PENTRU CĂ I S-AU CERUT INFORMAŢII PUBLICE, Ministerul Justiţiei persecută opoziţia

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 16 ianuarie 2004

Poliţia cheltuie banii publici pe investigarea a 200 de membri ai Acţiunii Populare

Acţiunea Populară (AP) acuză Ministerul Justiţiei de hărţuire politică şi abuz. La cererea Ministerului Justiţiei, Poliţia a somat 200 de membri ai Acţiunii Populare să dea declaraţii cu privire la solicitările făcute de aceştia în vederea obţinerii de informaţii publice de la ministerul de resort. După ce că nu le-a oferit informaţiile cerute, Minis-terul Justiţiei a făcut o plîngere penală pe motiv că ar fi vorba de fals în înscrisuri şi uz de fals, întrucît unele cereri nu au fost semnate de solicitanţi.

"Este o fumigenă lansată de doamna Stănoiu pentru a dis-trage atenţia de la destinaţia celor 18 milioane de euro, primite de minister pentru renovarea Palatului Justiţiei, bani care nu se regăsesc în contractul semnat cu constructorii", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Vlad Roşca, vicepreşedintele AP. Domnul Roşca arată că Justiţia a găsit nişte "chichiţe juridice" ca să nu dea curs solicitărilor membrilor AP. "Nu contează cîte cereri au fost, era suficient să fie doar una, pentru ca ministerul să facă publice informaţiile, însă Rodica Stănoiu încalcă legea informaţiilor publice şi nu dă curs solicitărilor cetăţeneşti", a explicat Vlad Roşca.

Partidul condus de fostul preşedinte al ţării, Emil Constantinescu, a solicitat stoparea campaniei de intimidare declanşată de Ministerul Justiţiei şi de Poliţie împotriva membrilor săi. Mai mult, Constantinescu a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Ion Iliescu, prin care arată că cererile de informaţii publice, chiar dacă sînt semnate de alte persoane, nu produc consecinţe juridice penale. "Nu este vorba de o infracţiune, prin urmare nu poate fi vorba de o citare şi interogare a membrilor AP, fapt care constituie o campanie de intimidare la adresa unui partid politic", se arată în scrisoarea deschisă.

"O asigur pe doamna Stănoiu că aceste măsuri nu ne vor opri în solicitările noastre de a afla adevărul", a mai afirmat Vlad Roşca. AP a demarat deja dis-cuţii cu organizaţii civile de apărare a drepturilor omului pentru a da în judecată Ministerul Justiţiei şi Poliţia, invocînd încălcarea dreptului de acces la informaţiile publice. "Vom solicita chiar despăgubiri morale pentru prejudiciul adus imaginii membrilor noştri", a declarat Smaranda Enache, şeful departamentului juridic al AP. Imaginea membrilor AP a fost afectată în comunitate, deoarece citaţiile penale la poliţie le-au fost lăsate prin vecini sau la administratorii de bloc.

Membrii AP consideră că substratul acestei campanii îl reprezintă faptul că PSD vrea să "castreze" Legea liberului acces la informaţii publice. "După ce a făcut tot posibilul pentru a o bloca în Parlament, PSD a fost obligată să adopte legea la presiunea organismelor străine, însă acum face tot posibilul să nu o aplice", a mai declarat Smaranda Enache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb