PENTRU RELUAREA PROGRAMULUI DE PROMOVARE A EXPORTURILOR Antreprenorii strigă după ajutor la Orban

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 14 mai 2020

Antreprenorii strigă după ajutor la Orban

Liviu Rogojinaru, MEEMA: "Guvernul încearcă să reorganizeze Programul de Promovare a Exporturilor, din păcate semnalele din afară ne arată că târgurile vor rămâne închise în acest an"

Mai multe organizaţii patronale şi profesionale se plâng că Guvernul a suspendat Programul de Promovare a Exporturilor (PPE), în valoare de 70 de milioane de lei, prin care firmele autohtone puteau participa la evenimente şi târguri internaţionale. Astfel că, săptămâna trecută, 11 organizaţii au depus la cabinetul Primului Ministru Ludovic Orban adrese oficiale în care solicită sprijinul şi intervenţia acestuia pentru deblocarea programului, stopat de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) la data de 3 martie pe o perioadă nedeterminată.

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), alături de Organizaţia Patronală a Industriei Cosmetice (OPIC), Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria Electrotehnică, Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România, Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii, Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară "PATROMIL",Federaţia Patronală din Industria Construcţiilor de Maşini, Asociaţia Română a Dezvoltatorilor de Jocuri / Romanian Game Developers Association - RGDA, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software au subliniat importanţa exporturilor şi a PPE în activitatea lor.

Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ne-a transmis că Programul de Promovare a Exporturilor este momentan suspendat, dar acest lucru doar din cauza faptului că momentan toate statele sunt închise şi nu există târguri şi expoziţii în desfăşurare.

De altfel, domnia sa ne-a spus că statul chinez, de unde a placat pandemia de coronavirus, a anunţat că cel mai probabil în acest an nu va găzdui Târguri şi Expoziţii.

"Târgul din Shanghai este anulat, la fel Târgul Mondial din Dubai va fi amânat pentru anul viitor", ne-a transmis Liviu Rogojinaru.

Domnia sa ne-a declarat că de pe data de 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgenţă, se va reporni Programul de Promovare a Exporturilor, iar acolo unde se va permite organizarea de evenimente ţara noastră va participa în măsura în care Târgurile şi Expoziţiile se dovedesc a fi eficiente.

Liviu Rogojinaru a adus în discuţie Târgul Internaţional Vietnam, unde ţara noastră ar putea merge, însă există îndoieli legate de eficienţa participării, ţinând cont că oamenii sunt speriaţi şi nu se ştie în ce măsură aceştia vor participa la un astfel de eveniment.

Reprezentantul Ministerului ne-a mai spus că Guvernul încearcă să regândească Programul de Exporturi şi să găsească o nouă abordare aplicată pe noile schimbări din societate.

"Ne gândim la posibilitatea de a organiza târguri şi expoziţii virtuale pe diferite platforme comune cu parteneri externi. De asemenea, regândim strategia prin vânzarea prin intermediul unor agenţi economici, un fel de door-to-door, a unor pachete cu firme care să fie arătate partenerilor", a mai supus Liviu Rogojinaru.

Totodată, domnia sa ne-a mai declarat că a primit din partea colegilor propunerea de a face expoziţii permanente: "Asta ar însemna că în loc să plătim 100.000 de euro pentru câteva zile la o Expoziţie sau Târg, vom plăti undeva la 500.000 de euro şi am avea o prezenţă permanentă timp de un an de zile".

Secretarul de Stat ne-a mai spus: "Încercăm să reorganizăm Programul de Promovare a Exporturilor şi să ne pliem pe ceea ce se întâmplă acum în piaţă. Noi suntem pregătiţi să începem reluarea programului între 15-30 mai, aftel ca la jumătatea lunii septembrie să mergem la export. Din păcate, însă semnalele din afară ne indică că târgurile vor rămâne închise în acest an. Italia, China, America nu dau semen că vor organiza astfel de evenimente".

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR): "Măsura conducerii MEEMA luată fără nicio consultare cu mediul de afaceri, generează riscul ca firmele româneşti să nu mai poată participa în partea a doua a acestui an la Târgurile şi Expoziţiile Internaţionale"

Scrisoarea adresată de către Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) premierului susţine că există fonduri necesare pentru reluarea programului şi atrag atenţia Guvernului asupra gravităţii situaţiei create şi a importanţei unei intervenţii pentru sprijinirea reducerii deficitului valutar.

Totodată, adresa informează că măsura inexplicabilă a conducerii MEEMA luată fără nicio consultare cu mediul de afaceri, generează riscul ca firmele româneşti să nu mai poată participa în partea a doua a acestui an la Târgurile şi Expoziţiile Internaţionale şi deci să-şi reducă capacitatea de export.

Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR, transmite: "Fac precizarea că - în baza deciziei reuniunii extraordinare a Consiliului de Export de la începutul lunii martie a.c. - am prezentat conducerii MEEMA modalităţile de repunere în funcţiune a respectivului program (propuneri agreate în unanimitate de toate organizaţiile patronale şi profesionale), fără a pune în pericol sănătatea reprezentanţilor firmelor româneşti care vor participa la respectivele manifestări internaţionale şi ţinând cont de prevederile procedurii operaţionale legale".

Domnia sa susţine că urgenţa solicitării este reliefată şi de scăderea dramatică, fără precedent, a exportului din luna aprilie din acest an, faţă de anul trecut, pentru zona extra UE de 34,4%.

Organizaţia Patronală a Industriei Cosmetice: "Sporirea vânzărilor la export în industria noastră s-a datorat, în cea mai mare măsură, Programului de Promovare a Exporturilor"

Organizaţia Patronală a Industriei Cosmetice (OPIC) avertizează în scrisoara sa că pauza instaurată din cauza Covid-19 duce la fragilitatea echilibrului financiar şi economic şi trebuie oprită.

Preşedintele OPIC, Adriana Goleanu, susţine în scrisoarea formulată: "Industria românească de porduse cosmetice şi de toaletă, a fost şi este una de calitate, inovatoare, cu un ritm de creştere anual de 15-20%, dar cu o prezenţă pe piaţa autohtonă în medie de 20%. Companiile multinaţionale au dominat piaţa imediat după "89. Din lipsă de fonduri pentru publicitare şi inovaţie sectorul devine unul destul de nefavorabil pentru fabricanţii autohtoni. Doar câţiva producători locali au reuşit să facă faţă competiţiei acerbe. Prin urmare, producătorii locali au început să se orienteze spre pieţele exteren, cu atât mai mult cu cât aderarea la UE a oferit noi oportunităţi de dezvoltare în acest sens".

Totodată, preşedintele OPIC atrage atenţia că sporirea vânzărilor la export în industria pe care o reprezintă s-a datorat, în cea mai mare măsură, Programului de Promovare a exporturilor prin finanţarea participării firmelor româneşti la Târguri Internaţionale şi misiuni economice de profil, prezenţa firmelor româneşti la evenimentele internaţionale fiind un sprijin real.

Domnia sa mai subliniază: "Exportul, mai ales în cazul Industriei Fabricării Produselor Cosmetice, este foarte greu de realizat întrucât pieţele atractive sunt şi foarte competitive, iar investiţiile necesare promovării în acest sens sunt foarte mari. Experienţele de până acum au dovedit că PPE derulat sub pavilion naţional este benefic şi are impact pozitiv asupra scopului pentru care a fost creat".

În scrisoarea adresată lui Ludovic Orban, Organizaţia Patronală a Industriei Cosmetice cere reluarea programului de promovare a exporturilor pentru acest an şi extinderea programului de internaţionalizare pentru toate firmele - nu doar pentru IMM-uri şi, totodată, cere să nu fie desfiinţat Consiliul de export - menirea lui fiind benefică pentru mediul de afaceri şi pentru tot ceea ce înseamnă economia româniei

"Dacă nu se păstrează planul de derulare a PPE şi extinderea celui de internaţionalizare, cele mai multe firme vor falimenta. Falimentul înseamnă mai mulţi şomeri, mai puţini bani la buget, instabilitate, mai multe importuri, adică vom ajunge de unde am plecat sau mai rău. Deschiderea spre export este o soluţie impetuos necesară", mai avertizează Adriana Goleanu.

Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria Electrotehnică: "Nu ştim dacă măsura de stopare a PPE nu este o încercare de desfiinţare a Consiliului de Export"

Asociaţia Profesională Patronatul Român din Industria Electrotehnică (APREL) susţine că există o eroare generată de conducerea sau de angajaţi ai Ministerului Economiei, care au prezentat eronat şi incomplet importanţa Programul de Promovare a Exporturilor.

Scrisoarea formulată de APREL informează: "Am aflat cu surprindere că, din proprie iniţiativă, Ministerul Economiei a hotărât "suspendarea", pentru acest an, a PPE. Ministerul a oprit şi acţiunile pregătitoare, care urmăreau derularea internă, fără obligaţii financiare, a tuturor acţiunilor premergătoare participării la manifestări internaţionale, astfel încât să nu se mai piardă un timp semnificativ atunci când situaţia se va normaliza (...). În acelaşi timp se derulează unele "consultări" fără o ordine de zi clară şi fără un scop declarat, timp în care a îngheţat şi pregătirile premergătoare".

Totodată, APREL transmite că Ministerul a hotărât unilateral, fără consultarea Consiliului Naţional de Export, consultare la care era obligat, declarând public suspendarea Programului pentru acest an.

Asociaţia mai susţine că industria nu ştie dacă măsura de stopare a PPE este una de protecţie sanitară, este o "suspendare" (rău intenţionată!) a lucrului la acţiunile aflate pe rol pentru trimestrul III - IV, este o suspendare în încearea anulării PPE sau este o încercare de a desfiinţa Consiliul de Export şi de trecere a activităţii către unele organizaţii "preferate".

Vasile-Valeriu Velciu, preşedinte APREL, vicepreşedinte CONPIROM, membru în Plenul CES şi membru în Consiliul de Export a subliniat importanţa PPE pentru domeniul electrotehnic, domeniu cu un potenţial enorm de export. Potrivit domniei sale, exporturile curente, directe sau indirecte, angajate în prezent de membrii APREL şi de alte firme asociate depăşesc 30 milioane euro, dar, cu un sprijin adecvat, se poate uşor ridica la 100 - 200 milioane euro/ an.

Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc: "Exportul va reprezenta una dintre principalele activităţi eficiente pentru redresarea economică"

Şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) solicită reluarea cât mai rapidă a Programul de promovare (PPE) şi Programul de internaţionalizare (PINT).

Decebal Ştefaniţă Pădure, preşedintele APAR, arată în scrisoarea formulată: "În contextul unei cereri scăzute pe piaţa internă şi a iminentei crize economice post-COVID, exportul va reprezenta una dintre principalele activităţi eficiente pentru redresarea economică. Fac precizarea că finantarea activităţilor de export reprezintă o obligaţie legală faţă de producătorii români".

Domnia sa aminteşte că în 2019, exporturile FOB (Free on Board) au însumat 69 miliarde de euro, iar conform articolului 2, alineatul 3 din Legea 30/1999 pentru sprijinirea exporturilor, sumele necesare finanţării acţiunilor de promovare a exporturilor vor fi evidenţiate distinct în bugetul de stat şi nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior. În acest context, în 2020 ar fi trebuit alocată pentru activităţi de promovare a exporturilor prin organizarea de târguri şi expoziţii, simpozioane şi conferinţe, suma de 69 milioane de euro (circa 331 milioane de lei). Totuşi, bugetul MEEMA pentru anul 2020 prevede o alocare de doar 70 milioane de lei pentru promovarea exporturilor (21% din suma ce ar fi trebuit alocată dacă se respecta Legea 30/26.01.1999).

Preşedintele APAR subliniază că deficitul balanţei comerciale în anul 2019, a fost de 17,28 miliarde de euro, mai mare cu 2,16 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul precedent. Deficitul în sectorul agroalimentar a atins un maxim istoric de aproximativ 2 miliarde de euro. România a exportat în 2019 alimente şi animale vii în valoare de 4,773 miliarde de euro, reprezentând 6,9% din total exporturi, în creştere cu 13,1% comparativ cu 2018. În paralel, importurile la acelaşi capitol au totalizat 6,762 miliarde de lei, în urcare cu 11,4%. Ca pondere în total importuri, cele de alimente şi animale vii s-au situat la 7,8%.

APAR reprezintă interesele a 138 de membri care activează în industria alimentară şi a căror cifră de afaceri (2,3 miliarde euro) reprezintă 24,2% şi un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc, conform datelor INS.

Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România: "PPE este cel mai important instrument de stimulare a exporturilor"

Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din România subliniază şi ea impactul negativ al deciziei de suspendare a PPE în condiţiile în care economia românescă este grav afectată de criza pandemică.

Asociaţia consideră că în procesul de relansare (restartare) economică cel mai important element este cel de identificare/recuperare cerere de piaţă. În plus, atrage atenţia că unul dintre pilonii echilibrării balanţei de plăţi este stimularea şi respectiv creşterea exportului de produse şi servicii cu valoare adăugată cât mai mare.

"PPE este cel mai important instrument de stimulare a exporturilor, iar noile trenduri economice pot avantaja firmele româneşti ce activează în domeniul ICT, în condiţiile în care se pot cupla în circuitele internaţionale de afaceri", informează scrisoarea asociaţiei adresată premierului.

Totodată, asociaţia transmite: "Deoarece procesul de organizare a unei acţiuni de promovare durează aproximativ 4 luni - propunem demararea urgentă a activităţii de aprobare pentru acţiunile susceptibile a fi organizate începând cu luna Septembrie 2020, astfel încât toate procedurile necesare să fie finalizate, urmând ca decizia finală de participare la un anume eveniment să fie luată cu maxim 7 zile înainte de data desfăşurării respectivului eveniment şi numai dacă toate condiţiile interne şi externe sunt favorabile".

Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii: "Neparticiparea la târgurile din toamnă ar însemna închiderea multora dintre firmele româneşti"

Şi Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii (FRDVA) solicită Prim Ministrului redeschiderea imediată a Programului de Promovare al Exportului (PPE) şi permiterea firmelor cu capital 100% românesc să particpe la târgurile şi misiunile internaţionale din semestrul II al acestui an.

FRDVA transmite: "Deşi toate cele peste 170 de firme din FRDVA şi-au arătat în scris disponibilitatea de a găsi soluţii complexe de achiziţionare a echipamentelor necesare pentru realizarea eficientă a materialelor medicale, precum şi a materiei prime, absolut nimeni de la Ministerul Economiei nu a dorit să se întâlnească sau măcar să răspundă adresei noastre. Considerăm că în situaţia în care peste 50% din producătorii şi exportatorii de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii de modă din România au trimis angajaţii în şomaj tehnic şi fac eforturi uriaşe să supravieţuiască, singura şansă a acestora este repornirea PPE şi participarea cât mai grabnică la acţiuni internaţionale de contractare".

Clara Rotescu, preşedintele FRDVA subliniază că industria textilă este grav afectată de actuala situaţie mondială: "Pentru noi, participarea la târguri şi misiuni este extrem de importantă, având în vedere că 90% dintre firmele noastre fac doar export şi se bazează pe interacţiunea cu buyerii, prin intermediul târgurilor de specialitate. Instaurarea globală a stării de urgenţă a însemnat pentru mulţi dintre noi anularea sau amânarea comenzilor ce trebuiau livrate până pe 15 aprilie, iar pentru sectorul evenimentelor de lux, anularea în proporţie de 95% a comenzilor. Neparticiparea la târgurile din toamnă ar însemna închiderea multora dintre firmele româneşti, care, în timp, au reuşit, prin forţe proprii, dar şi prin intermediul acestui program, să devină adevărate branduri internaţionali".

Totodată, scrisoarea adresată lui Ludovic Orban transmite: "Nu ne putem permite ca munca noastră de ani să fie radiată cu iresponsabilitate de către conducerea unui Minister care ne consideră neimportanţi, în timp ce în alte state se găsesc soluţii consistente pentru sprijinirea brandurilor proprii şi, mai ales a firmelor care exportă, la noi, în ultimile 3 săptămâni am primit minim 6 mailuri în care ni se solicită cifrele contabile ale firmelor, de parcă se pregăteşte executarea noastră economică. În asemenea vremuri de criză, eram convinşi că vom fi invitaţi la o masă rotundă, fie ea şi online pentru a discuta, pe domenii şi în general ce soluţii s-au găsit deja pentru a lua contact cu conractanţii externi".

Federaţia atrage atenţia şi asupra lipsei de predictibilitate politică şi economică, a unei strategii economice făcute fără o informare riguroasa asupra necesităţilor firmelor, care demonstrează, în opinia Federaţiei, lipsa totala de interes faţă de capitalul românesc, lăsat la voia întâmplării de către miniştrii de resort.

"Nu înţelegem cum blocarea PPE-ului a devenit un caz de forţă majoră a actualului guvern, încă de pe 3 martie, ba chiar motivându-se grija faţă de cetăţean, în condiţiile în care singurele instrumente care mai ajută brandurile româneşti să iasă la export sunt doar aceste târguri. Nu înţelegem de altfel de ce nu s-a ţinut cont de decizia şi soluţiile generate de ultima întâlnire a oficialilor Ministerului Economiei cu Consiliul de Export, singura entitate care reprezintă mediul privat în toata diversitatea sa", mai informează scrisoarea FRDGA.

Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică: "Anularea suspendării PPE, măsură absolut necesară"

Industria Aeronautică Română resimte şi ea efectele economice, care pot conduce la intrarea în incapacitatea de plată sau faliment, ca urmare a crizei Covid-19.

Organizaţia Patronală din Industria Aeronautică precizează că în prezent industria cumulează o cifră de afaceri de circa 700 milioane dolari, din care peste 90% export către furnizori de rang 1 ai Airbus şi Boeing, cu menţiunea că o parte din aceştia au transmis notificări de sistare a comenzilor din cauza pandemiei.

Organizaţia aduce în atenţa Premierului câteva măsuri pe care le consideră necesare: "Finanţarea şomajului tehnic pentru toate societăţile de stat sau private; anularea suspendării PPE pentru 2020; îmbunătăţirea şi modificarea HG 296/2007 privind aprobarea Mecanismelor de derulare a acţiunilor din PPE, respectiv acceptarea pe lista eligibilă a institutelor naţionale cercetare - dezvoltare (INCAS şi COMOTI) precum şi a societăţilor comerciale care înregistrează debite la bugetul de stat şi bugetele locale (Romaero şi Avioane Craiova)".

Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară - "PATROMIL": "Anularea suspendării de către MEEMA a PPE pentru acest an, prioritate pentru întreaga economie naţională"

Având în vedere extinderea pandemiei de Covid-19 şi măsurile instituite pentru prevenirea şi limitarea acesteia, societăţile comerciale şi salariaţii PATROMIL resimt efectele economice, care sunt în continuă creştere şi care pot conduce la intrarea în incapacitate de plată şi faliment a multor sectoare economice în totalitatea lor, avertizează şi Organizaţia patronală PATROMIL care reuneşte marea majoritate a operatorilor din Industria Naţională de Apărare.

Organizaţia semnalează primului ministru în scrisoarea adresată disponibilitatea industriei naţionale de apărare de a se implica în rezolvarea crizei cauzate de coronavirus prin măsuri antreprenoriale care să menţină în funcţiune capabilităţile umane şi industriale de care dispune.

Directorul Executiv, Viorel Manole, transmite: "Susţinem fără rezerve iniţiativele celorlalte asociaţii patronale responsabile, în special al ANEIR şi Consiliul de Export, cunoscut fiind faptul că un produs/serviciu achiziţionat de la intern implică "recuperarea" a circa 60% din valoarea sa prin plata CAS, CASS, TVA, ipozite şi taxe, faţă de achiziţionarea de la extern. Soluţiile propuse de ANEIR vizând OUG 33/2020, reeşalonarea creditelor bancare vechi, revizuirea Ordinului MEEMA a Programului nr 791/2020 (în sensul să acopere toată perioada de stare de urgenţă declarată de statul român, nu doar luna martie), anularea suspendării de către MEEMA a Programului de promovare a exporturilor pentru acest an sunt tot atâtea priorităţi pentru întreaga economie naţională".

Federaţia Patronală din Industria Construcţiilor de Maşini (FEPA-CM): "Solicităm deblocarea urgentă a PPE şi derularea acestuia în parametrii stabiliţi şi aprobaţi atât de partea privată, cât şi de partea publică, în ultima şedinţă a Consiliului de Export"

În acest moment, toate ţările din Uniunea Europeană îşi ajută în mod consistent propriile economii, susţine Federaţia Patronală din Industria Construcţiilor de Maşini.

Federaţia subliniază că sectorul construcţiilor de maşini generează 46,8% din export şi 38,1% din import, contribuind decisiv la balanţa economică a României.

În scrisoarea transmisă lui Ludovic Orban FEPA-CM transmite: "Vă sesizăm o gravă problemă în derularea programului de promovare a exportului prin blocarea acestuia de către conducerea MEEMA. În această situaţie gravă, fiecare oportunitate devine o gură de oxigen în lupta pentru supravieţuire. Nu este timp pentru experimente. Ceea ce s-a dovedit în timp că funcţionează foarte bine trebuie sprijinit în continuare. Mă refer cu prioritate la Programul de Promovare a Exportului (PPE), singurul program gestionat de guvern cu implicarea Consiliul de Export, program care contribuia decisiv la susţinerea producătorilor români şi a exportului românesc. Vorbesc despre PPE la trecut, deoarece în momentul de faţă programul este blocat total pentru acest an, chiar dacă în Consiliul de Export s-a hotărât cu totul altceva şi ne întrebăm, noi producătorii români, care şi ale cui interese au dus la acest blocaj?! ".

În plus, Federaţia avertizează că lipsa firmelor româneşti pe pieţele externe reprezentative sectorului construcţiilor de maşini şi de la târgurile internaţionale viitoare (din toamna acestui an şi din primăvara anului viitor) va duce la scoaterea de pe piaţa internaţională a unui număr mare de producători români şi va creea o situaţie greu de redresat pentru România.

Gabriela Rusu, vicepreşedintele FEPA-CM, a mai informat în adresa oficială: "Solicităm deblocarea urgentă a PPE şi derularea acestuia în parametrii stabiliţi şi aprobaţi atât de partea privată cât şi de partea publică, în ultima şedinţă a Consiliului de Export".

Romanian Game Developers Association (RGDA): "Jocurile 100% româneşti sunt destinate aproape în exclusivitate exportului astfel încât promovarea lor la export este crucială"

Industria de jocuri s-a aflat printre domeniile care au ţinut să atragă atenţia Primului Ministru asupra PPE. Astfel RGDA a transmis: "Industria de jocuri este una dintre industriile care a înflorit în această perioadă de pandemie, cu o creştere a veniturilor globale spectaculoase astfel încât considerăm că acesta este momentul oportun pentru ca dezvoltatorii din industria noastră să se ridice la nivel global cu ajutorul şi sprijinul sectorului public din România. Din păcate evoluţia la nivel global a industriei locale nu se poate realiza dacă guvernul stopează sprijinul pe care ni l-a oferit până acum pentru a ne putea promova jocurile pe piaţa globală. Jocurile 100% româneşti dezvoltate local sunt destinate aproape în exclusivitate exportului astfel încât promovarea lor la export este crucială pentru a avea succes".

RGDA susţine că în alte ţări europene programele de promovare a exportului nu s-au oprit, ba mai mult s-au adaptat rapid situaţiei actuale pentru a se asigura că oferă firmelor exportatoare un sprijin real în această perioadă plina de restricţii, dar şi în perioada ce va urma.

Asociaţia solicită: "Extinderea programului de internaţionalizare; reluarea programului de promovare a exportului pentru acest an, dar adaptat la noile condiţii: timpi mai scurţi pentru depunere dosare, selecţie şi achiziţie; permiterea participării la târguri şi evenimente organizate digital; folosirea bugetului alocat încă de anul trecut proiectelor noastre, pentru activităţi de marketing şi promovare online în străinătate pentru firmele participante".

Cătălin Butnariu, preşedintele RGDA, a mai notat în scrisoarea adresată premierului: "Considerăm astfel că situaţia de criză globală în care ne aflăm nu este de fapt un motiv pentru a suspenda programul PPE, ci un motiv în plus pentru a-l continua şi a-l adapta la o formă care să sprijine cu adevărat exportatorii. Există în acest moment o şansă reală de a transforma PPE-ul într-un program puternic şi am dori să ne asigurăm că dumneavoastră şi tot aparatul instituţional aveţi cunoştinţă că vă puteţi baza pe opinia sectorului privat în a crea o astfel de şansă".

Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software: "PPE a dus la creşterea exporturilor în domeniu cu două cifre aproape în fiecare an"

Şi Industria ICT din România s-a alăturat celorlalte domenii şi au apelat la Premierul Ludovic Orban în speranţa că solicitările lor vor fi luate în seamă.

Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) informează în scrisoarea adresată Primului Ministru: "În contextul actual al pandemiei Covid-19 şi în contextul organizării de târguri în această toamnă de către organizatorii externi, ţinând cont de succesul industriei ICT din România în lume şi importanţa pieţei externe pentru această industrie de excepţie a ţării noastre, vă rugăm să dispuneţi repornirea PPE cu evenimentele care se mai pot organiza în acest an".

Asociaţia menţionează că industria pe care o reprezeintă a beneficiat de PPE încă din anul 2000, asigurând o creştere a exportului în domeniu de două cifre procentuale în fiecare an, cu excepţia anilor 2010 şi 2011.

"Chiar şi în acest an, pe primele două luni ale anului, această industrie a înregistrat un avans de 165 milioane euro la export şi o balanţă pozitivă, mai mare cu 94 milioane euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", subliniază Alexandru Borcea , preşedintele ARIES.

Totodată, ARIES precizează că dacă nu vom fi în stare să recuperăm în acelaşi ritm cu celelalte state, ne va lua mulţi ani de acum înainte să recuperăm ceea ce am putea obţine încă din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb