PENTRU ADUNAREA EXTRAORDINARĂ A ACŢIONARILOR SIF MUNTENIA  SAI Muntenia spune că unele puncte solicitate de Ben Madadi sunt de competenţa AGOA, nu AGEA

A.I.
Piaţa de Capital / 28 octombrie 2021

SAI Muntenia spune că unele puncte solicitate de Ben Madadi sunt de competenţa AGOA, nu AGEA

SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, spune că trei din cele patru puncte solicitate de Ben Madadi pentru adunarea extraordinară a acţionarilor SIF Muntenia de la jumătatea lunii viitoare sunt de competenţa adunării ordinare, şi că există posibilitatea anulării acestora, în cazul aprobării de către AGEA, conform unui raport al SAI-ului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform comunicatului, în care se face trimitere la prevederi ale legii 31/1990, este vorba despre punctele în care investitorul cere distribuirea de dividende, revocarea administratorului SIF-ului şi numirea membrilor Consiliului de Administraţie. În aceste condiţii, SAI-ul a solicitat un punct de vedere investitorului faţă de menţinerea cererii, care şi-a păstrat solicitarea în forma iniţială, se mai arată în raport.

"Astfel, Consiliul de Administraţie al SAI Muntenia Invest a decis completarea ordinii de zi cu toate punctele solicitate de către acţionar pentru a nu lasă loc niciunei interpretări, apreciind că nu este indicat să completeze în mod parţial ordinea de zi a AGEA din data de 15/16 noiembrie 2021 şi pentru a evita orice potenţial conflict de interese în legătură cu oricare dintre punctele din cererea de completare a ordinii de zi", se menţionează în document.

Totuşi, boardul societăţii de administrare spune că solicitarea de completare a ordinii de zi trebuia să conţină doar puncte de competenţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, existând posibilitatea anulării hotărârilor în cazul aprobării respectivelor hotărâri în cadrul AGEA.

"SAI Muntenia Invest urmează a-şi exprima opinia faţă de fiecare punct solicitat în cererea de completare a ordinii de zi a AGEA SIF Muntenia, cu precizarea prealabilă că o cerere de dividend în cuantum de 350 milioane de lei nu poate sub nicio formă să fie în interesul societăţii şi al acţionarilor, periclitând funcţionarea societăţii, iar schimbarea formei de administrare ar putea conduce la suspendarea activităţii pentru o perioada estimată la cel puţin 18 luni. De asemenea, acestea ar putea determina pierderi majore tuturor acţionarilor societăţii, greu de estimat la acest moment", se menţionează în raportul SAI-ului.

De partea cealaltă, Ben Madadi ce deţine 6,13% din SIF Muntenia, acuză conducerea SIF-ului de prejudicierea acţionarilor adevăraţi ai societăţii. Practic, deoarece se află sub controlul SIF Banat-Crişana (SIF1), este evident că SAI Muntenia Invest acţionează exclusiv în interesul SIF1, prejudiciind în mod constant interesele societăţii şi ale celorlalţi acţionari, conform justificării investitorilor din cererea de completare a ordinii de zi a AGEA. De asemenea, se face referire la deţinerile indirecte de acţiuni proprii prin terţi, pentru care se plătesc comisioane peste preţul pieţei, ceea ce reprezintă un prejudiciu pentru societate şi investitori.

Nu este prima dată când Ben Madadi cere revocarea SAI Muntenia. La finele lunii aprilie, când avea numai 3,92% din SIF Muntenia, împreună cu alţi investitori de retail, a cerut atragerea răspunderii administratorului SIF4, pentru cumpărarea indirectă a acţiunilor proprii. Atunci, propunerea nu a trecut de votul acţionarilor deoarece au votat împotrivă SIF Banat-Crişana şi fonduri administrate de SAI Swiss Capital şi Certinvest, care deţin acţiuni SIF4 cumpărate cu bani de la SIF4. Înainte de vot, investitorul ceruse ca SIF1 împreună cu fondurile finanţate de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia să se abţină de la vot deoarece se află în conflict de interese, după cum ne-a relatat chiar Madadi.

Amintim că înainte de AGA, investitorii au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în temeiul unor paragrafe din Legea nr. 31/1990, să suspende voturile acţiunilor proprii deţinute prin terţi de către SIF Muntenia. Dar, Autoritatea nu a răspuns decât după ce AGA se încheiase, spunând că nu are competenţe să interpreteze Legea nr. 31/1990 şi sfătuind investitorii să se adreseze justiţiei.

Acum, hotărârile adunării acţionarilor SIF Muntenia din primăvară sunt pe masa instanţei.

Conform unor raportări de la Bursa de Valori Bucureşti, la finele lunii august a anului trecut, o serie de societăţi şi vehicule financiare aveau peste 5% din SIF4. FIA Romania Strategy Fund, din Liechtenstein, deţinea 5,14% din SIF Muntenia, societate care împreună cu SIF Banat-Crişana, deţinea toate unităţile fondului. SAI Swiss Capital avea, prin două fonduri (Active Plus şi Active Dinamic), 5,14% din SIF Muntenia. Ambele fonduri sunt deţinute aproape de în totalitate de SIF1 şi/sau SIF4. Certinvest avea 5,11% din SIF Muntenia, în condiţiile în care fondul Certinvest Acţiuni era deţinut aproape complet de cuplul SIF1&4. SAI Broker deţinea 5,14% din SIF Muntenia prin mai multe fonduri, finanţate în diferite proporţii de SIF1 şi SIF4.

In fine, SIF Banat-Crişana avea 5,11% din SIF Muntenia, societate pe care de fapt o controlează, prin SAI Muntenia Invest

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cred ca d-ul Ben în ansamblu poate are dreptate dar Legea nr. 31/1991 a SC este biblia în ce privește organizarea și funcționarea societatilor comerciale pana la piata de capital și bursa de valori.

    Prin urmare, solicitarile domniei sale nu vor fi aprobate de AGA deoarece nu o sa aibă niciodată cvorumul aici este problema, CVORUMUL, contează cine votează.  

    Acest aspect trebuie luat în considerare, d-ul Dragoi aici lucrează, aceasta este strategia, asta nu înțelege D-ul Ben. 

    Acționarii mici nici nu contează, iar despre d-ul Lakis nu are nici o legătură cu influente sau asocieri cu Dragoi. Dragoi conduce singur și de capul lui, nu asculta pe nimeni. Un fost ministru este mai ascultat decât un oarecare Ben sau Lakis care nu aveți nici o treaba cu România. 

    Draga Ben cu Dragoi trebuie sa lupti, el este adversarul tău nu Lakis, dat o sa pierzi acum poate în viitor o sa câștigi. 

    1. Iar au murit laudatorii lui Dragoi. Isi jigneste seful in anonimat.

      Îmi pare rău, nu ști sa citești printre rânduri, nu are nici o legătură cu "lăudătorii lui Dragoi", cap sec, legea este lege, iar aplicarea procedurii în asemenea cazuri (AGA) este obligatorie și interpretativa. Dacă ai înțeles ceva, bine , dacă nu "sle ep".

      Ce treaba are un oarecare avocat sa explice ca un fost ministru nu poate fi condus de nimeni? In Ro sunt cel putin zeci de fosti ministri practic analfabeti. Marcu, Gradinescu sunt peste fostii ministri. Ai vazut cum vorbesc, si cum scriu, DOMNULE AVOCAT? Nu te mai da ce nu esti!

      Nu ai înțeles nimic, du-te și culca-te. Sa fii odihnit mâine, Anonimule!

      La cât de prost ești ma mir ca nu îți cade capul. Vezi dacă ti-ai luat ciorapii la fel sa nu te faci de ras ca data trecuta. Mai erau și rupți.

    5 COMENTARIi! 5! Felucitari make, au intrat 5 anonimi pe articolul tau, maine ai cu ce sa-ti cumperi paine! Penibilule!

    1) Dacă distribuirea de dividende in valoare de 350.000.000 lei ar periclita functionarea sociețății, investițiile in OPCVM-uri care investesc in acțiuni proprii SIF 4 si in acțiuni SIF 5 care nu platesc divident ce beneficii au adus actionarilor?

    2) Daca in loc sa parcati banii in OPCVM-uri ați fi investit la BVB, cresterile din 2020 - 2021 nu s-ar fi reflectat in contul de profit și în capitalizarea SIF 4?

    Situația asta nu mai poate continua așa . Marcu o tot lungește cum a făcut cu City . Cât îl mai susține încă Stanescu și gasca va continua in linia asta. Grandomania lui Drăgoi o sa le scurteze zilele și unuia și altuia. Ștefănoaia e deja in isterie, a început sa ezite . E de înțeles , in fond furtuna lovește mai întâi frunzele ofilite.

    1. Marcu crede că o sa se scoată el politic cumva ca e sustinut si de PNL si de PSD, Dascalu o sa caute dar nu este sigur ca o sa mai gaseasca niste tăriceni de nadejde, Gradinaru crede ca o sa se scoata pe mana lui Oprisan si a lui Hrebe, desi astia doi au si ei problemele lor. Sefii de palier 2 si angajatii sunt fii ploii, daca ar fi destepti si-ar pune deoparte niste probe ca au lucrat la ordin. Deci doamnelor si domnilor cea mai soft treaba pentru voi ar fi sa va pierdeti serviciul și cea mai hard, o las așa ... de Halloween, șoc și groază.

      Marcu nu decide de capul lui, are în spate analize realizate de juriști cu zeci de ani de experienta. ASF aplică corect legea, fapt confirmat și in justiție.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb