PENTRU NEURMĂRIREA ÎNDEPLINIRII OBLIGAŢIILOR POST-PRIVATIZARE SAPE a dat în judecată Electrica şi cere 800 de milioane de euro

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2017

SAPE a dat în judecată Electrica şi cere 800 de milioane de euro

Electrica a transmis, în septembrie 2015, că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a dat în judecată Electrica, foşti administratori şi directori ai societăţii, Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei, invocând pretenţii în valoare de aproximativ 800 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

"Potrivit celor susţinute de SAPE, pretenţiile ar reprezenta aşa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile privatizate cu privire la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare", se arată în raportul citat.

Procesul se referă la contractele de privatizare de la Filiala de Distribuţie şi Furnizare Electrica Muntenia Sud, Filiala de Distribuţie şi Furnizare Electrica Moldova, Societatea de Distribuţie şi Furnizare Electrica Dobrogea, Societatea de Distribuţie şi Furnizare Electrica Banat şi Filiala de Distribuţie şi Furnizare Electrica Oltenia.

Electrica a anunţat că va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale şi ale acţionarilor săi şi va informa în mod constant piaţa cu privire la evoluţia acestui litigiu.

În septembrie 2015, Electrica a anunţat că a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia de a i se plăti sume în cuantum de 304,88 milioane de lei, 1,34 miliarde dolari şi 45 milioane de euro. Atunci, compania a tranmis că apreciază că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica.

Reprezentanţii Electrica au transmis, în septembrie 2015: "SAPE a fost înfiinţată, anterior privatizării Electrica, prin divizarea Electrica în interesul acţionarului unic al Electrica SA de la acel moment, respectiv statul român prin Ministerul Economiei, acţionând prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor HG nr 85/2013 şi ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile Electrica născute din Contractele de Privatizare, inclusiv litigiile aferente iniţiate de Electrica".

Grupul Electrica a încheiat primul trimestru cu o pierdere de 51 milioane de lei, faţă de un profit de 142 milioane de lei, în perioada similară din 2016, conform unui comunicat de presă.

Ministerul Energiei deţine 48,7% din acţiunile Electrica, restul fiind tranzacţionate pe bursă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb