Percheziţiile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ieri, la Cluj Napoca, au legătură cu finanţarea campaniei electorale a viceprimarului Horvath Anna, la Primărie, potrivit news.ro .
Domnia sa a fost ridicată de procurorii DNA şi dusă la audieri, ieri seară, după mai mult de şapte ore de percheziţii la sediul Primăriei, de unde au fost ridicate mai multe cutii cu documente.
"Este o anchetă în curs de cercetare penală care are legătură cu posibile nereguli privind finanţarea campaniei electorale la care am candidat pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Se caută posibile legături între finanţarea campaniei şi activitatea mea administrativă şi din cadrul instituţiei. Acum, în acest moment, nu am nicio calitate în acest dosar. Se fac demersuri", a declarat Horvath Anna, în timp ce procurorii examinau documente în biroul acesteia din Primărie.
Procurorii au făcut percheziţii şi la domiciliul viceprimarului, de unde, în cursul dimineţii, au ridicat mai multe documente şi agende personale, examinând de asemenea şi calculatorul acesteia.
Viceprimarul a spus: "Nu pot da detalii despre documentele care se ridică. Au fost percheziţii şi la mine acasă şi la biroul de viceprimar şi presupun că şi la alte direcţii. Au fost şi acasă la mine şi au ridicat mai multe agende personale şi au percheziţionat calculatorul. Am agende din ultimii trei ani pe care le-am pus la dispoziţie. [...] Toate finanţările sunt ştiute la partid".
Horvath Anna a adăugat că se consideră nevinovată: "Eu, de patru ani şi jumătate, de când lucrez în administraţia publică, am încercat din răsputeri să respect legea. Dacă se constată altceva, dacă se găsesc indicii, atunci voi sta la dispoziţia organelor de cercetare".
Ulterior, viceprimarul a postat un mesaj şi pe pagina sa de Facebook, în care a precizat că procurorii DNA au făcut percheziţii şi la domiciliile a doi dintre consilierii săi personali.
Totodată, anchetatorii au făcut percheziţii şi la sediul filialei din Cluj a UDMR, potrivit unor surse din partid.
Horvath Anna a candidat la alegerile locale din 5 iunie pentru Primăria Cluj-Napoca din partea UDMR.
Ieri dimineaţă, procurorii DNA au făcut verificări şi la Direcţia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, unde, potrivit unor surse judiciare, au stat aproximativ 30 de minute şi au consultat mai multe documente.
Potrivit unui comunicat al DNA Cluj, anchetatorii fac cercetări cu privire la infracţiuni de corupţie ce ar fi fost comise în perioada 2014 -2016.
"În cursul dimineţii de 10 octombrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în nouă locaţii situate în municipiul Cluj Napoca, dintre care două locaţii situate în incinta aceleiaşi instituţii publice, celelalte vizând domiciliile unor persoane fizice şi sediul unei persoane juridice", se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii nu au dat mai multe informaţii deocamdată, precizând în documentul citat că vor oferi mai multe detalii "când împrejurările vor permite".
Procurorii DNA Cluj au mai făcut percheziţii la Primăria Cluj Napoca în octombrie 2015, când au făcut verificări şi la primăriile Alba Iulia, Sibiu, Târgu Mureş şi Zalău.
La Primăria Cluj-Napoca au fost vizate contracte încheiate de administraţiile locale pentru servicii de deratizare şi dezinsecţie. Instituţia plătise peste 8,4 milioane de lei firmei Coral Impex SRL pentru astfel de servicii pe domeniul public în perioada ianuarie-septembrie 2015.