Uniunea Europeană ar putea reclama Statele Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) sau ar putea folosi sancţiuni de retorsiune pentru a-şi proteja companiile în Cuba, în urma unei decizii a preşedintelui Donald Trump de a ridica o măsură care interzicea cetăţenilor americani să dea în judecată investitorii în statul cubanez, relatează Reuters.
"UE consideră că aplicarea extra-teritorială a unor măsuri restrictive unilaterale contravine legislaţiei internaţionale şi va atrage toate măsurile care se impun", a afirmat într-un comunicat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, conform Reuters.
Mogherini a spus că măsurile ar putea include un caz la OMB în această chestiune sau utilizarea "unui statut de blocare", care permite companiilor din UE date în judecată în SUA să recupereze în instanţele UE orice daună provocată de petenţi americani.
Mogherini a spus că UE va încerca să atragă sprijinul altor ţări, dar nu a dat exemple.
Companii europene şi canadiene au investit în sectorul de turism şi sectorul energetic din Cuba, iar decizia lui Trump va tensiona şi mai mult relaţiile.
Administraţia Trump a ridicat luna trecut o măsură care interzicea cetăţenilor americani dreptul de a da în judecată companiile străine care folosesc proprietăţi confiscate de guvernul cubanez în urma revoluţiei lui Fidel Castro, în 1959, mai informează Reuters.
Schimbarea majoră a politicii americane, despre care Departamentul de Stat a arătat că ar putea avea ca efect sute de mii de cereri de despăgubiri, în valoare de zeci de miliarde de dolari, are rolul să amplifice presiunile asupra Havanei într-o perioadă în care Washingtonul cere Cubei să nu-l mai sprijine pe preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro.