Ungaria şi Slovenia au decis să îşi unească forţele pentru a solicita finanţare de la Uniunea Europeană în vederea interconectării reţelelor de gaze naturale, fapt care va permite Ungariei să cumpere gaze naturale lichefiate din Italia, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează MTI, citată de Agerpres.
Domnia sa a declarat: "Având în vedere că este incertă construcţia unui terminal de gaze naturale în Croaţia, iar preţul oferit de Croaţia este peste preţul pieţei şi, în plus, este nesigur când companiile din Austria şi SUA vor începe extracţia de gaze naturale din platoul continental al României în Marea Neagră, suntem nevoiţi să includem noi surse de aprovizionare cu gaze naturale".
Potrivit domnului Szijjarto, un posibil scenariu îl reprezintă achiziţionarea de gaze naturale lichefiate de la terminalele din Italia, însă pentru acest lucru nu există infrastructurile necesare, deoarece nu există o conexiune între terminalele LNG din Italia şi Ungaria.
Ministrul ungar de Externe a mai spus: "De aceea am încheiat un acord cu Slovenia, pentru că, dacă ne vom interconecta sistemele de gazoducte, vom putea cumpăra gaze de la terminalele din Italia. Ungaria şi Slovenia au depus o solicitare comună la UE pentru ca interconectarea reţelelor lor de gazoducte să fie inclusă pe lista proiectelor de interes comun, o condiţie preliminară pentru a beneficia de finanţare de la Uniune".
Domnia sa a adăugat că o decizie din partea Consiliului European este aşteptată în primăvară.
Săptămâna trecută, Peter Szijjarto aprecia că decizia grupului OMV de a amâna aprobarea unui mare proiect de gaze în Marea Neagră, citând îngrijorările cu privire la cadrul de reglementare din România, reprezintă "o mare problemă" pentru Ungaria.
În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.
În toamna lui 2018, directorul responsabil pentru operaţiunile de upstream de la OMV, Johann Pleininger, declara că, la scurt timp după ce România va pune la punct un cadru de reglementare acceptabil pentru proiectul său de explorare din Marea Neagră, grupul OMV va putea da undă verde pentru o investiţie în valoare de un miliard de euro. Ulterior, directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat că grupul austriac a decis să amâne pentru 2019 decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră.