Percheziţii într-un dosar care vizează decontarea ilegală a unor sume de bani de la CJAS Brăila

D.I.
Anticorupţie / 17 aprilie 2018

Percheziţii într-un dosar care vizează decontarea ilegală a unor sume de bani de la CJAS Brăila

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut percheziţii într-un dosar care vizează decontarea ilegală a unor importante sume de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, în dosar fiind implicat şi fostul preşedinte al instituţiei Luciana Boboc, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii DIICOT au anunţat, astăzi, că au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Luciana Boboc, fost preşedinte al CJAS Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la comiterea infracţiunii de fraudă informatică în formă continuată, instigare la comiterea infracţiunii de uz de fals în formă continuată şi instigare la comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

Totodată, Direcţia precizează că s-a dispus trimiterea în judecată a următorilor: Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), SC Ahmeya Pharm SRL, Paul Creţu, Sorica Vasile, Daniela Vasile şi Iolanda Ionica Serghiev, pentru că, acţionând în cadrul unui grup de criminalitate organizată, au decontat ilegal sume importante de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, în baza unor reţete emise în mod fictiv.

Potrivit procurorilor, în anul 2009 a fost înfiinţată societatea SC Ahmeya Pharm SRL (farmacie), administrator fiind Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu).

Rechizitoriul DIICOT subliniază: "Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila şi Constanţa, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor patru puncte de lucru ale societăţii, inculpaţii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie".

Sursa citată mai menţionează că, în cursul anului 2011, în calitate de preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, Boboc Luciana a aderat la gruparea infracţională şi a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. Ahmeya Pharm S.R.L. a unui număr de 141 (o sută patruzeci şi una) prescripţii medicale emise de medicul Creţu Paul, în sumă de 2.239.952 lei şi 239 (două sute treizeci şi nouă) prescripţii medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu.

În timpul cercetărilor, procurorii au stabilit că "Boboc Luciana a acţionat decisiv pentru constituirea grupului infracţional organizat şi pentru conceperea mecanismului fraudulos ce a avut drept urmare prejudicierea bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila cu impresionante sume de bani".

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, Luciana Boboc împreună cu Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu),Titi Sgîrcitu şi Iolanda Ionica Serghiev a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior mai mulţi angajaţi ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici şi funcţionari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracţiuni şi în scopul obţinerii de beneficii patrimoniale.

Tot la acel moment, Luciana Boboc a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu) - să ntroducă în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate, un număr de 153 (o sută cincizeci şi trei) reţete fictive prescrise de către medicii Paul Creţu şi Sorica Vasile în baza a 45 (patruzeci şi cinci) de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, precum şi 40 (patruzeci) de reţete fictive emise de către cei doi medici specialişti, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripţiilor, respectiv că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicaţie) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al reţetei nu suferă de afecţiunea indicată în cuprinsul acesteia şi nu va beneficia de tratamentul prescris.

Urmare a acţiunii de determinare desfăşurate de suspectă, în perioada 1 ianuarie 2011-12 iunie 2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societăţii şi ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 (o sută nouăzeci şi trei) reţete fictive prescrise în condiţiile menţionate anterior, în cuantum total de 3.921.783,24 lei, decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul conducătorului de la acea dată al instituţiei, Luciana Boboc.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Direcţia Anchete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb