PENTRU SECTORUL INDUSTRIAL Liberalizarea preţului gazelor ar putea fi prelungită cu un an

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2013

Liberalizarea preţului gazelor ar putea fi prelungită cu un an

Havrileţ: "Măsura, care este în acord cu legea, a fost agreată cu FMI"

Liberalizarea preţului gazelor ar putea fi prelungită cu un an, pentru consumatorii industriali, după cum ne-a spus Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Măsura potrivit căreia piaţa gazelor ar putea fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, în loc de finalul lui 2014, este în acord cu legea şi a fost agreată cu reprezentanţii delegaţiei FMI, ne-a mai precizat domnia sa, adăugând: "De fapt, nu este vorba despre o modificare a calendarului, vom merge mai departe cu calendarul stabilit, dar am agreat cu FMI că, în cazul în care vor apărea diferenţe majore în piaţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţul gazelor de import, să mergem cu liberalizarea până în 2015. De altfel, prevederea apare şi în lege, unde se menţionează că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire în cazul în care apar diferenţe semnificative, ca să nu ajungem la preţuri nesustenabile. Vom vedea la anul".

Potrivit domniei sale, în acest an mai este de făcut un singur pas în procesul de liberalizare a pieţei gazelor, acesta vizând o creştere de 3% pentru consumatorii industriali şi o majorare de 2% pentru cei casnici. Autorităţile nu sunt, însă, sigure, nici de realizarea acestei etape, care ar putea viza creşteri mai mici dacă preţul de import al gazelor va suferi scăderi.

Niculae Havrileţ a explicat: "O componentă foarte importantă în preţul final al gazelor este preţul de import. Dacă acesta va scădea, preţul gazelor din producţia internă ar putea rămâne la fel sau ar putea creşte cu valori mai mici decât cele prevăzute în calendar.

La consumatorii casnici, calendarul rămâne până în 2018, întrucât aici aveam creşteri mai atenuate".

Niculae Havrileţ ne-a mai spus că, până în 2018, se aşteaptă să intre în piaţă şi cantităţi de gaze rezultate din activitatea actuală, mai ales din cea desfăşurată în Marea Neagră.

Preşedintele ANRE estimează că, din perioada 2017-2018, pe piaţa gazelor vor intra anual circa 6 miliarde de metri cubi de gaze în plus de cele aproximativ 12 milioane de metri cubi de gaze produse, acum, pe piaţa noastră. În prezent, consumul de gaze de la noi se ridică la 14-16 miliarde metri cubi.

Preţul gazelor de import se ridică la 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor din producţia internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru segmentul industrial prevede, pentru anul viitor, o scumpire de 4% la 1 ianuarie, 5% la 1 aprilie, 5% la 1 iulie şi 4% la 1 octombrie. Patronatele au solicitat Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale amânarea cu un an a liberalizării pieţei gazelor, care presupune o dublare a preţului gazelor din producţia internă, în perioada 2012-2014.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce rost au opiniile noastre????? credeti ca tine cont cineva de ele?? Asa ca ori scriem ori nu scriem e acelasi lucru ...Tu centrezi si tot tu dai cu capul ( de neregulile scumpirilor) Sau mai bine zis tot FMI -ul face ce vrea/..Vorba lui d-nul economist SERBANESCU : Intr-o tara care a devenit COLONIA celor puternici UE,FMI etc. nu ai ce face ,nu te asculta nimeni. In final asi intreba pe redactorii dela ziarul BURSA sa-mi dea un exemplu daca sa tinut vreodata cont de opinia cuiva dintr-un anumit domeniu...??

    1. Experienta imi arata ca, da, exista cazuri in care opiniile modifica desfasurarea unui proces.

      Este adevarat, foarte rar. 

      Cazurile de acest fel au loc in doua situatii: 

      1. cind dezvaluirile sint zguduitoare si solid intemeiate; 

      2. cind decidentii aveau, oricum, de gind sa modifice procesul si nu aveau pretext.

      In acest al doilea caz, adesea, opiniile sau informatiile care sint luate drept pretext, sint servite presei chiar de decidenti. 

    Am primit recent de la Eon, ca persoana fizica(problema de fond e aceeasi ca la PJ), comunicatul privind planul de liberalizarea a preturilor gazelor. Acolo am aflat ca pretul gazului din productia interna creste la 1iulie 2013 de la 43 la 45lei/Mw, urmand ca in 2018 sa ajunga la 107(daca retin exact). Mica problema a aparut citind factura, unde am constat ca eu voi plati din 1 iulie 106lei/Mw in loc de 98lei/Mw. In concluzie nu inteleg: 1. ce liberalizare se mai face daca pretul platit azi e identic aproape cu cel de la capatul liberalizarii din 2018

    2. Avem un adaos de 100% la pretul gazelor din productia interna, adaos in crestere (gazul cumparat din tara de Eon s-a scumpit cu 3 lei, cel vandut in tara cu 8 lei)? 

    Am sunat la ONPC, mi-au spus ca nu e competenta lor. Am sunat la ANRE, nu a raspuns nimeni la numarul de centrala, alte telefoane nu apareau.

    Ramane intrebarea: se actualizeaza pretul gazelor interne sau se dubleaza adaosul distribuitorilor? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb