PENTRU COMISIONUL SUPLIMENTAR AL ADMINISTRATORULUI Fondul Proprietatea cheamă ASF la Tribunal

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2013

Fondul Proprietatea cheamă ASF la Tribunal

Contestatar notoriu al FP, avocatul Gheorghe Piperea, pentru prima dată de acord cu Fondul: "CNVM nu se poate opune voinţei acţionarilor"

Fondul Proprietatea a chemat în judecată proaspăt înfiinţata Autoritate pentru Supraveghere Financiară, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a aprobat comisioanele suplimentare pentru administratorul fondului în cazul accelerării vânzărilor din portofoliu, aprobate de acţionari în aprilie 2012.

CNVM a anunţat, în ianuarie 2013, la nouă luni după AGA de la Fondul Proprietatea, că a decis să nu avizeze modificările aduse contractului de administrare (Anexa 2 din contract) prin decizia AGA din aprilie 2012.

Atunci, acţionarii Fondului au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, pentru ca apoi banii obţinuţi să fie distribuiţi investitorilor, precum şi un onorariu suplimentar pentru Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea consideră că decizia CNVM nu este fundamentată din punct de vedere juridic.

"Important, argumentele juridice ridică o întrebare fundamentală pentru Fond şi acţionarii săi, respectiv în ce temei poate autoritatea de supraveghere în mod legitim să refuze avizarea hotărârilor acţionarilor Fondului, şi astfel să le blocheze", se arată în raportul transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti.

De aceeaşi părere este şi avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru opiniile sale acide referitoare la Fondul Proprietatea şi la activitatea Franklin Templeton.

"Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când sunt de acord cu Fondul Proprietatea", ne-a declarat Gheor-ghe Piperea.

Potrivit domniei sale, CNVM, res-pectiv ASF, nu se poate opune voinţei acţionarilor.

"Dacă AGA respectivă nu a fost anulată, deciziile ei sunt opozabile oricui, inclusiv CNVM, respectiv ASF", a adăugat domnia sa.

Potrivit unui comunicat al FP din luna ianuarie, CNVM şi-a motivat decizia prin faptul că onorariul suplimentar nu respectă condiţiile stabilite la momentul selectării FT drept administrator al FP.

Potrivit CNVM, acordarea de dis-tribuţii suplimentare sub formă de dividende speciale nu respectă obiectivele propuse de FTIML în cursul licitaţiei internaţionale pentru numirea societăţii de administrare a Fondului.

În opinia avocatului Piperea, motivaţia CNVM este puerilă, pentru că un contract are evoluţia sa.

Pentru 2012 şi 2013 comisionul suplimentar aprobat de acţionarii FP este de 1,5% din banii obţinuţi din vânzarea de active, iar după 2013 comisionul scade la 1%.

FP spune că vrea o relaţie bună cu ASF

Deşi a chemat Autoritatea în judecată, reprezentanţii Fondului Proprietatea spun că doresc să aibă o relaţie bună cu noua entitate.

Introducerea acţiunii împotriva ASF a reprezentat o formalitate juridică necesară, în calitatea sa de succesor al CNVM, dar Administratorul Fondului speră în mod sincer să construiască un dialog cu noua ASF care va ajunge la o soluţie favorabilă în această problemă, fără a mai fi necesară intervenţia instanţei, potrivit raportului trimis BVB: "Demararea acestei acţiuni la acest moment a fost necesară pentru a evita riscul prescrierii dreptului la acţiune al Fondului, în cazul în care o astfel de soluţie nu poate fi găsită.

Administratorul Fondului doreşte să îşi exprime pe această cale angajamentul creării unui dialog constructiv cu autorităţile şi a asigurării respectării drepturilor acţionarilor Fondului".

După declaraţiile "diplomatice", este clar că Fondul nu doreşte să îşi strice relaţia cu Autoritatea de Supraveghere, în condiţiile în care aşteaptă de la aceasta avizul pe noul regulament al Depozitarului Central, care îi va permite listarea secundară la Bursa din Varşovia, aprobată de mai multe ori de acţionari.

CNVM a pus în dezbatere un proiect în acest sens, la finalul anului trecut. Înfiinţarea ASF, din contopirea CNVM, CSA şi CSSPP, a întârziat însă aprobarea noului regulament.

Astfel, aşteptarea FP, care făcea demersuri de aproape doi ani pentru listarea la Varşovia, s-a prelungit şi nu este deloc clar pentru cât timp.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evident, ASF trebuie sa tina cont si de opinia micilor actionari care s-au trezit peste noapte actionari la FP fiindca statul nu a putut sa le dea ceea ce le-a luat anterior. Acesti actionari nu au dece sa se supuna vointei actionarilor majoritari deoarece ei cand au primit actiunile aveau o perspectiva iar acum aceasta perspectiva le-a fost modificata de actionarii care au reusit sa-si impuna vointa in cadrul FP-ului...indiferent cum au auns sa detina respectivele actiuni.

    Unii din actionarii FP sunt direct interesati de vanzarea in pierdere a actiunilor de la FP fiindca ei sunt cumparatorii acestor actiuni.

    Este ciudat cum se modifica pozitia unora in timp si cum "bunele intentii" si declaratiile de "competenta" ajung sa sfarseasca in noroiul intereselor meschine. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb