PENTRU ANUL TRECUT TeraPlast - cifră de afaceri de 615 milioane de lei, în creştere cu 55%

A.I
Piaţa de Capital / 7 februarie 2022

TeraPlast - cifră de afaceri de 615 milioane de lei, în creştere cu 55%

Profit net de 44,6 milioane de lei, cu 50% peste cel din 2020

Valoarea exporturilor s-a dublat faţă de anul anterior

TeraPlast a raportat, pentru anul trecut, o cifră de afaceri preliminară în creştere cu 55%, la 615 milioane de lei - un rezultat record în actuala structură a Grupului, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul net, fără impactul exiturilor din 2021, a urcat cu 50%, până la 44,6 milioane de lei. EBITDA a ajuns la 74,2 milioane de lei, în creştere cu 36% faţă de anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul operaţional a ajuns la 53,6 milioane de lei, cu 41,7% mai mult decât în 2020 şi triplu faţă de 2019.

Rezultatul consolidat a fost influenţat pozitiv de operaţionalizarea unor investiţii programate (extinderea capacităţilor Diviziei Instalaţii şi a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investiţiilor noi, care s-au cifrat la aproape 3,7 milioane de lei, se menţionează în raport.

Dorel Goia, Preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast, a declarat: "Ne dezvoltăm semnificativ şi în 2022 datorită business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri. De asemenea, creştem datorită extensiilor de capacitate realizate la instalaţii, granule şi reciclare. Asigurăm dezvoltările viitoare şi prin investiţia de 11 de milioane de euro în producţia de folii stretch. Vom începe implementarea ei de îndată ce primim acordul de finanţare. În extinderea afacerilor noastre, contăm şi pe realizarea de proiecte de M&A care ne vor conduce la o EBITDA de 130 de milioane de lei. Exporturile rămân o prioritate. La acest capitol vizăm o creştere de 40% în acest an".

Conform raportului, o performanţă deosebită se remarcă pe piaţa externă, unde valoarea exporturilor s-a dublat faţă de anul anterior. "Ponderea exporturilor în total cifră de afaceri s-a situat la 14,4%, în linie cu obiectivul de 15% anunţat de reprezentanţii Grupului la începutul anului 2021", se menţionează în document.

Cu o cifră de afaceri în creştere cu 40% faţă de 2020, Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) este segmentul cu cea mai mare contribuţie în rezultatul consolidat: 66% din cifra de afaceri a întregului Grup. S-au înregistrat creşteri cu 20% în volumele vândute. EBITDA a depăşit 50 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

"Divizia Instalaţii a înregistrat rezultate bune chiar şi într-un mediu incert, dominat de creşterea costului cu materiile prime şi încetinirea lucrărilor de construcţii, inclusiv datorită faptului că metodologia de recalculare a preţului nu acoperă creşterile reale de preţ din piaţă (evoluţie vizibilă în datele INS despre sectorul construcţiilor)", se arată în raport.

Linia de business Granule (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a avut cea mai mare creştere a cifrei de afaceri, cu +109%, şi a EBITDA, cu +150%, până la 26,8 milioane de lei. Pentru Linia de business Ferestre şi uşi (TeraGlass), în ciuda unei creşteri a cifrei de afaceri cu 24%, la 43,4 milioane de lei, productivitatea nu a cunoscut îmbunătăţirea scontată, iar profitul operaţional a fost în scădere faţă de 2020, se arată în raport.

Pentru anul în curs, Grupul TeraPlast are ca obiectiv o cifră de afaceri de 789 milioane de lei şi un profit net de 69,4 milioane de lei, ambele cu o creştere susţinută de 28%, respectiv 55%. Pentru aceeaşi perioadă, EBITDA bugetată este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în 2021.

"Totodată, se va acorda o atenţie sporită lansării de noi produse şi extinderii amprentei geografice, inclusiv prin proiecte de M&A. În cadrul cifrelor bugetate pentru anul 2022, nu au fost incluse eventualele efecte pozitive determinate de lansarea producţiei de folie stretch si achiziţiile de noi afaceri", se precizează în raport.

La finele anului trecut, Dorel Goia deţine 46,83% din TeraPlast, în timp ce fondul de pensii administrat privat NN Pensii (Pilon II), avea 12,01% din producătorul de materiale de construcţii.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Au coafat raportul doar pentru a da bine.

    Reamintim ca ei au raportat numărul de acțiuni (media ponderată)= 1.888.467.105(vezi pag.3) pe cand au real Capital social= 217.900.036 lei raportat la pag.4 

    Ce a mai ramas de anul trecut? 

    Din profitul inregistrat la martie 2021, TeraPlast SA a distribuit un dividend special de 226.615.937 lei și a acordat o acțiune gratuita la 4 acțiuni deținute. Dividendele au fost platite in iulie 2021.  

    Majorarea capitalului social cu suma de 43.579.988 lei, reprezentand actiunile gratuite alocate, a fost operata in august 2021. 

    In 2020, TeraPlast SA a distribuit dividende în valoare de 45.323.187 lei, in baza rezultatelor la 30 septembrie 2020, din care 14.640.657 lei din rezerve si restul din profitul perioadei ianuarie – septembrie  

    2020. Dividendele au fost platite in decembrie 2020.(vezi pag.6) 

    SITUATIA CONSOLIDATA A FLUXURILOR DE TREZORERIE pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021 

    Răscumpărarea acțiunilor proprii, net de exercitarea opțiunilor (4.935.035) lei 

    Numerar net utilizat in activități de finanțare (233.148.376) lei 

    (Scaderea)/ Creștere net a numerarului (8.884.944) lei 

    Numerar la începutul perioadei financiare 16.620.936 lei 

    Numerar la sfârșitul perioadei financiare 7.735.992 lei

    O asteptam mai jos.:))) 

    1. Are PER-ul 50!!!!

      Nici companiile de IT americane nu au asemenea PER-uri. 

      Dar au companiile listate pe AERO anul trecut PER-uri la fel.

      :)) 

      Au PER-uri de la 10 la 100, iar cele mai multe au PERurile in jurul lui 25.

      nu e doar ca are PER asa mare static

      problema e la ratele de crestere a profitului pe care ei le anunta,in scadere si probabil peste 1 an chiar stagnare a profitului 

      nu se intrevede orizontul de timp peste care sa ai un PER 10-15 presupunand ca pretul actiunii ramane acelasi 

      iar asta e foarte periculos cand bursele sunt sus,la caderi actiunile astea vor fi cele mai lovite 

      in domeniul M&A iarasi greu de crezut ca vor gasi chilipiruri ca toate firmele sunt la evaluari mari,ca e cerere mare pe achizitii

      alt aspect interesant=aia ROC1 spun ca ei cauta asemenea companii dar cu Ebitda minim 15% iar TRP si anul asta va fi sub...ca sa vedem ca e concurenta pe M&A la firmele cu profitabilitate mare,nu e TRP singura prin curte cu bani 

    O varianta ar fi răscumpărarea și anularea acțiunilor.

    1. Din pacate, la pretul asta de 1 leu pe actiune, din tot profitul ar putea rascumpara 44.000.000 actiuni din cele 2.179.000.000 ... deci doar 2 % din actiuni. Tot raman multe ....

      Dar ar putea rsscumpara dublu la 0.5, triplu la 0.3...

      Păi și atunci de ce au făcut atâtea majorări de capital cu acordarea de acțiuni gratuite?

      Acum se vede că nu au fost facute cu cap. 

      O să le vândă administratorii si directorii la răscumpărare după ce compania le cumpără din banii societății.

      Iar Goia deține peste 50% concertat cu MAMA și LCSI dar nu văd să raporteze pieței acțiunea concertată.

      ASF nu vede nimic și nici nu sancționează astfel de practici.Fondurile pilon II și ele se conplac și tac mâlc. 

      La 0,01 lei/actiune câte ar putea?

      Au fost facute cu cap pentru a profita de banii celor fara cap.

      logic

      S-au terminat cei fara cap,ce urmeaza?Care este planul?

      sa vanda in rascumparari cei de la MAMa si LCSI actiunile detinute la TRP asta este smecheria.

      :)))) 

    Subtitlu din articol "Profit net de 44,6 milioane de lei, cu 50% peste cel din 2020".

    Cum naiba, daca anul 2020 a avut profit 77 mil si anul 2021 44,6, e mai mare cu 50 % ?? 

    1. Este o crestere negativa a profitului

      asa se raporteaza IFRS,se scot din comparabile detinerile care au fost instrainate

      fara ele TRP avea consolidat 29 mil in 2020

      dar comunicatul nu mai iesea asa spectaculos daca mentionau chestia asta  

      sau poate si in 2020 au fost exituri si din cei 77 mil, doar 30 mil au fost profit net fara castigurile din vanzari

      e clar, situatie e "albastra" daca nu luam in calcul exiturile...

      Si pretul actiunii pe tobogan la asa rezultate extraordinare si nemaintalnite pentru TRP?

    O sa vedem TRP la 0.7 anul asta

    1. la EPS de 0,02 lei e scumpa si la 0,70 lei actiunea.

      cu un pic de noroc si la 0,3

      200k euro profitul la t4. bun, foarte bun

      Deocamdata are cumparatori si peste 1 leu.Alt articol ne spune tot azi ca e piata ieftina BVB,cel putin comparata cu altele.Daca ne uitam la TRP pe ce estimeaza pe anul asta si ce au facut anul e trecut e chiar extrem de scumpa.

      Daca ne uitam la indicatorii SIF cand vand detineri istorice iar e ieftina BVB.Acum nu e clar ce e mai ieftin=TRP la 1 leu din care iti mai scoti banii secolul asta sau SIF ieftine din care poti sa treci si la mileniu ca tot nu ai mari sperante. 

      Atunci Sif 1 a vandut ieftin sau scump detinerea de 70% din Somplast catre TRP?

      Vezi ca Sif 1 are PER de 2,68 raportat pe ultimele 4 trimestre.

      Cat are TRP raportat PER pe ultimele 4 trimestre? 

      tocmai ca mai sus scrie ca de urma unui PER mic de la SIF nu te alegei cu nimic iar al unuia mare ca la TRP s-au mai facut niste bani...adica se relativizeaza conceptul de scump,ieftin

      de SIF se mai discuta doar in legatura cu fapte ilegale,spalari de bani,presupuse sau dovedite,in orice caz din sfera legalului.Ele nu mai exista bursier sunt niste himere.Trebuie doar rabdare pana unul cate unul renunta si putinii investitori(ca noi 2 si inca unii pe care-i mai putem lua intr-un lift) sa le mai discute,nu sa le si cumpere! 

    Au spus ceva de dividende?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb