Alimentaţia are un rol determinant în ceea ce priveşte sănătatea, este conformă cu vârsta şi trebuie să se adapteze în permanenţă nevoilor calorice ale organismului.
Susţinută de activitate fizică, alimentaţia potrivită contribuie semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii, menţinerea unei bune stări de sănătate şi creşterea duratei medii de viaţă. O alimentaţie echilibrată presupune reprezentarea optimă a principiilor nutritive de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine şi elemente minerale) în fiecare zi.
"Cerealele integrale se recomandă în alimentaţia zilnică, fiind o alegere sănătoasă atât pentru micul dejun cât şi pentru cele 2-3 gustări recomandate. Cerealele integrale constituie o sursă bună de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic şi au o contribuţie majoră, prin aportul vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, la menţinerea unui echilibru nutriţional", explică Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu".
Cerealele integrale cuprind întreaga parte comestibilă a cerealelor şi au o deosebită importanţă din punct de vedere nutriţional. În timpul procesului de măcinare se înlătură o mare parte a boabelor de cereale (coaja şi germenii), fapt ce determină scăderea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, carbohidraţi complecşi şi fitonutrienţi.
"Calitatea produselor pe bază de cereale integrale şi aportul lor la o alimentaţie echilibrată pentru întreaga familie sunt prioritare pentru compania noastră. Cerealele integrale reprezintă o alegere corectă pentru o alimentaţie echilibrată, îmbunătăţindu-se aportul de substanţe nutritive pe parcursul întregii zile şi în special la micul dejun. Obiectivul nostru este să venim în sprijinul consumatorilor cu o informare completă privind cereale integrale, care au un profil nutriţional ridicat, promovând în acest fel un stil de viaţă sănătos", declară Cristian Doxan, Country Business Manager - Breakfast Cereals.
Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apariţie a unor afecţiuni cu mare incidenţă în rândul populaţiei în ultimii ani - obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare şi neoplaziile.
"Existenţa numărului crescut de cazuri de obezitate, dar şi de diabet zaharat tip 2, sugerează necesitatea unei strategii nutriţionale. Cerealele integrale reprezintă o alegere benefică în acest sens, datorită conţinutului de fibre alimentare ajută la prevenirea obezităţii, deoarece pot înlocui alimente cu densitate calorică mare şi reduc aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate. De asemenea, datorită capacităţii crescute de absorbţie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producând o senzaţie de saţietate precoce", precizează Prof. Dr. Gabriela Radulian.
• Diabetul zaharat
Consumul de cereale integrale este inclus în recomandările pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 porţii de cereale integrale zilnic riscul de apariţie a obezităţii este redus cu 21 - 27% şi, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.
Din 2002, cerealele integrale sunt incluse în recomandările Asociaţiei Americane pentru Diabet vizând dieta în tipul 1, cât şi în tipul 2 de diabet zaharat.
Studiile clinice arată că persoanele care consumă zilnic alimente ce conţin cereale integrale, ca parte a unei alimentaţii echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, au o probabilitate mai mică de a înregistra în timp creşteri în greutate, iar incidenţa obezităţii în rândul celor care consumă trei sau mai multe porţii de cereale integrale pe zi este mai scăzută.
• Bolile cardiovasculare
"Studiile epidemiologice au demonstrat că cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului şi, prin urmare, la scăderea cu 27-37% a riscului de evenimente coronariene atât la bărbaţi cât şi la femei", completează Prof. Dr. Gabriela Radulian.
• Neoplaziile
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum şi a cancerului de sân. Cerealele integrale realizează absorbţia unor substanţe toxice sau cu potenţial carcinogenetic, existând o corelaţie inversă între aportul de fibre şi apariţia neoplasmului de sân.
Permanent preocupată de îmbunătăţirea stării de sănătate a consumatorilor, compania Nestlé a îmbunătăţit, încă de la începutul anului 2006, profilul nutriţional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le oferă consumatorilor opţiuni nutriţionale superioare şi sporesc importanţa acordată primei mese a zilei.