PENTRU RETEHNOLOGIZARE Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit doi ani, din 2026

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 octombrie 2018

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit doi ani, din 2026

Ion Lungu, AFEER: "Oprirea reactorului 1 de la Cernavodă va provoca probleme doar dacă nu se va face nimic pentru înlocuirea cantităţii de energie produsă de acesta"

Reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit timp de doi ani, începând din 2026, pentru lucrări de tehnologizare, acestea urmând să prelungească durata sa de funcţionare cu 30 de ani, după cum a declarat, ieri, Romeo Urjan, şeful Direcţiei Tehnice şi de Retehnologizare din cadrul Nuclearelectrica, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat, în cadrul unei conferinţe de profil: "Din 2026, Unitatea 1 de la Cernavodă se opreşte pentru lucrările efective. Până atunci, noi facem toate pregătirile necesare. Vom face un studiu de fezabilitate care se va termina în anul 2021 şi apoi vom face demersurile pentru achiziţia echipamentelor, care trebuie comandate cu 3-4-5 ani înainte, fiind produse specifice".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat că această oprire a reactorului nu ar trebui să ducă la niciun dezechilibru, nici în cadrul sectorului energetic şi nici la nivelul pieţei, fiind anunţat cu opt ani înainte.

Domnia sa ne-a explicat: "Fiind un eveniment anunţat, în mod normal trebuie să găsim alte capacităţi care să funcţioneze. Sigur că 700 de MW reprezintă o cantitate foarte importantă pentru mixul nostru energetic, dar nu este de neînlocuit, nu văd de ce ar crea dificultăţi deosebite. Nu vă pot spune ce se va întâmpla atunci cu preţul electricităţii, dacă va creşte sau nu, nu avem de unde şti dacă, la vremea respectivă, se vor ieftini gazele sau dacă vom avea mai multe surse de energie regenerabilă, spre exemplu. Este posibil ca această oprire să nu aibă nicio influenţă în preţ. Ar trebui să avem probleme doar dacă nu se va face nimic, deşi oprirea a fost anunţată încă de pe acum. În plus, odată la un an sau doi se opresc primăvara pentru revizie şi, ştiind acest lucru, se iau toate măsurile şi nu se întâmplă nimic dezastruos".

Potrivit domnului Urjan, studiul de fezabilitate va arăta valoarea exactă a investiţiei, care este estimată între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro.

Oficialul Nuclearelectrica a adăugat: "După doi ani de retehnologizare, Unitatea 1 va funcţiona încă 30 de ani. Astfel, vom avea o centrală ca şi nouă pentru încă 30 de ani, faţă de costurile unei centrale noi, care ar fi duble sau chiar triple. Deci, avantajul economic este evident".

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde funcţionează două reactoare de tipul CANDU 6, cu o putere totală de 1.400 de MW. Acestea asigură circa 20% din producţia naţională de electricitate. Reactorul 1 a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb