PENTRU REFINANŢAREA CREDITELOR ŞI ACHITAREA DATORIILOR ISTORICE TVR a împrumutat 95 milioane lei, de la mai multe bănci

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 4 aprilie 2013

Societatea Română de Televiziune a contractat suma de 95 de milioane de lei (peste 21 de milioane de euro), de la mai multe bănci de pe piaţa noastră, după cum ne-a spus Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Încă din toamna anului trecut reprezentanţii instituţiei au anunţat că intenţionează să se împrumute la bănci pentru achitarea salariilor compensatorii ce revin salariaţilor disponibilizaţi.

În octombrie 2012, Valentin Nicolau, membru în CA, declara: "Salariile compensatorii sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă să se ia un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde un împrumut unei televiziuni care nu are cu ce să-l garanteze".

Însuşi Programul de redresare economică aprobat la finalul lunii august de Consiliul de Administraţie arată că "obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă" şi menţionează că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat. Potrivit documentului, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".

În aceste condiţii ne întrebăm cu ce a garantat instituţia împrumutul de peste 21 de milioane de euro?

Până la închiderea ediţiei, nu am obţinut un răspuns la această întrebare de la conducerea TVR.

Lucia Hossu Longin, membru în CA al TVR, ne-a spus că "s-au găsit bănci care să crediteze televiziunea, care este o instituţie puternică", menţionând că aceasta a garantat "cu banii din conturile bancare, obţinuţi din taxa TV".

Surse apropiate tranzacţiei ne-au precizat că băncile care au dat bani Societăţii Române de Televiziune ar fi BCR şi Raiffeisen.

Banii împrumutaţi sunt destinaţi finanţării activităţii curente, refinanţării creditelor bancare existente, precum şi plăţii datoriilor comerciale istorice, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Sorin Burtea ne-a precizat că în zilele care urmează vor începe să fie făcute plăţile pentru acoperirea unora dintre datorii, subliniind că doar o mică parte din credit va fi utilizată pentru plata salariilor compensatorii.

Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând conturile TVR, care fuseseră blocate integral, timp de circa o lună, în prima parte a anului trecut, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai 2012.

Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă prin care au fost aprobate măsurile de redresare a instituţiei media a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 2 aprilie 2013.

Pentru îndreptarea situaţiei de la televiziunea publică, printre altele, au fost disponibilizaţi 635 de angajaţi, a fost prelungită perioada de eşalonare a datoriilor fiscale de la şase luni la şapte ani şi au fost desfiinţate unele posturi din cadrul TVR.

Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al SRTv, a precizat. "TVR dispune acum de instrumentele legale complete pentru a continua implementarea procesului de reformare, iar statul român are garanţii reale pentru a-şi recupera datoriile de la SRTv".

Şeful Televiziunii Române a adăugat că, prin contractarea unui credit în vederea refinanţării altor împrumuturi, aplicabilitatea măsurilor de redresare economică a TVR a fost confirmată şi în sectorul bancar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb