PENTRU SUSŢINEREA BUGETULUI: Social democraţii din Cehia propun o taxă pe bănci

S.T.
Internaţional / 27 februarie 2019

Andrej Babis (Sursa foto: Twitter)

Andrej Babis (Sursa foto: Twitter)

Cehia trebuie să introducă o taxă specială pe bănci pentru a putea finanţa cheltuielile din domeniul social, a anunţat un partid din coaliţia la putere la Praga, crescând presiunile asupra premierului Andrej Babis, cel care a promis că nu va majora povara fiscală pentru companii, transmite Bloomberg.

La fel ca şi alte state fost comuniste membre ale Uniunii Europene, Cehia se pregăteşte de o încetinire a ritmului de creştere a economiei pe fondul semnalelor privind slăbiciunile cu care se confrunt principala sa piaţă de export, zona euro.

Cel mai recent efort de consolidare a veniturilor la buget prin taxe speciale introduse pentru anumite sectoare a avut loc în România, unde "taxa pe lăcomie" a generat o prăbuşire a bursei şi critici din partea Băncii Naţionale, relatează Bloomberg.

Premierul ceh, Andrej Babis, analizează posibilitatea de a tăia cheltuielile ministerelor şi are în vedere taxe mai mari pe ţigări şi alcool pentru a creşte veniturile la buget.

Babis a respins, în repetate rânduri, propunerile social democraţilor de a majora impozitele plătite de companii, însă acest partid care face parte din coaliţia guvernamentală insistă că este nevoie de astfel de măsuri pentru a putea respecta promisiunile vizând majorarea cheltuielilor sociale.

"Are legătură cu dezbaterile privind buget de stat de anul viitor. Social Democraţii spun de mult timp că nu putem doar să reducem cheltuieile. Trebuie să găsim şi o nou sursă de venituri", a declarat preşedintele Partidului Social Democrat din Cehia, Jan Hamacek, într-un interviu acordat cotidianului E15.

Social democraţii din Cehia estimează că o taxă mai mare pe bănci ar aduce venituri suplimentare de aproximativ 10 miliarde de coroane la buget.

"Nu îmi pot imagine cum vom putea respecta programul de guvernare fără această taxă", a spus Hamacek.

La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. astia de la noi probabil se simt mandri ca sunt romani si i-au inspirat pe cehi!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb