PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Grupul OMV Petrom - profit net în creştere cu 103%, faţă de cel din ianuarie-septembrie 2020

G.U.
Piaţa de Capital / 29 octombrie 2021

Grupul OMV Petrom - profit net în creştere cu 103%, faţă de cel din ianuarie-septembrie 2020

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 103% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioada a anului trecut şi venituri din vânzări de 17,05 miliarde de lei, în creştere cu 13%, în condiţiile în care cererea pentru produse energetice a fost, în general, peste nivelurile pre-COVID, în România, arată datele unui raport remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rezultatul din exploatare CCA s-a situat la 2,8 miliarde de lei, cu 56% mai mare decât în perioada ianuarie - septembrie 2020, dar sub nivelul de dinainte de criză.

Totodată, valoarea investiţiilor este în scădere, cu 23%, ajungând la 1,8 miliarde lei. Cu toate acestea, contribuţia la bugetul de stat s-a situat la 9 luni la 8,7 miliarde lei, cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit raportului Grupului OMV Petrom, creşterea netă a activelor circulante (inclusiv activele deţinute pentru vânzare) a fost generată în cea mai mare parte de numerarul şi echivalenţele de numerar mai mari, de creanţe comerciale mai mari ca urmare a creşterii vânzărilor în Downstream Oil, de o valoare a stocurilor mai mare, consecinţă a creşterii costului unitar în linie cu cotaţiile, şi de active financiare în creştere, în principal în legătură cu instrumentele derivate, parţial contrabalansate de active deţinute pentru vânzare mai mici, ca urmare a vânzării filialelor din Kazahstan in mai 2021.

Comparativ cu 31 decembrie 2020, activele imobilizate au scăzut la 30 septembrie 2021 cu 1,16 miliarde lei, până la valoarea de 33,35 miliarde lei, în principal din cauza scăderii imobilizărilor corporale, întrucât amortizarea, ajustările nete de depreciere şi scăderea activului de dezafectare în urma revizuirii au depăşit intrările din timpul perioadei.

Capitalurile proprii au scăzut la 33,03 miliarde lei la 30 septembrie 2021, comparativ cu 33,07 miliarde lei la 31 decembrie 2020, întrucât dividendele distribuite pentru anul financiar 2020 au depăşit profitul net generat în perioada curentă. Indicatorul total capitaluri proprii la total active al Grupului a fost de 68% la 30 septembrie 2021 (69% la 31 decembrie 2020).

La 30 septembrie 2021, datoriile totale au crescut cu 1,24 miliarde lei comparativ cu 31 decembrie 2020. Creşterea datoriilor pe termen scurt (inclusiv datoriile asociate activelor deţinute pentru vânzare) a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în principal în legătură cu instrumentele derivate şi de provizioane mai mari. Această creştere a fost parţial contrabalansată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal ca urmare a revizuirii provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea, se menţionează în raport.

Pe segmentul Upstream, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 1,2 miliarde de lei în perioada ianuarie - septembrie 2021, în principal datorită preţurilor mai mari la ţiţei. Producţia a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producţie din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum şi a activităţilor operaţionale de mentenanţă.

Costul de producţie a crescut cu 19% la 12,7 dolari/bep, reflectând în principal scăderea producţiei disponibile pentru vânzare.

Pe segmentul Downstream Oil, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la 1,5 miliarde lei, cu 26% mai mare, reflectând marjele de rafinare foarte bune şi redresarea cererii. Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom a fost de 4,78 dolari/bbl, în creştere de la 3,19 dolari/bbl, susţinut de diferenţialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină, cât şi pentru distilatele medii.

Rata de utilizare a rafinăriei în primele 9 luni ale anului în curs a fost de 95%, comparativ cu 90% la 1-9/20, semnificativ peste media europeană, iar volumele vânzărilor cu amănuntul, la nivel de Grup, mai mari cu 14%, au reflectat cererea solidă de carburanţi în piaţă.

Pe Downstream Gas, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost în primele trei trimestre de 337 milioane de lei, cu 31% mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, afectat fiind semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu preţuri în creştere. Volumele de vânzări gaze naturale au fost cu 16% mai mici din cauza volumelor mai mici de achiziţii.

Producţia netă de electricitate, 3,24 TWh, în creştere cu 9%, a asigurat 7% din producţia de electricitate a României şi a contribuit la securitatea aprovizionării prin echilibrarea pieţei şi prin serviciile auxiliare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Acum înțelegeți de ce se dorește privatizarea si liberalizarea pe toate palierele economice.

    Profit pentru coloniști!!! 

    Trăiască capitalismul de prada!!! 

    1. Doar pentru ca au construit de la zero centrala aia electrica de 800 MW de la Brazi si deja ar trebui sa le pupi mana celor de la OMW. Foarte bine ca au facut profit. Au si investit. Multinationalele astea au creat locuri de munca. Fara multinationale matale dadeai si acum la sapa si strangeai coceni in batatura.

      ”Capitalism de prada” a fost sloganul ”Nu ne vindem tara ca luam noi pe gratis si o bagam la imobiliare”.  

      Pariu ca ai telefon și tv "capitaliste"...de ce nu le arunci?

      Si asa avem benzina si motorina mai scumpa ca in Austria ca așa e in tenis.

      După ce termină de exploatat resursele pleacă și noi rămânem să decontaminăm dupa ei, atunci vom conștientiza jaful.

      Pe bune ...?? ne bucurăm ca ofera doua trei locuri de muncă dar nu realizăm că ne fură la propriu resursele din subsol cu concursul funcționarilor din statului român. 

      Când OMV a preluat peste 50% din Petrom , acesta funcționa cu pierderi , si continua să supraviețuiască la fel , mulți ani inainte .

      De ce ? Nu vreau să intru in amănunte . Toată lumea știe , de ce . 

      Trebuie alungați , omorâți !

      Să preia cei 50% si ceva , vreun fond de investiții interesat numai pentru a obține profit ,care nu are nici o tangență cu tehnologiile atât de necesare operațiunilor ce urmează să se facă in viitor  

      Un lucru e clar: nu vom scapa niciodata de comunisti!

      D-le sa trăiască.... o companie de orice fel trebuie să fie pe profit ...!!

      ai pus botu ! toate inainte de privatizare erau pe pierderi ca sa vina un politician care a luat spaga groasa si sa spuna vechea placa , punem de la noi numai sa o ia cineva . e batusit pa,mantul de prosti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb