Uniunea Europeană (UE) a propus atenuarea reglementărilor privind instrumentele financiare derivate, o decizie în urma căreia fondurile de pensii vor economisi miliarde de euro, în încercarea de a stimula creşterea economiei europene, transmite Reuters.
Noile reglementări au fost introduse în 2012, pe fondul acuzaţiilor că tranzacţiile cu derivate ar fi accentuat criza financiară din 2007-2009. Autorităţile încearcă acum să sprijine creşterea economiei europene prin înăsprirea reglementărilor pentru companii şi investitori dar nu şi pentru marile bănci.
Comisia Europeană (CE) a propus joi un proiect de lege prin care timp de încă trei ani fondurile de pensii nu vor trebui să clarifice tranzacţiile lor cu derivate, o decizie care va ajuta aceste fonduri să facă economii de miliarde de euro.
"Obiectivul nostru este să simplificăm reglementările şi să eliminăm costurile disproporţionate şi greutăţile cu care se confruntă companiile mici din sectorul financiar, corporaţiile şi fondurile de pensii", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
Bruxelles-ul încearcă să încurajeze companiile să obţină fonduri de pe pieţe şi să devină mai puţin dependente de creditele bancare.
Dar planurile CE au fost afectate după ce Marea Britanie - cea mai mare piaţă de capital din UE - a decis ieşirea din UE.
Planurile anunţate joi, ce trebuie aprobate de Parlamentul European şi de statele membre pentru a deveni lege, reprezintă prima revizuire semnificativă a reglementărilor financiare.
Modificările ar putea ajuta participanţii de pe piaţă, în special companiile energetice şi manufacturiere, să economisească până la 2,6 miliarde de euro în costuri operaţionale şi până la 6,9 miliarde de euro în costuri excepţionale.