Percheziţii la apartamentul din Paris al directorului FMI

A.V
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2013

Percheziţii la apartamentul din Paris al directorului FMI

Christine Lagarde, suspectată de abuz în serviciu

Autorităţile franceze au efectuat, ieri, o percheziţie la apartamentul din Paris al directorului general al Fondul Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, în cadrul unei investigaţii privind o plată compensatorie de 285 de milioane de euro de la buget în perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru al finanţelor.

Ancheta priveşte modul în care Christine Lagarde a gestionat, în 2008, plata compensatorie de la bugetul de stat către omul de afaceri Bernard Tapie, susţinător al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Conform presei internaţionale, există suspiciuni că Lagarde ar fi acţionat ilegal atunci când a aprobat plata, făcând abuz de putere.

Directorul FMI neagă, însă, orice acţiune necorespunzătoare din partea sa. La rândul său, Yves Repiquet, avocatul lui Lagarde, a declarat: "Această percheziţie va susţine descoperirea adevărului, care va contribui la exonerarea clientei mele de orice acuzaţie".

Amintim că, în 2011, un tribunal penal din Franţa a decis deschiderea unei anchete în cazul Christine Lagarde, pentru rolul pe care l-a avut în dosarul omului de afaceri Bernard Tapie.

Avizul a fost emis de Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă abilitată să judece miniştrii pentru fapte comise în timpul exercitării mandatului.

În 2007, Lagarde a intervenit într-o dispută legală ce se derula de multă vreme între Tapie şi banca "Credit Lyonnais". Mai precis, a fost vorba despre vânzarea litigioasă a firmei "Adidas" AG prin banca "Credit Lyonnais", în 1993, şi se pare că tranzacţia a fost subevaluată, în defavoarea omului de afaceri.

Lagarde a hotărât înfiinţarea unei comisii speciale de arbitraj care să judece cazul, iar în 2008 a obligat banca deţinută de stat să-l despăgubească pe Tapie cu 240 de milioane de euro, sumă la care s-au adăugat dobânzi şi alte penalităţi.

Christine Lagarde a fost ministru de finanţe al Franţei în perioada 2007-2011, în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, iar ulterior a devenit director general al FMI, în locul lui Dominique Strauss-Kahn. Acesta din urmă a fost nevoit să demisioneze din funcţie în 2011, în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală.

În luna mai 2011, Strauss-Kahn a fost arestat pe aeroportul internaţional John F. Kennedy din New York, fiind învinuit de tentativă de viol a unei cameriste din hotelul în care era cazat. Anul trecut, Strauss-Kahn a fost achitat în acest proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb