Penultima revoluţie a modernităţii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 7 septembrie 2012

Cornel Codiţă

A doua jumătate a secolului XX a fost scena unei revoluţii despre care încă nu se vorbeşte răspicat. Ceea ce se întîmplă astăzi în lumea economiei mondiale, dar şi în viaţa noastră, a fiecăruia, reprezintă consecinţa ei directă.

Orice revoluţie reprezintă o schimbare radicală a paradigmei de sistem în cadrul căreia se organizează activităţile sociale şi se dezvoltă instituţiile, normele şi valorile umane. Ea realizează înlocuirea unui set de reguli ale jocului social cu altul, urmată de un val de schimbări în toate subsistemele societăţii, de la cel ştiinţific şi tehnologic, la cel economic, şi de la cel politic, la cel cultural.

În evoluţia societăţilor moderne avem deja trei ramuri succesive de creştere: începutul propriu-zis al capitalismului de tip weberian, cuplarea definitivă a dezvoltării sociale cu cea a ştiinţei, ca activitate socială organizată pe principii indus­triale şi, în sfîrşit, dezvoltarea fără precedent a strategiilor şi a activităţilor care fac posibilă translaţia rapidă şi eficientă a aplicaţiilor ştiinţifico-tehnologice în produse şi servicii economice. Finalitatea acestui sistem a fost constant aceeaşi: producerea de bunuri şi servicii, mai multe, mai bune, mai performante, mai uşor de integrat în activităţile umane obişnuite, mai tentante, mai accesibile, care să permită accelerarea vitezei de dezvoltare, simultan cu creşterea consumului individual şi a gradului de libertate umană în raport cu servituţile generate de satisfacerea nevoilor fundamentale de subzistenţă. În termenii lui Maslow, modernitatea atinsese pragul de la care devenea posibil, pentru importante secţiuni ale populaţiei din zonele care generau dezvoltare, dacă nu pentru societăţi întregi, să dea prioritate realizării altor tipuri de aspiraţii şi să-şi satisfacă alte categorii de nevoi decît cele "bazale". Modernitatea găsise o soluţie pentru creşterea masivă a gradelor de libertate asociate atît strategiilor individuale de alegere în spaţiul social, cît şi celor colective. "Societatea de consum" şi mai ales "leisure society", societatea timpului liber, mai general, societatea în care predominante devin alte activităţi decît munca necesară asigurării minimului existenţial, încep să fie considerate modele ale modernităţii.

Pe măsură ce devine tot mai performant, încep însă să crească şi cos­turile pentru întreţinerea, perfecţionarea şi exploatarea noului motor al dezvoltării. O creştere a costurilor care, se va vedea rapid, nu este liniară, ci se apropie semnificativ de modelul exponenţial. Barierele care separă regiunile sistemului global, creşterea masivă a preţului energiei, creşterea constantă şi semnificativă a preţului forţei de muncă, mai ales în societăţile care generează dezvoltare, creşterea cheltuielilor necesare sus­ţinerii politicilor sociale, a celor prin care se forţează, chiar dacă cu rezultate tot mai puţin semnificative, menţinerea curbelor de creştere, supra-expandarea pieţelor interne şi penetrarea economică în zonele încă masiv subdezvoltate, generează o creştere fără precedent a cheltuielilor economico-sociale. Apar şi se apropie cu viteză constant accelerată de realitatea cotidiană, limitele creşterii.

Acesta este orizontul de evenimente în care are loc următoarea inflexiune a curbei modernităţii. Cea în care "producţia de bani" devine mai importantă şi mult mai profitabilă decît producţia de bunuri, în care producţia şi consumul de bunuri îşi ating limitele şi încetează să mai genereze grade de libertate suplimentare în spaţiul social, în care etica responsabilităţii - muncă, managementul activităţilor colective, gestiunea capitalului - este înlocuită de etica asumării şi a gestiunii riscurilor, respectiv a cos­turilor generate de eşec. Lumea certitudinilor şi a succesului, emblematică pentru însuşi conceptul de modernitate, este înlocuită rapid de lumea incertitudinilor, a riscurilor şi a eşecurilor. Motorul nu mai produce univoc dezvoltare socială, ci un hibrid dezvoltare-destructurare; nu mai împinge societăţile moderne spre orizontul unui viitor cvasi-controlabil, ci spre o paletă de viitori posibili, despre care nu ştim cîţi deschid porţile către eşec, dacă nu chiar catastrofă. Rapiditatea cu care această primă ramură descendentă a traiectului modernităţii şi-a consumat consecinţele, graba cu care şi-a profilat propriile-i limite sunt pur şi simplu uluitoa­re. Astăzi, la nici trei decenii de la "revoluţia financiar-bancară", este tot mai clar că "producţia de bani" şi "ingineriile financiare", iar, o dată cu ele, întreaga schimbare de paradigmă socială pe care au determinat-o, nu pot genera soluţii pentru problemele pe care le-au creat şi cu atît mai puţin pentru cele din epoca dezvoltării bazate pe forţarea creşterii şi consumul intensiv, rămase moştenire. Ciondăneala dintre SUA şi Europa, pe această temă, este în fapt lipsită de obiect, iar consecinţele macro-sociale nu vor fi radical diferite de o parte şi de alta a Atlanticului, după cum nu vor fi diferite în niciuna dintre regiunile economiei globale, pe care se sprijină modelul. Soluţia "europeană", al cărei promotor este elita politică a Germaniei, "să ne întoarcem la epoca responsabilităţii, predictibilităţii şi la etica protestantă a muncii, cumpătării şi economisirii" este o pseudo-soluţie, la fel ca şi cea propusă de elitele americane, "să mergem înainte cu orice risc, poate nimerim odată şi odată portiţa de salvare". Istoria nu s-a întors niciodată înapoi, iar mersul înainte cu ochii închişi nu a salvat pe nimeni de la prăpastie!

Şi atunci, ce urmează?

Pentru că nu ştiu răspunsul, am să mă sprijin pe ipoteza fabuloasă a lui Ralph Nelson Elliott, autorul aşa-zisei "teorii a valurilor". Dezvoltată iniţial prin studiul fluctuaţiilor acţiunilor pe bursă, Elliott şi epigonii săi au generalizat-o pentru caracterizarea fenomenelor macro sociale. În "ADN-ul" teoriei sale se află ideea că mişcarea pe care o numim creştere/dezvoltare urmează un model fractal de tipul şirului Fibonacci, avînd ca bază de construcţie secvenţa 3 plus 2; trei ramuri ascendente, două descendente.

Vestea rea, aşadar, este că modernitatea şi-a epuizat, se pare, primele patru ramuri. Vestea bună este că următoarea parte a traiectoriei, în care ne pregătim să intrăm, este ultima dintre cele descendente.

Opinia Cititorului ( 13 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Wxcwlwnt! e3licitari!

    Wxcwlwnt! e3licitari!

    Interesant mesaj :"Vestea bună este că următoarea parte a traiectoriei este ultima dintre cele descendente". As spune, mai pe romaneste, fa-ma mama cu noroc si arunca-ma in foc ! Sau fa-te frate cu dracu pana treci puntea !

    Valurile Elliott fac parte din analiza tehnica bursiera, adica mai pe scurt cea grafica, pe care o folosesc cei care joaca la speculatie. Nu este o analiza fundamentala bazata pe parametrii economici. Si in fine, cresterile sus jos repetate fac parte din dezvoltarea in W... 

    1. head & sholder, corect

      Dupa 20 de ani de activitate in sectorul financiar-bancar, am ajuns, din pacate la o concluzie asemanatoare.

      Fiindca va apreciez in mod deosebit editorialele, mi-ar placea sa dezvoltati, intr-un articol viitor poate, de ce considerati ca solutia "europeana" promovata de Germania, este o pseudo-solutie? Dupa mine, este singura valabila pe temen lung, cel putin pana ce stiinta nu va produce descoperiri care sa impulsioneze semnificativ tehnologia. 

      pardon... era un comentariu dedicat autorului...

      Dar nu asta conteaza, ci continutul mesajului, care e interesant.

      Intr-adevar,America,mancatoare de energie scumpa,nu mai poate emite pretentii de indrumator pentru iesirea din criza,cel putin pana cand nu-si va lichida datoria publica.

      Vor rezista doar aceia care consuma doar atat cat isi pot permite. 

    Excelenta sinteza, iar finalul imi "acopera" o parte din marile lacune din domeniul teoriilor economice si sociale ....

    Sa intelegem de la acest Eliott ca putintica rabdare nu strica si sa avem incredere in "viitorul luminos"? 

    Indoi-m-as si n-am cui:) 

    Asa ca prefer sa ma opresc la concluziile dvs. Este de bun simt si de domeniul evidentei constatarea ca "producţia de bani" devine mai importantă şi mult mai profitabilă decît producţia de bunuri."

    Pe baza mai mult intuitiva, as zice ca... 

    Dupa 20 de ani de activitate in sectorul financiar-bancar, am ajuns, din pacate la o concluzie asemanatoare.

    Fiindca va apreciez in mod deosebit editorialele, mi-ar placea sa dezvoltati, intr-un articol viitor poate, de ce considerati ca solutia "europeana" promovata de Germania, este o pseudo-solutie? Dupa mine, este singura valabila pe temen lung, cel putin pana ce stiinta nu va produce descoperiri care sa impulsioneze semnificativ tehnologia.  

    1. Multumesc mult pentru comentarii. Raspunsul foarte concis se gaseste in editorial. Lumea nu se intoarce niciodata inapoi, nici macar atunci cind riscul de a cadea in prapastie devine certitudine.

      Ce folos ca aveti dreptate? Casandrele nu sunt niciodata ascultate, ba mai au si ghinionul de-a trai suficient de mult incat sa-si vada profetiile negre indeplinite...

    Eu asa vad lumea dupa urmatoarea revolutie:

    Venit minim pentru fiecare cetatean care sa-i asigure supravietuirea. 

    Cei care doresc mai mult trebuie sa depuna o activitate utila societatii, inclusiv familiei-celula societatii 

    1.Timp de lucru profesional / 4 ore remunerate suficient pentru a asigura un trai decent 

    2.Timp de serviciu in folosul comunitatii, al familiei, al gospodariei, al plantelor si animalelor domestice si salbatice/ 4 ore- remunerat la fel de bine

    3.Timp pentru... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb