PENTRU ACEST AN, Compania "Cramele Recaş" estimează creşterea exporturilor cu 50%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 30 octombrie 2014

Compania "Cramele Recaş" estimează creşterea exporturilor cu 50%

Producătorul de vin urmăreşte creşterea cifrei de afaceri cu 22%

Compania producătoare de vin "Cramele Recaş" estimează că exporturile sale vor creşte cu 50%, în acest an faţă de 2013, la baza acestei afirmaţii stând contractele deja încheiate, după cum ne-a spus Philip Cox, proprietarul societăţii.

Domnia sa preconizează că, în anul în curs, vor fi exportate peste şase milioane de sticle de vin, faţă de aproape patru milioane de sticle, câte au fost vândute în alte ţări în 2013, când exporturile au reprezentat circa 40% din livrările de vin îmbuteliat.

"Cramele Recaş" înregistrează o cerere importantă din Anglia, SUA, Olanda, Belgia, Cehia/Slovacia, Canada şi Japonia, ca urmare a promovării din anii anteriori şi creşterii vizibilităţii societăţii, potrivit domnului Cox.

Acesta ne-a declarat că, în 2014, sunt vizate pieţe precum cele din Ucraina, Irlanda, Finlanda, Africa de Sud, producătorul vizând şi o extindere semnificativă pe pieţele existente.

După primul semestru al anului în curs, "Cramele Recaş" a realizat o creştere a cifrei de afaceri de 6%, pentru întreg 2014 fiind preconizată creşterea vânzărilor cu 21-22%.

În 2013, cifra de afaceri consolidată a fost de aproximativ 24 milioane de euro, reprezentând o creştere de circa 20% faţă de anul anterior şi o dublare faţă de cea de acum cinci ani, după cum ne-a declarat Philip Cox.

Ca urmare a creşterii rapide a vânzărilor în anii 2013 şi 2014, societatea investeşte, în acest an, un milion de euro în mărirea capacităţii de producţie din cramă şi achiziţionarea unui nou filtru şi a unei noi linii de bag-in-box.

În această toamnă, compania a produs circa 9,3 milioane de litri de vin, în stoc existând, încă, 2,1 milioane de litri de vin, de anul trecut. Philip Cox estimează că, în 2014, vor fi vândute 10,6 milioane de litri de vin.

"Cramele Recaş" studiază posibilitatea de achiziţionare a unei noi plantaţii de vie şi chiar a unei noi crame/producător de vin, ne-au mai precizat sursele citate, adăugând că viţa vie plantată în 2012-2013 - o investiţie de 2,5 milion de euro - va începe să intre pe rod.

În prezent, compania are 935 de hectare de vie, aproximativ 80% din această suprafaţă fiind pe rod.

Philip Cox: "Încă există o tendinţă de consum îndreptată către vinuri dulci şi oxidate"

În ultima vreme, consumatorii au început să se orientreze către vinurile seci, "curate şi premium", potrivit acţionarului de la "Cramele Recaş". Acesta subliniază că "începe să se simtă o uşoară înţelegere mai bună a vinului spumant - mai exact, faptul că acesta este un vin care poate fi consumat zi de zi, nu doar la Revelion sau la zilele de naştere".

Deşi se simte o îmbunătăţire în educarea consumatorului, încă există o tendinţă de consum îndreptată către vinuri dulci şi oxidate, spune Philip Cox.

Referitor la pregătirea personalului din domeniu, domnia sa menţionează că societatea are angajat un sommelier care organizează instruiri şi degustări, atât cu public, cât şi cu distribuitorii vinului Recaş şi că producătorul a susţinut două şcoli de vin, anul trecut, pentru agenţi de vânzare şi pentru viitori sommelieri.

Proprietarul companiei "Cramele Recaş" evidenţiază inconsistenţa legislativă şi neaplicarea în mod uniform a legislaţiei actuale: "Încă sunt foarte mulţi producători de vin complet nefiscalizat, care concurează neloial cu cramele ce plătesc milioane de euro pe impozite şi TVA. Sunt pe piaţă încă tot felul de produse care apar ca vin, dar de fapt sunt băuturi liniştite fermentate, confecţionate din distilat cu apă şi arome, care scad din vânzările vinului autentic".

Altă problemă a domeniului este reprezentată de faptul că legislaţia românească nu a fost armonizată cu cea din UE după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

"Încă lucrăm la o legislaţie de vin, cea pe care o avem fiind neadaptată la legislaţia europeană. Reglementările în vigoare ne creează probleme serioase la export, unde trebuie să luăm în calcul legislaţia UE - un singur exemplu fiind diferenţele semnificative între varianta europeană şi cea autohtonă privitoare la nivelul de zahăr necesar ca vinurile să fie seci, demiseci şi demidulci şi cea Românească", ne-a spus domnul Cox.

Domnia sa susţine că 2014 este un an cu o producţie record de struguri, pentru România post-decembristă: "Cele peste 30.000 de hectare de vie nobilă plantată după aderarea noastră la UE, în 2007, încep să dea rod anul acesta, ceea ce înseamnă o dublare a cantităţii de struguri produşi, faţă de 2010".

Cu podgorii atestate încă din 1447, cu vinificatori de pe trei continente diferite, societatea "Cramele Recaş" produce toate categoriile de vin, de la bag-in-box până la produse premium, de la vinuri albe lejere, până la roşii corpolente, dar şi la rozeuri catifelate şi spumante.

Ca noutate în acest an, Cupajul alb "Solo Quinta 2013" va avea la bază soiul de struguri roşii vinificaţi în alb, Cadarca. Spumantul "Sole Rose" este din soiurile tradiţionale Cadarca şi Fetească Neagră. "Ca în fiecare an, vrem să venim cu ceva nou în piaţă. Nici anul acesta nu ne vom lăsa mai prejos şi sperăm să surprindem publicul la fel de plăcut cum am făcut-o şi anul trecut cu «Selene», când am epuizat tot stocul de vin la nici o lună de la lansarea lui", ne-a mai declarat Philip Cox.

În prezent, producătorul "Cramele Recaş" are ca soiuri plantate Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Fetească Regală, Fetească Albă, Viognier, Pinot Grigio, Cabernet, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ati uitat sa scrieti ca o sa lanseze si "LA PUTERE"

    insa usor mai scump decat alte vinuri care se prezinta la fel de bine pe piata. Iar ca o remarca generala, cred ca vinurile de la noi, desi bune, sunt destul de scumpe, comparat cu alte piete. Daca, sa zicem "Cocosul intre vii" ar fi in intervalul de pret 16-20 lei, cred ca un consumator ar fi tentat sa-l incerce si sa-i placa. Insa cu un produs de acest gen aproape de 25 lei, ma indoiesc ca devine tentat sa consume un vin autentic si se indreapta spre produse de slaba calitate.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb