PENTRU PRIMA DATĂ DE LA DEBUTUL PANDEMIEI Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a scăzut sub 400.000

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2021

Numărul solicitărilor iniţiale de şomaj din SUA a scăzut sub 400.000

Activitatea economică din sectorul de servicii american înregistrează un ritm record de expansiune, potrivit indicatorilor PMI

Piaţa muncii din Statele Unite, prima economie a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari, a continuat să înregistreze o îmbunătăţire săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de şomaj scăzând la 385.000, cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, respectiv de la debutul pandemiei, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă.

Nivelul este în continuare unul extrem de ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi susţinute în săptămânile precedente. Scăderea cererilor de şomaj indică un ritm încă solid de generare de noi locuri de muncă pe fondul repornirii economiei americane, în ciuda situaţiei ciudate din piaţa muncii create de "generozitatea" guvernului federal american.

Economia americană a creat doar 266.000 de locuri de muncă în aprilie, mult sub estimările iniţiale de 1 milion de noi locuri de muncă. Raportul aferent lunii aprilie a arătat că deşi economia şi piaţa muncii continuă să-şi revină treptat drumul redresării este lung, mai ales în condiţiile în care ar părea că mulţi americani mai degrabă ar primi ajutor de şomaj din partea guvernului federal decât să se întoarcă la muncă şi să câştige cu doar câteva sute de dolari mai mult faţă de cât primesc stând acasă.

Situaţia scoate totuşi în evidenţă faptul că politica economică "trickle-down" aplicată în ultimii patruzeci de ani - în care cei bogaţi au primit tot felul de deduceri fiscale şi tăieri de taxe în ideea că bogăţia celor de sus va ajunge şi la cei de jos - a lăsat câteva milioane bune de americani complet deziluzionaţi cu privire la perspectivele lor economice şi sociale.

Până acum 25 de state americane au anunţat că nu vor mai oferi cei 300 de dolari suplimentari oferiţi lunar celor ce sunt înscrişi în şomaj, bani alocaţi în martie de administraţia Biden până pentru finalul lunii septembrie. Totodată mai multe state au început să rigidizeze criteriile de primire a ajutorului de şomaj, iar cei care refuză un loc de muncă nu vor mai fi eligibili să primească sprijin financiar.

Astăzi va fi publicat raportul privind piaţa muncii pentru luna mai (Nonfarm Payrolls Report - NFP), iar economiştii anticipează 664.000 de noi angajări şi o scădere a ratei şomajului la 5,9% de la 6,1%.

Procesatorul american de date ADP a publicat ieri un raport privind locurile de muncă create în sectorul privat şi a anunţat 978.000 de noi locuri de muncă în luna mai, mult peste estimarea de 650.000.

Evoluţia din martie a fost peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi cu mult peste cele 517.000 de noi locuri de muncă raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna martie. Analiştii estimau 647.000 de noi locuri de muncă în martie. Raportul de vineri ridică totalul locurilor de muncă generate de economia americană în primul trimestru din acest an la 1,55 milioane.

Cele 385.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 29 mai. Scăderea, deşi continuă tendinţa din ultimele luni, este una modestă comparând cu nivelul de 405.000 înregistrat în săptămâna precedentă (revizuit în jos faţă de cifra iniţială). Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 387.000 de cereri săptămâna trecută. Aceasta a fost deabia prima săptămână cu solicitări de şomaj sub nivelul de 400.000.

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a SUA au tot afirmat în ultimele luni că redresarea economiei americane rămâne inegală şi incompletă, în ciuda accelerării activităţii şi creşterii masive a preţurilor. Ritmul inflaţiei de 0,8% lună/lună din aprilie (şi 4,2% an/an) a generat totuşi discuţii aprinse în Statele Unite cu privire la politica monetară pe care o implementează.

Cererile ce solicită continuarea ajutorului de şomaj au crescut însă în mod neaşteptat în săptămâna încheiată la 29 mai la 3,771 milioane de la 3,6 milioane în săptămâna precedentă. Numărul în continuare elevat, spun economiştii, confirmă faptul că unii angajaţi sunt dispuşi să nu se întoarcă în piaţa muncii atâta timp cât pot primi în continuare ajutoare de şomaj până în luna septembrie, ajutoare de şomaj care chiar plătesc mai bine decât mulţi angajatori.

Indicele PMI al preţurilor plătite de firmele din servicii indică presiune de preţ extraordinară

Tot ieri au fost publicaţi indicatorii PMI pentru sectorul de servicii american de către Markit Economics şi Institute of Supply Management (ISM).

Indicii PMI publicaţi de Markit au arătat o nouă intensificare a activităţii economice în luna mai, cu un ritm de expansiune istoric, cel mai rapid cel puţin de la debutul colectării seriilor statistice. PMI-ul Composite (sectorul de servicii + manufacturier) a urcat la o valoare record de 68,7 puncte, în creştere lunară cu 5,2 puncte de la 63,5 puncte în aprilie.

Dinamica economică a fost în principal impulsionată de sectorul de servicii (vezi grafic) care a înregistrat un indice cu o valoare record de 70,4 puncte, în creştere cu puncte faţă de valoarea din aprilie. Comenzile la export pentru SUA au atins de asemenea o valoare record în luna mai, potrivit Markit, în timp ce dinamica preţurilor cu input-urile a înregistrat de asemenea un ritm record de creştere.

Potrivit lui Chris Williamson, economist şef la IHS Markit, economia Statelor Unite ar putea înregistra un ritm de creştere a PIB de două cifre în cel de-al doilea trimestru din acest an.

Totodată, indicii PMI publicaţi de ISM pentru sectorul de servicii au arătat şi ei un ritm record al activităţii economice în luna mai cu o valoare de 64 puncte în servicii, cu 1,3 puncte peste valoarea din aprilie şi cu 0,3 puncte peste PMI-ul anterior record înregistrat în luna martie (63,7 puncte).

În timp ce PMI-ul pentru noile angajări din sectorul de servicii a scăzut cu 3,5 puncte la 55,3 puncte, ceea ce reflectă intenţii încă pozitive de angajare (peste valoarea de 50) însă în temperare, PMI-ul preţurilor plătite de firmele din servicii a urcat cu 4,7 puncte în luna mai, la 80,6 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, indicând presiuni de preţuri extrem de puternice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb