PENTRU ACEST AN Consiliul General al Capitalei a aprobat un buget de cheltuieli de 4,2 miliarde lei

Alexandru Costea
Companii #Construcţii / 7 aprilie 2015

Consiliul General al Capitalei a aprobat un buget de cheltuieli de 4,2 miliarde lei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, ieri, un buget de cheltuieli ale Primăriei de 4,2 miliarde de lei pe anul 2015, potrivit surselor din presă.

Printre proiectele de investiţii care primesc finanţare se numără: drumul expres spre Autostrada A1 şi Pasajul de la Ciurel - 80 milioane lei, Pasajul subteran de la Piaţa Presei Libere - 45 milioane lei, lărgirea Şoselei Prelungirea Ghencea - 70 milioane lei şi lărgirea străzii Fabrica de Glucoză - 55 milioane lei. Pentru pasajul pietonal de la Piaţa Română s-au alocat 100 milioane lei, bani dintr-un credit finanţat de Banca Mondială. Întrucât consilierii generali nu doresc realizarea acestui proiect, primarul Sorin Oprescu spune că banii vor fi redirecţionaţi către alte proiecte.

Principalele surse de venit ale municipalităţii în anul 2015 sunt cotele defalcate din impozitul pe venit - 3,2 miliarde lei, apoi urmează 42 milioane lei din impozitul pe proprietăţi, 92 milioane lei din amenzi şi 5 milioane de lei din valorificarea bunurilor pe care le deţine. Din cele 4,2 miliarde lei, primarul general, Sorin Oprescu, propune ca 1 miliard să fie cheltuit pe subvenţia la RADET şi la RATB, iar 1,1 miliarde lei pentru investiţii, dintre care 540 milioane lei pentru marile proiecte de infrastructură. Consilierii PNL au făcut însă un amendament prin care au tăiat bani de la investiţii în infrastructură şi au alocat bani în plus pentru RADET şi RATB.

Astfel, subvenţia către RADET a fost suplimentată de la 552 milioane lei la 570 milioane lei. Întrucât conturile RADET sunt blocate 100% de ELCEN din cauza datoriilor, iar banii viraţi către Regie ajung la ELCEN, pentru investiţiile de urgenţă pe care trebuie să le facă RADET, CGMB vrea să aloce 50 de milioane de lei Primăriei Capitalei prin direcţia de specialitate.

Marcel Nicolăescu, directorul ELCEN, a participat şi el la şedinţa CGMB şi a promis că va debloca conturile RADET pentru ca regia să îşi poată desfăşura activitatea în mod normal.

"De pe 6 martie 2015 sunt director general ELCEN. Din primele zile am identificat două priorităţi, crearea unui grup comun de lucru RADET-ELCEN pentru a identifica problemele cu care ne confruntăm. Apoi, aprobarea de dumneavoastră, astăzi, a bugetului RADET care să ne creeze condiţiile să se facă reparaţiile curente, eu angajându-mă că voi face toate demersurile pentru reducerea popririi pe conturile RADET ca să funcţioneze în condiţii optime", a declarat acesta, citat de HotNews.

Subvenţia către RATB a fost modificată de la 530 milioane lei la 545 milioane lei, iar, la capitolul investiţii, Regia a primit în plus de la 6 milioane de lei până la 34 milioane lei pentru modernizarea parcului auto. Astfel, vor fi achiziţionate cinci tramvaie Bucur, se vor moderniza trei tramvaie şi se vor achiziţiona 20 de automate pentru cartele RATB.

În plus, liberalii au crescut suma pentru construcţia de grădiniţe de la 7,7 milioane lei la 14,1 milioane lei, pentru consolidare clădiri cu risc seismic de la 7 milioane lei la 17,8 milioane lei. Fondul de rezervă al primarului a fost redus de la 80 milioane lei până la 25 milioane lei.

"Proiectul de buget a venit cu două luni întârziere, în condiţiile în care trebuia să vină de la începutul anului ca primarul general să arate că are o viziune cum se va dezvolta oraşul. Anul acesta avem de returnat sume foarte mari pentru împrumuturi. 70 milioane de euro vor merge către rambursări de credite şi dobânzi, o sumă colosală care afectează funcţionarea bugetului municipiului Bucureşti. Acestei sume se adaugă creditul de 500 milioane de euro care trebuie rambursat în acest an. Cred că trebuie să terminăm proiectele pe care le-am început ca să demonstrăm bucureştenilor că putem face ce am început. Din punctul nostru de vedere este vital să asigurăm funcţionare regiilor. De aceea am alocat bani în plus pentru subvenţie şi investiţii ", a declarat viceprimarul liberal al Capitalei, Cornel Pieptea, citat de HotNews.

Primarul Sorin Oprescu a declarat, în ceea ce priveşte creditul de 500 de milioane de euro care trebuie plătit în luna iunie a acestui an, că are scrisori de garanţie de la şapte bănci care pot oferi această finanţare şi că Ministerul de Finanţe şi-a dat acordul să facă bugetul.

Oprescu spune că va face rost de bani în plus la buget, circa 80 milioane de euro, vânzând terenurile municipalităţii care sunt concesionate şi pe care s-au ridicat construcţii în ultimii ani.

În ceea ce priveşte banii alocaţi pentru investiţii la RATB, edilul spune că aceştia sunt daţi degeaba deoarece Regia poate face doar două tramvaie pe an, cu 75% dintre piese cumpărate din altă parte. Edilul a spus că va veni cu un studiu de transformare şi eficientizare a RATB, mai arată HotNews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb