Mai multe state membre ale Uniunii Europene şi ţări din NATO au convenit, ieri, asupra creării unui centru de cercetare pentru combaterea ameninţărilor "hibride", cum sunt atacurile informatice, propaganda şi dezinformarea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia, Polonia, Finlanda, Letonia şi Lituania au semnat la Helsinki "Memorandumul de înţelegere" pentru participarea la noua entitate, al cărei sediu va fi în capitala finlandeză şi căreia urmează să i se alăture în iulie şi alte ţări.
Finlanda - stat membru al UE nealiniat militar - are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, care a fost acuzată de organizarea de aşa-zise campanii hibride în conflictul din Ucraina şi de ingerinţă în campania prezidenţială din SUA, lucru negat de Moscova.
O primă reuniune a comitetului de coordonare a noului centru este prevăzută pentru astăzi şi se aşteaptă ca mai târziu în cursul acestui an în centrul de la Helsinki să lucreze o echipă de zece oameni, obiectivul vizat fiind formarea unei reţele de experţi din ţările participante.
Această iniţiativă va da "un impuls real cooperării dintre UE şi NATO", în condiţiile în care activităţile hibride tind să se "permanentizeze în mediul de securitate european", a explicat într-o conferinţă de presă ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini.
Potrivit oficialului finlandez, "recurgerea la strategii hibride pune la încercare coeziunea internă şi rezistenţa societăţilor noastre", iar răspunsul trebuie să vină "nu doar din partea statului, ci şi a societăţii, într-o abordare cuprinzătoare a securităţii".
Bugetul anual al centrului de la Helsinki este de circa 1,5 milioane de euro, Finlanda asigurând jumătate din sumă, iar restul celelalte state membre.