Acţionarii Transelectrica (TEL) au aprobat, în adunarea extraordinară de ieri, "Planul de dezvoltare a reţelei electrice de transport pentru perioada 2020 - 2029 - coordonate principale", ce conţine prezentarea proiectelor necesare de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport (RET) şi programarea realizării acestora în timp, se arată într-un raport al companiei remis, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Întregul plan cuprinde proiecte de investiţii în valoare totală de 5,67 miliarde de lei şi include lucrări ce au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport existente, integrarea producţiei din surse regenerabile şi a altor capacităţi de producţie, creşterea capacităţii de interconexiune, siguranţa alimentării consumului, precum şi dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligentă şi de telecomunicaţii şi infrastructura critică.
Planul integrează proiectele de interes comun, care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană: "Black Sea Corridor" şi "Mid Continental East Corridor", cu termene de punere în funcţiune estimate în perioada 2025-2027 şi proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.
În perioada 2023 - 2024 sunt prevăzute puneri în funcţiune ale liniilor Cernavodă - Stâlpu (cu racord în staţia Gura Ialomiţei) şi Smârdan - Gutinaş, care asigură evacuarea energiei electrice produsă din surse regenerabile în zona Dobrogea spre centrele de consum din centru, vest şi nord ale ţării. Pentru creşterea siguranţei alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane Bucureşti, în perioada 2024-2029 sunt prevăzute finalizarea unor lucrări de investiţii prin care se vor realiza liniile şi staţiile electrice necesare, atfel încât să crească siguranţa şi fiabilitatea în această zonă.
De asemenea, acţionarii Transelectrica au dat mandat directoratul companiei să aprobe modificările "Planului de dezvoltare a RET perioada 2020-2029" survenite în urma consultării publice lansate de ANRE, cu respectarea coordonatelor principale aprobate de AGA.
Tot ieri, în cadrul adunării ordinare, acţionarii transportatorului de energie electrică au aprobat indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari rezultaţi din planul de administrare, conform propunerii Statului Român, prin Secretariatul General al Guvernului. Totodată, s-a aprobat indemnizaţia fixă brută lunară a membrilor Consiliului de Supraveghere, în sumă de 15.532. De asemenea, s-a aprobat componenta variabilă a remuneraţiilor membrilor Consiliului, în cuantum de douăsprezece indemnizaţii fixe lunare, ce se va acorda pentru îndeplinirea a cel puţin 70% din criteriile şi obiectivele de performanţă ce au primit undă verde în AGA.
Tot ieri, acţionarii Transelectrica au aprobat limitele generale ale remuneraţiei şi celorlalte beneficii acordate membrilor Directoratului, precum şi conţinutul adiţional la contractul de mandat încheiat între membrii Consiliului de Supraveghere şi societate, incluzâd indicatorii şi componenta variabilă.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, Transelectrica a obţinut un profit net de 152 milioane lei, dublu faţă de cel din primele trei trimestre ale lui 2019. Veniturile operaţionale totale s-au ridicat la 1,664 miliarde de lei, cu 7% sub cele din primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce costurile operaţionale au fost de 1,262 miliarde de lei, în scădere cu 15%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,69% din transportatorul de energie electrică, a cărui capitalizare bursieră este de circa 1,86 miliarde de lei.