Performanţe în scădere pentru "Teraplast", însă peste nivelul pieţei

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2010

Cotaţia acţiunilor TRP a câştigt, ieri, 0,8%, ajungând la 0,63 lei/titlu, capitalizarea companiei fiind de 186,17 milioane lei.

Cotaţia acţiunilor TRP a câştigt, ieri, 0,8%, ajungând la 0,63 lei/titlu, capitalizarea companiei fiind de 186,17 milioane lei.

"Teraplast" Bistriţa (simbol bursier TRP) a încheiat, anul trecut, cu un câştig net de 11,42 milioane lei, cu 41% mai mic decât în anul precedent, şi cu o cifră de afaceri de 190,56 milioane de lei, cu 2% sub nivelul din 2008.

Afacerile "Teraplast" s-au diminuat cu numai două procente în condiţiile scăderii cererii de sisteme pentru instalaţii şi construcţii, în timp ce pieţele pe care activează au înregistrat, în anul 2009, scăderi cuprinse între 20% şi 35%, arată reprezentanţii companiei

Florin Urîte, director general Teraplast, a declarat: "Anul 2009 a fost extrem de dificil pentru pentru pieţele pe care Teraplast activează, din cauza lipsei de finanţare din partea instiţutiilor bancare pentru proiectele private, dar şi din cauza dificultăţii cu care instituţiile statului au accesat cofinanţarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea, am reuşit ca în 2009 să obţinem rezultate apropiate de ceea ce ne-am propus în bugetul de venituri şi cheltuieli, aprobat de acţionari pentru 2009".

Profitul companiei a fost influenţat de creşterea cheltuielilor cu amortizarea, aferente investiţiilor puse în funcţiune, de costurile cu relocarea (realizată în proporţie de 90% fără ca în 2009 cota de piaţă să fie influenţată), de creşterea cheltuielilor cu omologarea de noi produse, de creşterea cheltuielilor cu mărfurile şi a cheltuielilor privind pres-taţiile externe. Concurenţa agresivă a fost un alt factor care a influenţat puternic profitabilitatea companiei. Explicaţia acestei situaţii este dată de faptul că în 2009 cererea a fost mai redusă, iar în acest context a existat o presiune mai mare pe preţul de vânzare în piaţă.

Investiţiile realizate s-au cifrat la 35,7 milioane lei, fiind cu 20% mai reduse decât în 2008, şi au fost orientate spre dezvoltarea Parcului Industrial Teraplast, din Sărăţel (jud. Bistriţa-Năsăud), extinderea portofoliului de sisteme şi dezvoltarea unor divizii ale companiei.

Anul trecut, stocurile companiei au înregistrat o creştere de 34%, până la valoarea de 32 milioane lei.

În 2009 Teraplast a luat decizia de a stoca materie primă (PVC) pe fondul creşterii cererii pe piaţă, în condiţiile unui deficit de materie primă. Prin creşterea stocurilor de materie primă compania Teraplast a reuşit să contracareze fluctuaţia preţurilor, asigurându-şi astfel un important avantaj competitiv. Totodată, datorită începerii dezvoltării diviziei de vânzări profile tâmplărie PVC, au crescut stocurile de produs finit pe această gamă pentru a oferta o arie largă de produse.

Creanţele societăţii au crescut cu 31,7% ca urmare a lipsei lichidităţilor din piaţă. În contextul crizei financiare, dar şi datorită indeciziei de la nivel politic, alocarea finanţărilor de la bugetul de stat pentru lucrările publice s-a realizat extrem de greoi. Având în vedere aceste aspecte, disponibilităţile societăţii au înregistrat o scădere faţă de anul precedent, finanţarea investiţiilor şi a capitalului de lucru generând totodată şi o creştere a datoriilor pe termen scurt.

Compania Teraplast face parte din Grupul Teraplast Bistriţa, care mai include pe lângă Teraplast şi subsidiarele sale Plastsistem şi Politub.

Începând din 2 iulie 2008 compania Teraplast este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP, iar din aprilie 2009 compania a fost inclusă în componenţa indicelui BET-XT. Principalii acţionari ai companiei, la data de referinţă 31 decembrie 2009, sunt Dorel Goia (34,27%), Emanoil Viciu (15,12%) şi SIF Banat-Crişana (11,39%).

"Teraplast" estimează fluctuaţii pentru preţul materiilor prime şi curs

- " Pentru 2010 ne aşteptăm ca preţul la materiile prime (PVC, PE şi PP), dar şi cursul mediu de schimb leu/euro să aibă un caracter fluctuant";

- " Având o structură financiară echilibrată şi o politică prudentă de îndatorare, Teraplast poate să facă faţă provocărilor actuale ale pieţei, astfel că îşi va continua dezvoltarea şi în 2010. În prezent, singura unitate de producţie care mai urmează să fie mutată din Bistriţa, în Sărăţel este cea de ţevi şi fitinguri PP (polipropilenă). Această fabrică va fi operaţională până în luna februarie 2010".

-" Contracţia economică va continua şi în primele luni ale anului, o revigorare fiind anticipată doar pentru al doilea semestru din 2010. Mizăm în special pe sectorul de infrastructură şi pe partenerii şi distribuitorii noştri, în timp ce pe segmentul proiectelor rezidenţiale şi nonrezidenţiale nu ne aşteptăm la evoluţii mai bune decât până acum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb