Norofert (NRF), producător de inputuri ecologice şi îngrăşăminte organice din ţara noastră, a depus o propunere de proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unui Centru Integrat de Biotehnologie şi Ştiinţa Solului, se arată într-un raport al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Valoarea totală a proiectului depus de companie este de aproape 12,74 milioane de lei fără TVA, iar componenta de finanţare a proiectului de către Norofert, dacă va primi aprobare, va fi de 30%.
Centrul va fi specializat în trei tipuri de analize: analize ale solului pentru a determina carenţele de nutrienţi din ferme, necesare pentru recomandări exacte în legătură cu nutriţia şi protecţia plantelor, analiza apei potabile şi a apei utilizate pentru irigaţii, precum şi analiza pentru multipesticide a recoltelor organice obţinute de fermieri, obligatorie pentru a certifica lipsa oricărei urme de pesticide convenţionale.
Centrul Integrat de Biotehnologie şi Ştiinţa Solului are potenţialul de a aduce o linie de business profitabilă pentru Norofert, ceea ce va permite companiei să furnizeze o gamă şi mai vastă de servicii clienţilor săi, menţionează compania în raport.
Titlurile Norofert au debutat în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti la începutul lunii martie, fiind astfel prima companie din domeniul agriculturii care a trecut pragul pieţei noastre de capital. În luna mai, Norofert a operat o majorare de capital de 2,4 milioane de lei din profitul anului trecut, prin emiterea a 6,017 milioane de acţiuni noi, pentru fiecare titlu deţinut investitorii primind trei acţiuni noi.
În iunie, compania a listat şi obligaţiuni corporative pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), titlurile având o maturitate de cinci ani şi o rata a dobânzii fixă de 8,5% pe an, plătibilă semestrial.
Pentru primele nouă luni ale anului, Norofert a raportat venituri consolidate de 20,4 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de 258% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 5,3 milioane lei, cu 290% peste cel din ianuarie-septembrie 2019.
Înfiinţată în anul 2000 ca o afacere de familie, compania a cunoscut în ultimii ani o creştere rapidă după ce a dezvoltat o tehnologie proprie, numită BioChain. Norofert produce îngrăşăminte organice, produse fitosanitare organice, precum insecticide şi fungicide, tratamente pentru seminţe şi tratamente foliare. La sfârşitul anului 2018, Norofert a început să se extindă în afara ţării nostre, semnând primele contracte cu distribuitori din Republica Moldova şi intenţionează să se extindă în continuare în Grecia, Bulgaria, Croaţia şi SUA.
Faţă de ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor NRF de săptămâna trecută, de 12,3 lei, valoarea de piaţă a producătorului de inputuri ecologice şi îngrăşăminte organice se situa la 98,69 milioane de lei.
Familia Popescu, reprezentată de Vlad Popescu şi Ileana Popescu, deţine 57,7% din Norofert, în timp ce Marian-Marius Alexe are 12,02% din companie.