PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Turbomecanica - venituri în creştere, dar profit în scădere

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2022

Turbomecanica - venituri în creştere, dar profit în scădere

"Problemele macroeconomice la nivel mondial, dar mai ales cele regionale cauzate de situaţia războiului din Ucraina, vor continua să crească presiunea costurilor asupra performanţelor companiei", se arată în raport

Producătorul de componente pentru aeronave Turbomecanica Bucureşti (TBM) a obţinut, pentru primele nouă luni ale anului, venituri de 91,6 milioane de lei, în creştere cu 17% peste cele din intervalul ianuarie-septembrie 2021, dar profit în scădere, conform raportului companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cheltuielile cu materiile prime şi materialele s-au ridicat la 35,9 milioane de lei, cu 22% mai mari decât cele din primele trei trimestre ale anului trecut. Cele cu materiile prime au urcat cu 17,6% (4,1 milioane de lei), până la 27,6 milioane de lei, în urma creşterii preţurilor în pieţele internaţionale, în timp ce cheltuielile privind combustibilul s-au dublat, la 0,7 milioane de lei. Cheltuielile cu utilităţile au urcat cu 92%, pe fondul creşterii preţului energiei şi a contextului din plan mondial. În schimb, cheltuielile cu beneficiile angajaţilor au scăzut uşor, cu circa 2%, la 38 milioane de lei, conform celor prezentate în raport.

Pentru primele nouă luni ale anului, Turbomecanica a obţinut un profit din exploatare de 5,2 milioane de lei, cu 25,7% sub cel din perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, rezultat ce a fost erodat de o pierdere financiară de 1,7 milioane de lei. Profitul net al companiei s-a ridicat la aproape 2,5 milioane de lei, cu 42% sub cel din primele trei trimestre ale lui 2021.

"Faţă de perioada 2020 - 2021, profitul companiei este mai puţin influenţat de criza sanitară. Cu toate acestea, o parte din angajaţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în primul semestru din 2022, ceea ce a influenţat negativ realizarea producţiei. Problemele macroeconomice la nivel mondial, dar mai ales cele regionale cauzate de situaţia războiului din Ucraina, vor continua să crească presiunea costurilor asupra performanţelor financiare ale companiei (creşterea costurilor materiilor prime, a celor legate de transport, energie şi gaze), cu atât mai mult asupra industriei aviatice şi militare", se arată în raport.

Potrivit documentului, costurile materiale şi cele cu energia electrică, deşi au tendinţa de a se stabiliza, prezintă în continuare riscuri/ incertitudini în contextul multiplelor crize din ultimii ani. "În ciuda mediului economic instabil, monitorizăm şi analizăm continuu aceste riscuri, iar estimările interne, indică faptul că profitul bugetat de zece milioane de lei se poate recupera pe parcursul următoarelor luni", se arată în raport.

Cel mai mare acţionar al Turbomecanica este Radu Viehmann care la jumătatea anului avea 25,92% din capitalul companiei, în timp ce Dana Maria Ciorapciu deţinea 15,16% din societatea aeronautică. Evaluarea bursieră a Turbomecanica este de circa 70 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb