Performanţă remarcabilă pentru fondurile de acţiuni cu expunere la BVB

A.M.
Comunicate de presă / 20 iulie 2018

Performanţă remarcabilă pentru fondurile de acţiuni cu expunere la BVB

Bursa de Valori Bucureşti şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri au organizat, în data de 18 iulie 2018, o dezbatere intitulate "Vara investiţională", la care au fost invitaţi directorii de investiţii, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra evoluţiei fondurilor de acţiuni cu expunere pe piaţa locală, conform comunicatului remis redacţiei.

La sesiunea plenară, au luat cuvântul Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti şi Jan Pricop, Director Executiv Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

"Evoluţia acestor fonduri deschise de investiţii este un barometru foarte important pentru că reflectă sentimentul investitorilor în legătură cu diferitele tipuri de instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru bursă este foarte important să vedem cum performează aceste fonduri şi ce trenduri există în ceea ce priveşte activele lor şi numărul de investitori", a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

"După prima jumătate a anului, activele industriei s-au situat undeva la nivelul sfârşitului anului 2016, ca urmare a corecţiilor înregistrate anul acesta în special în zona fondurilor de obligaţiuni. Deşi piaţa per ansamblu a înregistrat o scădere de 6% în comparaţie aceeaşi perioadă a anului trecut, există anumite categorii de fonduri care au avut o creştere a activelor şi a numărului de investitori. Segmentele care s-au încadrat pe un trend ascendent în perioada menţionată au fost cele ale fondurilor diversificate (+27%), de randament absolut (+21%), fondurilor monetare (+20%) şi ale fondurilor de acţiuni (+13%). Cele mai populare rămân, însă, fondurile de obligaţiuni şi fixed income, de unde ne putem explica şi această influenţă consistentă pe care a avut-o scăderea lor asupra pieţei în general", a declarat Jan Pricop, Director Executiv Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

În cadrul dezbaterii au fost implicaţi Alexandru Combei, Director Investiţii BRD Asset Management, Robert Burlan, Head of Investment Raiffeisen Asset Management, Alexandru Ilisie, Director Investiţii OTP Asset Management şi Daniela Vasile, Manager de Investiţii Certinvest. Moderatorul dezbaterii a fost Florin Cepraga, Senior PR Specialist Bursa de Valori Bucureşti.

2018, între performanţe extraordinare şi volatilitate

"În prima parte a anului curent, Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat o performanţă extraordinară, mai ales în contextul în care, la nivel global, pieţele emergente au avut o activitate deosebit de slabă, cu ieşiri masive", a declarat Alexandru Combei, Director Investiţii BRD Asset Management.

"În intervalul menţionat, am asistat la o creştere a volumelor de tranzacţionare şi de compensare cu 30%, ceea ce s-a reflectat într-un profit consistent pentru emitentul BVB", a punctat Daniela Vasile, Manager de Investiţii Certinvest.

"Ceea ce ne-a surprins, anul acesta, nu a fost reîntoarcerea volatilităţii, ci amploarea ei. 2017 a fost un an atipic în care volatilitatea a fost cea mai scăzută din istoria burselor internaţionale", a remarcat Alexandru Ilisie, Director Investiţii OTP Asset Management.

Modificarea legii distribuirii dividendelor

Un subiect foarte important abordat în cadrul dezbaterii a fost modificarea cadrului legal privind distribuirea dividendelor. Începând din data de 15 iulie a.c., companiile pot să distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercţiului financiar în curs, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a legii 163/2018, se mai arată în comunicat.

"Din punctul de vedere al investitorului, această modificare reprezintă un factor pozitiv. El va putea să-şi primească beneficiul mai devreme, mai ales dacă ne gândim la faptul că salariaţii îşi primesc remuneraţia la finalul lunii, în vreme ce acţionarul trebuia să aştepte cel puţin 6 luni după încheierea exerciţiului financiar. O astfel de măsură există în principalele ţări europene, deci nu este neapărat o noutate", a afirmat Robert Burlan, Head of Investment Raiffeisen Asset Management.

Despre Asociaţia Administratorilor de Fonduri

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este organizaţia profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de plasament Colectiv (O.P.C) din România care reuneşte 19 societăţi de administrare a investiţiilor (S.A.I.), care administrează 78 de fonduri deschise de investiţii (O.P.C.V.M.) şi 26 fonduri închise de investiţii (A.O.P.C.), 4 Societăţi de Investiţii Financiare (S.I.F), Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare.

Membrii Asociaţiei Administratorilor de Fonduri gestionează, în prezent, peste 42 miliarde RON, dintre care peste 23 miliarde sunt în zona fondurilor deschise de investiţii, 1,23 miliarde în zona fondurilor închise de investiţii, iar diferenţa de 18,3 miliarde reprezintă activele celor cinci S.I.F.-uri şi ale Fondului Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb