PENTRU PRIMELE ŞASE LUNI ALE ACESTUI AN Holde Agri Invest raportează venituri de 14,9 milioane lei, în creştere cu 193%

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 6 septembrie 2021

Holde Agri Invest raportează venituri de 14,9 milioane lei, în creştere cu 193%

Compania a avut o pierdere operaţională de 9,94 milioane de lei, mai mult decât dublă faţă de cea din primul semestru al anului trecut

Liviu Zăgan, directorul general: "Specificul sezonier al activităţii noastre face ca, în prima jumătate a anului, să fie înregistrate cu preponderenţă cheltuielile asociate cu formarea culturilor şi finanţarea activităţii curente, în timp ce majoritatea veniturilor sunt înregistrate în a doua jumătate a anului"

Holde se află în proces de negociere pentru achiziţionarea a patru noi ferme până la finalul anului, conform comunicatului

Holde Agri Invest, companie din ţara noastră care exploatează terenuri agricole, raportează venituri consolidate de 14,9 milioane de lei în primul semestru din 2021, în creştere cu 193% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar o pierderea netă de 10,63 milioane de lei, cu 126% mai mare decât cea din primele şase luni ale lui 2020, se arată în raportul companiei publicat, astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest, a declarat: "În primele şase luni ale anului am avut parte de o activitate intensă a afacerii noastre. Spre deosebire de anul trecut, când condiţiile meteorologice au fost extrem de dure, cu secetă extremă, în primul semestru din 2021 ne-am aflat la polul opus. Am avut parte de multe ploi, iar din acest punct de vedere credem şi sperăm că va fi un an agricol bun. Veniturile obţinute în această perioadă reprezintă aproape o triplare a rezultatului din aceeaşi perioadă a anului anterior, datorită creşterii suprafeţelor exploatate, precum şi ca urmare a valorificării cotaţiilor favorabile ale produselor agricole pe pieţele internaţionale. Specificul sezonier al activităţii Holde face ca, în prima jumătate a anului, să fie înregistrate din punct de vedere contabil cu preponderenţă cheltuielile asociate cu formarea culturilor anului agricol şi finanţarea activităţii curente, în timp ce majoritatea veniturilor sunt înregistrate în a doua jumătate a anului. Din această perspectivă, considerăm că rezultatele financiare preliminare la data de 30 iunie 2021 nu trebuie percepute de investitori ca o imagine pro-rata a rezultatelor financiare ale activităţii companiei pe parcursul întregului an financiar 2021".

Vânzările de produse agricole din producţie proprie au fost de 3,2 milioane de lei, în creştere cu 21%, în timp ce în ceea ce priveşte variaţia stocurilor, Holde Agri Invest a raportat suma de 9,48 milioane de lei, cu 457% mai mare faţă de cea din primul semestru al anului trecut.

În schimb, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 24,82 milioane de lei, în creştere cu 156%, cheltuielile cu materialele fiind de 12,52 milioane de lei, mai mari cu 249% faţă de perioada ianuarie-iunie 2020.

În aceste condiţii, pentru primele şase luni ale anului, Holde a raportat o pierdere operaţională de 9,94 milioane de lei, mai mult decât dublă faţă de cea din primul semestru al anului trecut, în timp ce din activităţile financiare compania a înregistrat o pierdere de 0,65 milioane de lei.

În prima jumătate a anului, Holde Agri Invest a derulat investiţii în valoare totală de 26,1 milioane de lei, finanţate din surse proprii şi capital împrumutat, în modernizarea fermelor existente şi lărgirea suprafeţelor exploatate. Pentru întreg anul 2021, compania estimează o producţie totală de 32.800 de tone, venituri consolidate de 57 de milioane de lei şi un profit net de 7,3 milioane de lei.

În primul semestru din 2021, compania a investit puternic în cele trei ferme pe care le deţine, prin echiparea acestora cu utilaje moderne, creşterea capacităţilor de stocare şi sisteme de irigaţii. Au fost achiziţionate trei noi combine de mare capacitate, precum şi o serie de alte utilaje necesare activităţii în regim de agricultură de precizie. În luna iunie, au fost demarate lucrările de modernizare şi extindere a silozului Călineşti, deţinut de companie. Lucrările au ca obiectiv creşterea capacităţii de depozitare de la 10.000 de tone la aproximativ 15.000 de tone, precum şi o mai bună gestionare a acesteia, prin implementarea de automatizări şi adăugarea de echipamente pentru curăţarea mărfii înainte de depozitare. În aceeaşi incintă vor mai fi construite o platformă betonată de 4.000 de metri pătraţi şi o hală de 1.000 de metri pătraţi, ce vor servi drept bază de mecanizare pentru utilajele agricole ale fermei Roşiori. Proiectul este planificat să fie finalizat în luna octombrie a acestui an, se arată într-un comunicat al Holde Agri Invest.

De asemenea, în zona fermei Frumuşani compania a finalizat primul sistem de irigaţii propriu, un proiect pilot pentru o suprafaţă de 125 de hectare, în urma unei investiţii de aproximativ 1,7 milioane de lei. Compania estimează că în anii ce urmează, sistemul alimentat din râul Dâmboviţa va creşte productivitatea la culturile de porumb şi soia, conform comunicatului.

În prima parte a anului 2021, compania a continuat investiţiile în extinderea suprafeţelor exploatate, iar în luna august Holde a finalizat achiziţia celui de-al treilea nucleu după fermele Roşiori şi Frumuşani, respectiv ferma Videle. Aceasta are o suprafaţă totală de 2.400 de hectare de teren aflate în arendă. Pe lângă terenul exploatat, ferma vine la pachet cu o bază proprie situată în Videle, un număr de zece angajaţi, dar şi cu un parc de utilaje agricole ce necesită îmbunătăţiri. În perioada următoare, Holde va începe procesul de modernizare a fermei, investiţiile principale fiind concentrate pe reînnoirea parcului de utilaje agricole şi construirea unui siloz cu o capacitate de 10.000 de tone. Compania se aşteaptă ca ferma să atingă performanţa maximă într-un orizont de doi-trei ani, se mai arată în comunicat.

Tot la capitolul investiţii, în acest moment, Holde se află în proces de negociere pentru achiziţionarea a patru noi ferme până la finalul anului. În urma finalizării acestor tranzacţii, compania va avea integrate patru nuclee în conceptul Holde, după Roşiori, Frumuşani şi Videle. Tranzacţiile privind achiziţionarea celor patru ferme sunt supuse procedurilor de due diligence, care vor fi urmate de încheierea contractelor de achiziţie şi plăţile aferente. Suprafaţa totală vizată este de aproximativ de 3.500 de hectare, dintre care 350 sunt în proprietate, iar restul în arendă. Valoarea tranzacţiilor se ridică la aproximativ 33 de milioane de lei, în acest preţ fiind incluse utilajele fermelor, terenul în arendă, precum şi 2 baze agricole proprii cu dotare specifică. Odată cu preluarea societăţilor, personalul Holde va creşte cu aproximativ 20 de angajaţi, se menţionează în comunicat.

Finanţarea tranzacţiilor va fi realizată parţial cu contribuţie proprie Holde de 29 milioane de lei, sumă atrasă de la investitorii BVB în urma operaţiunii de majorare a capitalului social desfăşurată în luna iulie a acestui an. Cealaltă contribuţie va fi reprezentată de împrumuturi bancare. Holde se aşteaptă să înceapă exploatarea celor patru ferme parţial în 2021 şi complet în 2022 şi să recolteze primele culturi în vara anului 2022.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. si profitul cum il impartiti 90% cei cu actiuni clasa A restul praful de pe toba...

    Doar un masochist ar investi in actiunea HAI

    1. e putin spus, chiar dus de-a binelea...

      asa slaba e actiunea aceasta?

      nu am spus ca este slaba ci ca nu merita impartirea actiunilor in doua clase

    E firma din Tele-orman-ul lui "Dragnia", deci o downgradez :P

    Vesnica minciuna a celor cu rezultate proaste: "rezultatele cele mai bune vin in viitor, am pregatit toate conditiile etc". Lasati-ne! O sa va duceti dupa HUNT, BNET si altele de pe Aero. Mai bine nu mai scrieti numic in introducerea Rapoartelor si lasati investitorii si analistii s spuna adevarul! Rusine!

    1. Aici s-ar putea totusi sa aiba dreptate. Cam asa e in agricultura, cele mai multe cheltuieli sunt in prima parte a anului si veniturile sunt in a doua.

    Ce, bajeti, sunteti suparati ca v-ati vandut HAI-urile la prima adiere de vant? Mai bine le spuneti 'alor de citesc ce "barosani" sunt in spatele HAI-ului... Ca multi sunteti prieteni!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb