Percheziţii DNA la DSVSA Suceava şi APIA

E.D.
Anticorupţie / 4 iunie 2014

Update 21:10 Directorul executiv al APIA Suceava: "Nu mă simt vinovat de nimic"

Şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de abuz în serviciu

Directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, a ieşit, în această seară, de la audierile de la DNA Suceava, declarând că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare, transmit sursele din presă.

Eugen Mogoş a declarat, la ieşirea de la DNA Suceava, că în prezent mai sunt cinci angajaţi ai APIA Suceava audiaţi şi că nu poate să ofere alte amănunte, fiind o anchetă în curs de derulare.

"Nu mă simt vinovat de nimic", a spus Mogoş.

El a precizat că, în ceea ce-i priveşte pe colegii săi audiaţi de către procurorii anticorupţie în acelaşi dosar primează prezumţia de nevinovăţie.

Întrebat în ce calitate a fost audiat, Eugen Mogoş a evitat să răspundă, precizând doar că este vorba despre "lucruri minore".

În jurul orei 17:00, alături de Mogoş au mai fost aduşi la audieri directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, Lya Chiriac - şef Serviciu Autorizare CNDP şi ajutoare specifice comunitare şi Lucian Ciobanu, medic veterinar la DSVSA Suceava.

La DNA Suceava a fost audiat şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.

--------

Update 16:25 Consilier judeţean Suceava, reţinut pentru obţinerea ilegală a fonduri UE de 1,1 milioane lei

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea (începând de la data de azi, ora 14:30, până mâine, ora 14:30) a lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi consilier judeţean, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene de 1,1 milioane lei şi înşelăciune privind fonduri de la bugetul de stat.

"În perioada 2010-2013, funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate nejustificat cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă, respectiv Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului (campaniile 2010, 2011 şi 2012), întreprinderea familială (I.F) Piticari Ioan (campaniile 2010, 2011 şi 2012), Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic (campania 2013)", se arată într-un comunicat emis de DNA.

Astfel, printre alţii, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi I. F. Piticari Ioan, au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013, pentru care au întocmit, semnat şi depus la A.P.I.A. Centrul Judeţean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de susţinerea unor funcţionari ai instituţiei menţionate, care au acordat aceste subvenţii cu încălcarea legii, cuantumul sumelor plătite ilegal fiind în acest caz de 1.126.227,24 lei.

Pentru campaniile agricole 2010-2012, Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului nu deţinea, după data de 31.08.2010, în mod legal, suprafaţa de teren pentru care solicitase sprijin pe suprafaţă.

"Inculpatului Piticari Ioan i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Inculpatul Piticari Ioan urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel Suceava. În acest dosar penal se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Suceava şi de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei", se mai arată în comunicarea DNA.

-----

Update 15:25 Procurorii DNA au dispus urmărirea penală in rem în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole

Procurorii DNA au început urmărirea penală in rem în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dare şi luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi prezentarea de documente sau declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, într-un comunicat de presă transmis redacţiei, că în această cauză s-a dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar, făcute de procurorii DNA Suceava, vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.

"În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat", a precizat DNA.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii Suceava şi de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

---

Procurorii DNA au descins în această dimineaţă la sediul central al APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) din Bucureşti, precum şi la sediul teritorial din Suceava, transmit sursele de presă.

Descinderi ale procurorilor anticorupţie au loc şi la DSVSA Suceava (Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).

Purtătorul de cuvânt DSVSA Suceava ne-a confirmat astăzi percheziţiile şi a anunţat că mai multe informaţii se vor transmite la încheierea percheziţiilor.

În total, peste 20 de persoane sunt vizate de o anchetă, în care cei vizaţi sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi abuz în serviciu. Sunt ridicate documente în vederea cercetărilor, susţin sursele de presă.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este cea mai importantă instituţie din domeniul agricol, pe aici trecând foarte mulţi bani europeni, care apoi sunt distribuiţi fermierilor. Această instituţie a mai fost vizată de-a lungul timpului de DNA, când a fost ridicat directorul general-adjunct, Aurel Pană, despre care s-a spus că ar fi luat mită.

DNA informează că procurorii anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri.

Astfel, potrivit comunicatului remis de instituţie, în cursul dimineţii, sunt efectuate percheziţii în 13 locaţii situate în municipiul Bucureşti, judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice şi persoane juridice.

Sursele de presă susţin că ancheta DNA vizează 240 de dosare de acordare sprijin financiar pentru exploataţii agricole şi zootehnice care nu desfăşurau astfel de activităţi.

Potrivit acestora, printre suspecţi se numără un agent de poliţie, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc şi un medic veterinar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb