• Marian Năstase: Piaţa aluminiului a înregistrat o cerere mai mare care a dus la o creştere semnificativă a cotaţiilor, care a fost contracarată de preţurile ridicate ale energiei electrice"
Grupul Alro Slatina (ALRO), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 26,26 milioane de lei, cu mult sub cel de 334,77 milioane de lei, conform raportului publicat astăzi de emitent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din contractele cu clienţii s-au ridicat la 3,5 miliarde de lei, cu 37% peste cele din anul anterior, dinamică datorată evoluţiei favorabile a cotaţiilor aluminiului la bursa din Londra şi a cererii în creştere pentru produsele cu valoare adăugată mare ale Grupului, în special pentru industriile aeronautică, de inginerie generală şi sectorul produselor de larg consum, conform companiei.
Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "Anul 2021 ne-a adus şi mai multe provocări decât 2020, deoarece, în timp ce ne străduiam să atenuăm efectele pandemiei, ne-am confruntat şi cu o situaţie nouă şi excepţional de volatilă în ceea ce priveşte preţurile şi furnizarea energiei. Pe de o parte, piaţa aluminiului a înregistrat o cerere mai mare care a dus la o creştere semnificativă a cotaţiilor, dar, pe de altă parte, această creştere a fost contracarată de preţurile ridicate ale energiei electrice. În aceste condiţii, am luat toate măsurile necesare pentru a ne onora obligaţiile contractuale, dar şi pentru a reduce consumul de energie electrică pentru a rămâne pe piaţă şi a ne continua activitatea".
Pe de altă parte, la categoria "Alte Venituri Operaţionale", Alro a raportat suma de 68,66 milioane de lei, faţă de ele 735,79 milioane de lei din anul anterior. În 2020, Alro a beneficiat de circa 490 milioane de lei, sumă provenită din aplicarea schemei de compensare EU-ETS pentru anul 2019 şi primele sase luni ale lui 2020, pe de o parte, şi de vânzarea de drepturi de emisii pe de altă parte, după cum explica emitentul.
Pentru anul trecut, costurile bunurilor vândute ale Alro au fost de trei miliarde de lei, cu 19,3% peste cele din anul anterior, în timp ce cheltuielile generale, administrative şi de desfacere s-au ridicat la 316,28 milioane de lei, puţin mai mici decât cele din 2020.
În acest context, producătorul din aluminiu din Slatina a raportat pentru anul trecut un profit operaţional de 228,14 milioane de lei, cu 42,9% sub cel 2020, rezultat ce fost erodat de o serie de pierderi financiare.
La finele anului trecut, Alro Slatina şi-a redus producţia de aluminiu primar de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor mari ale energiei.
"Situaţia excepţională cu care s-a confruntat piaţa de energie în 2021 - preţuri mai mari şi lipsa aprovizionării în 2021 a determinat managementul să decidă reducerea producţiei de aluminiu electrolitic, suspendând producţia a trei din cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în 2022. Închiderea temporară are în vedere măsuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei energetice revin la normal, cel mai probabil în 2023", se arată în raportul companiei.
Alro Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, fiind şi cel mai mare consumator de energie electrică din ţara noastră.
Vimetco PLC din Cipru deţine 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding are 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din Alro.