PENTRU ANULAREA DECIZIEI DE FUZIUNE A BĂNCII CU SOCIETĂŢI DIN GRUP, SIF Oltenia dă în judecată BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2016

SIF Oltenia dă în judecată BCR

BCR: "Activităţile celor două subsidiare vor fi internalizate, fuziunea contribuind semnificativ la simplificarea structurii grupului BCR"

SIF5 Oltenia a dat în judecată Banca Comercială Română, deschizând două dosare, în condiţiile în care nu a fost de acord cu decizia acţionarilor de fuziune a băncii cu societăţile imobiliare din grup - BCR Real Estate Management SRL şi Bucharest Financial Plazza SRL, reiese dintr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

SIF Oltenia a transmis că a promovat în instanţă două cereri de chemare în judecată în contradictoriu cu Banca Comercială Română: "- cerere având ca obiect acţiune în anulare a Hotărârii AGEA a BCR din data de 23.11.2016, care face obiectul dosarului nr. 45844/3/2016; - cerere de intervenţie având ca obiect respingerea cererii de autorizare a fuziunii aprobată de AGEA a BCR din data de 23.11.2016, care face obiectul dosarului nr. 44243/3/2016 care va avea primul termen de judecată la data de 17.01.2017. Pârâţi: BCR, BCR Real Estate Management SRL (REM) şi Bucharest Financial Plazza SRL (BFP)".

Fuziunea dintre BCR cu REM şi BFP reprezintă o simplificare operaţională necesară, având în vedere faptul că BCR este acţionar majoritar în ambele entităţi, deţinerile fiind de aproape 100%, iar cele două companii îşi desfăşoară activităţile comerciale prin intermediul BCR, potrivit oficialilor băncii. Aceştia ne-au mai spus: "Activităţile celor două subsidiare vor fi internalizate, fuziunea contribuind semnificativ la simplificarea structurii grupului BCR şi guvernanţei corporative".

Legea 31/1990 a societăţilor comerciale dă dreptul acţionarilor care nu au votat în favoarea unei hotărâri pentru fuziunea sau divizarea societăţii să se retragă din societate şi să solicite cumpărarea acţiunilor lor de către societate, în acest caz, evaluarea urmând să fie făcută de un evaluator independent.

SIF Oltenia este singura dintre SIF-uri care a rămas în acţionariatul BCR, cu un pachet de 6,3%, după ce, în 2011, celelalte SIF-uri şi-au făcut exit-ul, în urma unor înţelegeri cu acţionarul majoritar al băncii, Erste Bank.

SIF Oltenia îşi evaluează participaţia la BCR la 439,05 milioane de lei, potrivit raportului de la 30 septembrie 2016.

În strategia pe 2016, SIF Oltenia a anunţat că îşi menţine disponibilitatea să poarte negocieri cu investitorii interesaţi, vizând obţinerea unui preţ de vânzare atractiv, pentru pachetul din BCR. "În cazul finalizării unei asemenea negocieri, vom convoca AGEA pentru a supune aprobării tranzacţia - conform art. 241 (1) din legea 297/2004 -această participaţie depăşind 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele", nota SIF Oltenia, adăugând: "Trebuie să reamintim că BCR a încheiat anul 2015 în condiţii de profitabilitate ridicată, astfel că perspectivele de valorificare în condiţii bune a acestei participaţii au evoluat pozitiv".

Bucharest Financial Plazza SRL deţine clădirea BCR din Calea Victoriei (fostul sediu Bancorex). Clădirea de birouri a fost inaugurată în 1997, având o înălţime de 83 de metri, 18 etaje şi o suprafaţă de circa 31.000 metri pătraţi.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. "activităţile celor două subsidiare vor fi internalizate, fuziunea contribuind semnificativ la simplificarea structurii grupului BCR"... Ultima oara cand au spus o intelepciune a fost la fuziunea EGB CEPS HOLDING cu EGB Ceps Beteiligungen. Declaratia oficiala era ca nu va avea un impact asupra rezultatelor financiare, conform Reuters de ziua Comandantului in 2014 "Erste said the move would not have an impact on governance or its financial results." Pentru imbecilii care aveau interesul sa citeasca RAPORTUL FINANCIAR 2014 EGB ar fi suferit un atac de panica afland ca impactul asupra rezultatelor financiare datorate acestei VERSCHMELZUNG a fost de 5554 milioane EUR. Probabil ca pentru cei care nu sunt invatati cu brutalitatea 5,5 miliarde EUR sunt in esenta o suma care nu influenteaza rezultatele financiare. .....Acum acest vehicul nu mai este necesar, asa ca structura grupului va fi simplificata la loc", a declarat un purtator de cuvant al Erste pentru Reuters. Preluarea prin absorptie a EGB Ceps Beteiligungen GmbH nu va afecta rezultatele financiare ale Erste, si nici activitatile de management.

    Erste a raportat pentru primele noua luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru Romania. Saptamana trecuta, CEO-ul grupului Andreas Treichl a declarat ca simplificarea structurii Erste va ajuta la imbunatatirea riscurilor, a lichiditatii si a performantei grupului. 

    Sursa foto: Mediafax Foto 

    1. Ce faci The Brute, ti-au confiscat numele?

      Domnul Ciurezu este tare simpatic, da prin actiunea lui chiar m-a buimacit. Scuza te rog inadvertenta. Declaratia Erste Group este exact in ziua in care Comandantul imi strangea mana la Palatul Cotroceni. L-a tras in piept in 2009 si 2012 da acum l-a prins mai rau ca in filmul The Mechanic ;-)

    Ciurezule, dar tu nu mai esti in Consiliul de Supraveghere de la B.C.R? Din cate stiu ai sacrificat dividendele actionarilor ca sa intrii in acest comitet. Ceilelalte SIF-uri au iesit din actionariatul BCR de 5-6 ani de zile si tu te chinui in continuare sa gasesti pe cineva sa-ti cumpere participatia. Ti-ai batut joc de noi, si acum vii si zici ca sunt perspective frumoase. Halal

    1. e adevarat ca celelalte sifuri au vindut.dinbani incasati sidin vinzarea actiunilor erste au dat dividende putin mai mici ca randament decit a dat sif5.aici apare problema.sif 5 inca are participatia la bcr.dar pentru analize corecte trebuie sa mai stii si putina carte.

      Nici sa scrii nu stii, nici dreptate nu ai.SIF 5 a pierdut cel mai mult (cel putin pana acum) in comparatie cu celelalte SIF-uri .

      ce a pierdut? eu cred ca a pastrat pentru vremuri grele.

      A pierdut fata de celelalte SIF-uri in tranzactia cu actiunile BCR.Cel putin acum doi ani pierderea era enorma.Sau sunt obligat sa cred ca SIF 5 stia ca BCR isi va reveni?

      Pierderea e facuta sa nu plateasca la stat 16% impozit pe profit.

      Anul urmator raportezi profit si compeseaza pierderea cu un an in urma si asa raman cu banii la ei. 

      Ai vrut sa zici ca a pastrat pentru vremuri mai bune? in vremuri "mai grele" nu poti fructifica pozitiv. 

      poate ar trebui sa facem o rubrica Financial Reports unde sa publicam analize in stilul domnului MA. Inca nu ai inteles de ce in 2014 EGB a avut 5,8 MILIARDE EUR pierdere?Metoda se numeste FUZIUNE....

      Toti cunoscatorii stiu ca daca ar fi vandut actiunile odata cu celelalte SIF-uri ar fi castigat si nici nu mai ajungea la acest litigiu. Faptul ca imi raspunzi la ora 21 la mesajul de la ora 13 imi arata cat esti de impartial. Buna remarca celui de la 4.1, acolo ma duce gandul citind comentariul tau.

      primul mesaj a fost postat la ora 00:18, draga Dan. Cat despre insuccese nu trebuie sa-ti faci griji. Din moment ce nu ai alta solutie pentru amortizarile mirabolante decat sa muti BCR S.A. pe BCR CHISINAU S.A. si sa lasi pana la sfarsitul anului 2015 sa fie realizata consolidarea prin EGB CEPS HOLDING GmbH ar trebui sa ai cel mai imbecil avocat sa pierzi un astfel de proces. Dar acesta este farmecul domnului Treichl, te hipnotizeaza prin nonchalanta domniei sale. In septembrie 2015 isi reinnoieste mandantul dupa ce la cateva luni in urma declara cel mai mare rezultat negativ din istoria bancii si asta datorita in masura de 95% fuziunii dintre EGB CEPS HOLDING si Beteiligung....

      Eu ma refeream la slugi, nu la procese, iar acum am certitudinea ca nu am gresit.

      .... la ora 00,18 !? ce faci batrane, ai insomnii si faci analize noaptea tarziu/sau dis de dimineata? 

    Erste a achizitionat 61,88 % din BCR de la statul roman cu suma de 3,7 miliarde de EUR .

    Facand un calcul rezulta valoarea BCR a fost atunci 6 miliarde de EUR si in acel moment 6% din BCR cat avea fiecare Sif valora aproximativ 360 milioane de EUR.

    Este adevarat ca , cand in 2008 a inceput criza Sif1,Sif2,Sif3,Sif4 au vandut participatiile la o valoare de putin peste 100 milioane de EUR ( a fost o combinatie de CASH+actiuni ERSTE ) . Acum insa alta este situatia . In mare parte BCR si-a restructurat creditele neperformante , este pe profit , si-a restructurat personalul , s-a informatizat 100% . Deci atentie ACTIONARI si ADMINISTRATORI : nu stiu cine vechiculeaza suma aceasta de 100 milioane de EUR pentru 6,3% cat detine SIF5 la BCR . 6,3% din BCR in acest moment valoreaza mult mai mult . 

    Nu are taria sa recunoasca faptul ca a ramas in actionariatul BCR din interes personal: pentru indemnizatia si celelalte beneficii din functia de membru in Consiliul de Supraveghere al BCR .Fostul coleg al lui Dinel Staicu a esuat lamentabil in aceasta problema, dar sunt sigur ca va plati la un moment dat. Echipa lui Pogonaru (de care s-a folosit pentru a-si pastra pozitia) chiar ii reprosa lipsa de flexibilitate si faptul ca nu a negociat cu BCR exit-ul.Inclusiv participarea la majorarea de capital a fost o toana personala nereusita.Cat mai multe procese si cat mai putin profit societatii pe care o conduce de un secol!

    1. Iti vor sari la gat slugile platite din banii actionarilor, dar din pacate se pare ca ai dreptate. Este o situatie care putea fi evitata daca ar fi s-ar fi procedat ca celelalte SIF-uri.Sunt curios cine ii va reprezenta in instanta la aceste procese.Nu de alta, dar se pare ca au devenit experti la insuccese.

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    1. Biltene tu si cu Lakis ar fi bine sa ne lasi in pace ca esti in cercetare penala frate.

      Din Sif 1 ai plecat dar in Biofarm ce mai cauti in Consiliul de Administratie sau esti tinut de Sif 4 care este actionar majoritar la Biofarm,care Sif 4 este administrat de Sif 1.

      O sa va vina randul si voua,numai ca pana atunci incasati bani multi din Consiliul de Administratie. 

      Mai sunt si in Consiliul de Administratie de la Vrancart.

      Unde actionar majoritar este Sif 1. 

      Imi este lehamite de asa specimene.

      ASF-ul ce face nu vede actiunea concertata din multe companii listate la BVB? 

    Sa speram ca poate va intelege ca odata cu apropierea pensionarii este mai bine sa faci un pas in spate. Cine stie, poate la primavara ii mai lasa si pe altii sa isi demonstreze potentialul...Fercala nu a inteles si s-a facut de ras, a cata oara...

    1. Imi pare rau pentru tine, dar optimismul tau este total exagerat.

    se pot alatura si ceilalti actionari BCR?

    1. Ar fi fost mai corect pentru actionari si pentru Romania ca BCR sa fie listata la BVB.

      Da, vreau sa ma alatur SIF5, sau ... inaintam o petitie in Instanta noi, ceilalti salariati BCR deoarece n-am fost instiintati de posibilitatea retragerii din actionariat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb