SpaceX, compania de rachete spaţiale a miliardarului Elon Musk, a lansat ieri primul lot de 60 de sateliţi mici pe orbita joasă a Pământului, aceştia fiind destinaţi noului serviciu de internet Starlink al antreprenorului din industria high-tech, transmite Reuters.
O rachetă Falcon 9 a decolat de la baza de lansare Cape Canaveral, la ora locală 10:30 p.m., (vineri, 02:30 GMT), eliminând un obstacol major pentru o iniţiativă de afaceri despre care Musk speră să genereze capitalul necesar finanţării ambiţiilor mai mari ale sale în industria spaţială, scrie News.ro.
Lansarea a avut la o săptămână după două tentative eşuate, una din cauza vântului puternic şi alta pentru actualizarea software a sateliţilor şi verificarea tuturor sistemelor.
Cei 60 de satelişi au fost plasaţi pe orbită conform planificării, la circa o oră după lansare, iar modulul reutilizabil al rachetei Falcon 9 a revenit pe Pământ şi a aterizat cu succes pe o barjă de pe Atlantic.
SpaceX a anunţat că va dura încă o zi pentru a afla dacă toţi sateliţii amplasaţi pe orbită funcţionează corect. Fiecare satelit cântăreşte aproximativ 227 de kilograme, iar totalitatea lor a reprezentat cea mai grea încărcătură transportată până acum de SpaceX.
Aceşti sateliţi sunt faza iniţială a unei constelaţii de sateliţi, capabilă să transmită semnale pentru un serviciu de internet de mare viteză clienţilor plătitori din întreaga lume.
Musk anticipează că proiectul Starlink va fi o sursă importantă de venituri pentru Space Exploration Technologies (SpaceX), pentru care anticipează venituri anuale din lansări de 3 miliarde de dolari, informează News.ro.
Miliardarul consideră Starlink esenţial pentru finanţarea obiectivelor sale mai mari, de a dezvolta o nouă navă spaţială care să transporte turişti spre Lună şi care să contribuie la eventuala colonizare a lui Marte.
Pentru a putea oferi servicii de internet constante la nivel mondial, va mai fi nevoie de cel puţin 12 lansări similare de sateliţi, a mai spus Musk. În prezent, Starlink este autorizat doar în Statele Unite.
Musk este concurat intens. Compania One Web, susţinută de Airbus, a lansat proprii sateliţi în februarie, iar LeoSat Enterprises şi compania canadiană Telesat lucrează la rândul lor pentru construirea unor reţele de date.
În fiecare reţea de acest tip, sateliţii mici orbitează mai aproape de Pământ comparativ cu sateliţii tradiţionali de telecomunicaţii, o schimbare tehnologică posibilă datorită progreselor tehnologiei laser şi a cipurilor de computere.
Musk a spus că SpaceX va începe să abordeze clienţi la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Până la 2,000 de sateliţi vor fi lansaţi pe an, obiectivul final fiind să se ajungă până la 12.000 de sateliţi, conform News.ro.