Acţionarii Romgaz (SNG) sunt convocaţi, pentru data de 25 iunie, în vederea alegerii a cinci administratori provizorii, şi stabilirea mandatului acestor pentru o perioadă de patru luni, se arată într-un raport al producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş remis la finele săptămânii trecute Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Preşedintele Manuela-Petronela Stan-Olteanu şi membrii Marius Aristotel Jude, Tudorel Harabor, Marius-Dumitru Marin şi Balazs Botond sunt componenţii board-ului Romgaz ce au fost aleşi în Consiliu la finele anului trecut, cu mandate provizorii de patru luni, perioadă ce ulterior a fost prelungită cu încă două luni.
Ceilalţi componenţi ai Consiliului de Administraţie ai Romgaz sunt Romeo-Cristian Ciobanu şi Jansen Petrus Antonius Maria a căror mandat expiră în vara anului 2022, conform deciziei acţionarilor Romgaz din iulie 2018.
De asemenea, la data de 15 iunie, acţionarii producătorului de gaze naturale între care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri cu 70%, se vor întâlni pentru a aproba Strategia de Dezvoltare/Investiţii pentru perioada 2020-2025 a companiei, prin care se previzionează un program de investiţii de circa 15,69 miliarde lei.
Programul este orientat, în cea mai mare parte, către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere - stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diferenţa de bani urmând a fi folosită către diversificare - petrochimie şi producţia energie electrică, în următorii cinci ani.
Ulterior aprobării strategiei de investiţii, este posibil ca Romgaz să fie nevoită să distribuie dividende suplimentare faţă de cele alocate până acum în acest an, în condiţiile în care statul caută finanţare pentru susţinerea deficitului bugetar în creştere, puternic afectat de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19, ce au blocat o bună parte din activităţile economice.
Pentru primul trimestru al acestui an, Romgaz a obţinut un profit net de 571,9 milioane de lei, cu 5,54% peste cel de la finele primelor trei luni ale anului trecut, în timp ce cifra de afaceri a coborât cu 16,51%, la circa 1,43 miliarde de lei.
Valoarea de piaţă a producătorului de gaze naturale la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 12,2 miliarde de lei.
1. Investiții
(mesaj trimis de Amal în data de 25.05.2020, 08:22)
Investiții de 15 miliarde de către c firma cu valoare de piața de13 miliarde! Rentabilitatea acestor investiții? Vor duce oare lao creștere a valorii de piața cu un miliard?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2020, 12:51)
La Romgaz membrii Consilului sunt schimbați prea des.Estea prea mult provizorat in guvernanta unei companii de o asemenea importantă. Nu este predictibilitate și nici consecventa in ceea ce privește guvernanta. Prea multă politizare a conducerii superioare. Deși beneficiază de monopol compania nu performează adecvat datorită instabilității conducerii.