PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CONCURENŢEI ÎN PIAŢĂ, Consiliul Concurenţei: Deşeurile reciclabile pot fi colectate şi de alte companii, nu doar de cele de salubritate

V.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2020

Consiliul Concurenţei: Deşeurile reciclabile pot fi colectate şi de alte companii, nu doar de cele de salubritate

Consiliul Concurenţei consideră că activitatea de colectare a deşeurilor de ambalaje de la populaţie poate fi derulată de mai mulţi operatori economici autorizaţi, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a îmbunătăţi concurenţa pe această piaţă.

Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Mediului completarea atât a procedurii, cât şi criteriilor de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora. Completarea vizează introducerea unor aspecte obiective, transparente şi nediscriminatorii, pe baza cărora autorităţile administraţiei publice locale să decidă înregistrarea acestora .

Consiliul Concurenţei consideră că, în vederea înregistrării pentru preluarea prin achiziţie de deşeuri de ambalaje de la populaţie, orice operator economic, inclusiv cel de salubrizare, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi: să fie autorizat de către Ministerul Mediului şi să demonstreze că are capacitate tehnico-economică de a furniza serviciul sau, cel puţin, are posibilitatea de a obţine capacitatea în de maxim 3 luni de la înregistrarea operatorului economic în cauză.

În acelaşi timp, condiţiile tehnico-economice avute în vedere de către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie să fie minimale, dar obiective şi necesare pentru prestarea acestei activităţi. Ca urmare, UAT nu pot impune condiţii tehnico-economice disproporţionate, care pot constitui bariere la intrarea pe piaţă, cum ar fi impunerea unor dotări care presupun investiţii majore ce ar trebui efectuate de operatorii economici colectori şi care fac neprofitabilă această activitate economică.

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă implementarea unui sistem de evidenţă şi de raportare a cantităţilor de deşeuri de ambalaje achiziţionate de la populaţie, care să permită identificarea persoanelor fizice beneficiare (cu protejarea datelor lor cu caracter personal) şi a cantităţilor vândute de acestea, separat, pentru fiecare UAT în care operatorul economic colector autorizat este înregistrat, fără să fie incluse date şi informaţii privind nivelul şi structura preţului de achiziţie a deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

Totodată, Consiliul Concurenţei consideră că procedura trebuie să prevadă şi cazurile în care actul administrativ de înregistrare poate fi revocat ori efectele sale sunt suspendate.

Consiliul Concurenţei a făcut aceste recomandări în urma derulării unei investigaţii pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje din municipiul Ploieşti.

Autoritatea de concurenţă a constatat că autorităţile administraţiei publice locale din Municipiul Ploieşti au restricţionat concurenţa, prin excluderea unor operatori economici autorizaţi de pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Astfel, autorităţile Municipiului Ploieşti au emis o serie de acte administrative ce conţin prevederi care au condus la împiedicarea libertăţii de acţiune a companiilor autorizate de către autoritatea de mediu şi la asigurarea exclusivităţii prestării acestor servicii de către operatorul de salubrizare căruia i-a fost delegată gestiunea serviciilor de salubrizare din aria sa de competenţă teritorială.

De asemenea, suspendarea activităţii de autorizare în anul 2017, precum şi refuzul de a înregistra operatorii economici colectori în perioada februarie -mai 2019 reprezintă măsuri prin care autorităţile administraţiei publice din Ploieşti au eliminat concurenţa pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de reciclare a deşeurilor, de doar 14%, potrivit unui infografic al Monitorului Social. Doar Malta reciclează un procent mai mic din totalul deşeurilor municipale generate (6%).

Uniunea Europeană a setat drept ţintă pentru 2020 ca fiecare ţară să recicleze minim 50% din deşeurile produse de municipiile sale. România va rata acest obiectiv, capacitatea de reciclare crescând extrem de puţin în ultimii ani, notează sursa citată. Spre deosebire de ţara noastră, alte state din regiune reuşesc să recicleze în jur de o treime din deşeurile municipale - Polonia 34%, iar Bulgaria şi Ungaria 35%. Campioana Uniunii Europene la reciclare este Germania, cu 68% rată de reciclare. În ultimii ani, cantitatea de deşeuri nereciclate a ajuns la cote fără precedent, România producând potrivit celor mai recente date 4,58 milioane tone de deşeuri municipale nereciclate pe an - adică 12500 de tone pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb