achiziţionat unităţi de fond în valoare de 1,35 miliarde dolari, de la debutul schemei sale de cumpărare de active, în decemebrie 2010. În ultimul an au avut loc creşteri la nivelul a 92% din REIT-urile listate în Asia, unele dintre acestea mărindu-şi dimensiunea de peste două ori, stimulate de politicile agresive de expansiune fiscală şi monetară ale premierului nipon Shinzo Abe.
Westfield Group, cel mai mare REIT din regiune, după valoarea activelor, se tranzacţiona, vineri, la un preţ de 1,6 ori mai mare decât valoarea sa contabilă, cu 71% peste media ultimilor cinci ani, în timp ce al doilea cel mai lichid, Nippon Building Fund, se tranzacţiona la un preţ care depăşea cu 80% media ultimilor cinci ani. Deciziile de plasament ale investitorilor se bazează şi pe creşterile tarifelor hoteliere şi ale chiriilor la clădiri şi mall-uri, datorate evoluţiei economice pozitive din Asia de Sud-Est, conform analiştilor.
"Reglementările privind piaţa imobiliară au vizat, în special, clădirile rezidenţiale, în timp ce pe segmentul clădirilor comerciale, reprezentat de spaţiile de birouri, mall-uri şi hoteluri, aşteptările sunt mai optimiste", a declarat Michael Smith, şeful departamentului de investment banking axat pe imobiliare pentru regiunea Asia în cadrul Goldman Sachs. "Avantajul REIT-urilor este că reprezintă o formă foarte pură a expunerii pe piaţa clădirilor comerciale", a adăugat domnia sa.