PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ULTIMII CINCI ANI, Temerile privind cererea duc preţul platinei sub 1.200 de dolari uncia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2014

Temerile privind cererea duc preţul platinei sub 1.200 de dolari uncia

2014 ar putea fi primul an cu scădere după 1997 pentru acest metal preţios

Cotaţia platinei a scăzut ieri, pe piaţa din Londra, sub pragul de 1.200 de dolari uncia, investitorii temându-se că cererea de profil încetineşte din Europa până în Asia, dat fiind că metalul preţios va deveni mai puţin atractiv.

Preţul platinei cu livrare imediată a ajuns la 1.190,25 dolari/uncie în prima parte a zilei de ieri, pe piaţa din Londra - cel mai redus nivel din iulie 2009 până la momentul actual. Mai târziu, în jurul orei locale 13:10, cotaţia era de 1.228,75 dolari uncia, mai mare cu 0,3% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Preţul platinei, care, în luna iulie atingea nivelul maxim al ultimelor zece luni, a pierdut 10% de la începutul anului curent. Dacă la finele lui 2014, cotaţia va fi în scădere, atunci anul curent va fi primul cu declin din 1997 pentru acest metal preţios.

La New York, preţul platinei era de 1.239,75 dolari uncia ieri, la ora 10:45, cu 1,2% mai mare decât la finele săptămânii trecute.

Potrivit Comisiei americane pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime, în săptămâna încheiată în 30 septembrie, fondurile de hedging şi alţi speculatori şi-au diminuat cu 26% poziţiile lungi nete pentru contractele futures şi options pe platină de la New York, reducerea fiind cea mai importantă din mai 2012 până acum.

În trimestrul al treilea, preţul platinei a pierdut 12%, după ce, în luna iunie, a încetat greva de cinci luni declanşată de minerii din Africa de Sud. Declinul a fost generat şi de temerile legate de slăbirea cererii.

În condiţiile în care investitorii aşteaptă o viitoare majorare de dobânzi în SUA, iar dolarul se apreciază, apetitul pentru metale preţioase se reduce.

Investitorii au deţineri în platină de 84,2 tone metrice prin produse ETF (exchange-traded products), conform datelor Bloomberg. Nivelul este cel mai redus din mai anul curent, respectiv cu 5,3% mai mic decât recordul în materie atins în 23 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb