Perspectiva câştigării alegerilor prezidenţiale de către candidatul populist de extremă dreapta Călin Georgescu a adus scăderi masive pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), într-o lună în care instabilitatea politică din ţara noastră a făcut ca rezultatele companiilor aferente trimestrului al treilea să nu aibă un impact important asupra preţurilor acţiunilor.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 6,3%, la 16.345 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 7,5%, până la 3.016 puncte.
Călin Georgescu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale remarcându-se printr-un discurs pro-rus, a criticat NATO şi Uniunea Europeană, precum şi investitorii străini deoarece au o "prezenţă prea mare în sectoarele cheie de utilităţi ale României, în urma unui val de privatizări nejustificate", afirmând de asemenea că "va folosi primele 100 de zile ale mandatului pentru a recupera aceste active", conform Politico.
Preşedintele Klaus Iohannis a desecretizat documente CSAT conform cărora SRI identificase o campanie de promovare agresivă a lui Georgescu, desfăşurtă în afara legii electorale, iar într-un final Curtea Constituţională a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale care urmează să se reia de la zero, la o dată ce va fi stabilită de noul Guvern, ce este pe cale să se formeze în urma alegerilor Parlamentare.
• Indicii din SUA au bifat cea mai bună evoluţie lunară din acest an, în urma victoriei lui Trump la alegerile prezidenţiale
Indicii pieţei din Statele Unite au avut cea mai bună evoluţie lunară din acest an, dinamică alimentată de câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Donald Trump, republicanii având şi majoritatea în congresul american. Pieţele percep agenda lui Trump, ce include posibile reduceri de taxe şi relaxarea reglementărilor, drept favorabilă mediului de business şi companiilor. În plus, economia Statelor Unite evoluează peste aşteptări, inflaţia se apropie de ţinta de 2% a Rezervei Federale care se află într-un ciclu de reducere a dobânzilor, iar perspectivele legate de Inteligenţa Artificială încă alimentează rezultatele companiilor.
În acest context, indicele S&P 500 s-a apreciat cu 5,7%, luna trecută, în vreme ce Dow Jones Industrial Average a urcat cu 7,5%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în sectorare intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 2,9%, toate coşurile de acţiuni americane marcând noi recorduri istorice pe parcursul lunii.
De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a operat o nouă tăiere de dobândă săptămâna trecută, indicele STOXX 600 a avut o creştere de 1%, în noiembrie, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX s-a apreciat cu 2,9%.
• Scădere de 7% pentru acţiunile Nuclearelectrica, în vreme ce titlurile Romgaz s-au depreciat cu 8%
Spre deosebire de pieţele vestice, la BVB indicii au avut scăderi masive, alimentate de mişcările din scena politică. Indicele compozit BET-XT, al celor mai lichide treizeci de companii ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 6,2%, la 1.408 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu aproape 4,1%, până la 1.176 de puncte.
Hidroelectrica şi-a dovedit caracterul de acţiune defensivă, având o scădere de numai 1,3%, care între timp a fost recuperată. Producătorul şi furnizorul de energie electrică a raportat o scădere a profitului net cu 32% în trimestrul al treilea, până la 841,8 milioane lei, în principal din cauza reducerii producţiei de energie. Compania, de importanţă strategică pentru ţara noastră şi controlată de stat, este unul dintre principalii emitenţi de dividend de la BVB, ceea ce o face candidatul clasic pentru o abordare buy-and-hold.
Acţiunile Nuclearelectrica s-au depreciat cu aproape 7%, luna trecută, perioadă în care s-a semnat contractul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar compania a raportat diminuarea profitului cu 36%, în trimestrul al treilea, în principal pe fondul scăderii preţului energiei electrice vândută. Nuclearelectrica are de realizat investiţii importante, astfel încât analiştii estimează rate mai reduse de distribuţie a dividendelor decât cele din urmă cu câţiva ani.
Într-o lună cu oscilaţii reduse ale preţului ţiţeiului, acţiunile OMV Petrom s-au depreciat cu 3,5%. Producătorul de petrol şi gaze a raportat un profit operaţional în scădere cu 37,2%, în trimestrul al treilea, dar pentru primele nouă luni profitul net este în apreciere cu 54,1% până la 3,9 miliarde lei, datorită lipsei "contribuţiei de solidaritate". Compania şi-a asumat o politică de dividende în creştere, fapt ce o favorizează pentru abordări buy-and-hold. În schimb Romgaz, partenerul OMV Petrom din proiectul Neptun Deep, a distribuit anul trecut doar 20% din profit ca dividende, faţă de distribuţiile integrale din alţi ani, iar necesarul de investiţii reduce şansele unei alocări mari anul viitor. Acţiunile producătorului de gaze naturale s-au depreciat cu 8% luna trecută, perioadă în care compania a raportat o reducere de 9,6% a profitului în trimestrul al treilea, la 436,4 milioane lei, în absenţa "contribuţiei de solidaritate".
• Declin pe linie pentru utilităţi
În zona utilităţilor, acţiunile Transgaz s-au depreciat cu aproape 7% în noiembrie, transportatorul de gaze naturale raportând un profit similar în trimestrul al treilea faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce titlurile Transelectrica au coborât cu 5,2%, chiar dacă compania a raportat o triplare a profitului, în perioada iunie-septembrie, imagine relevantă a şocului produs în piaţă de situaţia politică.
Acţiunile Electrica s-au depreciat cu 3,1%, luna trecută, furnizorul şi distribuitorul de energie electrică raportând o scădere a profitului cu 42,5%, în trimestrul al treilea, la 200,3 milioane lei, în primul rând pe fondul preţului mai mic al energiei. Acţionarii companiei au aprobat emiterea de obligaţiuni verzi în valoare de până la 500 milioane euro, demers ce face parte din strategia de susţinere a tranziţiei energetice şi a dezvoltării sustenabile a emitentului.
• Acţiunile bancare au suferit o depreciere mai mare decât media sectorului european
Sectorul bancar european a avut o scădere uşoară, luna trecută, dar deprecierile acţiunilor principalelor bănci de la BVB au fost mai severe. Acţiunile Banca Transilvania, companie cu o politică de renumerare a investitorilor prin dividende şi titluri gratuite, au avut un declin de 6,5%, luna trecută, chiar dacă instituţia a raportat rezultate excelente, respectiv o creştere de aproape 150% a profitului net, până la 1,76 miliarde lei, în mare parte pe fondul reflectării în situaţiile financiare a achiziţiei OTP Bank Romania, dar şi datorită activităţii operaţionale.
Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au avut o depreciere de 11,4%, în condiţiile în care banca a raportat un profit în scădere cu 12,9%, pentru trimestrul al treilea, din cauza costului net al riscului şi a "taxei pe cifra de afaceri", ce au erodat profitabilitate.
• TTS, One United şi Antibiotice - cele mai mari scăderi din BET
Titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services au scăzut cu 38,5%, după ce compania a raportat o pierdere trimestrială de 7,9 milioane lei, faţă de un profit net de 95,5 milioane lei în trimestrul al treilea 2023. Emitentul a câştigat în urma izbucnirii conflictului din Ucraina, ceea ce a crescut masiv veniturile şi profiturile societăţii, dar acum activitatea se normalizează, revenind în apropierea nivelurilor dinaintea războiului.
Acţiunile dezvoltatorului One United Properties au avut o scădere de 17,5%, luna trecută, rezultatele financiare raportate de companie pentru trimestrul al treilea, respectiv o creştere cu 20,9% a profitului net şi cu 31% a celui operaţional, alături de îmbunătăţirea marjei, nereuşind să stopeze trendul descendent al titlurilor din acest an. Pe lângă operaţiunile corporative care este posibil să fi adus o anumită neîncredere în rândul investitorilor, One se confruntă cu o serie de articole de presă nefavorabile, în vreme ce incertitudinea cadrului fiscal al anului viitor poate afecta operaţiunile sale.
Titlurile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila s-au depreciat cu 16%, luna trecută, compania raportând o scădere a profitului de 25,3%, în trimestrul al treilea, în condiţiile în care cheltuielile au crescut într-un ritm mai accelerat decât veniturile. Acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice s-au depreciat cu 18,4%, în primul rând ca efect al vânzării printr-un plasament privat de către Infinity Capital Investments a 16% din companie, la un preţ cu 20% sub cotaţia din piaţă.
• Discount-uri de tranzacţionare situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 48% în cazul Longshield Investment
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un recul de 3,3%, luna trecută, cea mai mică depreciere dintre coşurile de acţiuni de la BVB.
La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 48% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 53%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%. Administratorul american a anunţat că nu va participa la procesul de selecţie în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiţii Alternative al FP, pe care-l administrează din anul 2010.
Luna trecută, Romgaz a listat la Bursa de Valori Bucureşti prima emisiune de obligaţiuni a companiei, în valoare de 500 de milioane de euro. Emisiunea, listată şi la Bursa de Valori din Luxemburg, este prima tranşă de obligaţiuni internaţionale pe cinci ani, ce va permite companiei să emită obligaţiuni cu o valoare de până la 1,5 miliarde de euro. Banii vor fi folosiţi în principal pentru investiţii, inclusiv proiectul Neptun Deep.
• Scădere cu 40% a valorii tranzacţiilor faţă de octombrie, când a fost listată ultima emisiune de titluri de stat Fidelis
Luna trecută, valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 2,7 milioane de lei, cu 40,3% sub cea consemnată în octombrie, când a fost listată ultima emisiune de titluri de stat Fidelis.
Valoarea medie zilnică a transferurilor a coborât cu 34,6%, la 128,7 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, declin influenţat tot de Fidelis, după cum reiese din Buletinul Lunar al BVB.
În noiembrie au avut loc 191.079 de tranzacţii cu titluri listate pe Segmentul Principal al bursei noastre, cu 8,2% mai multe decât în octombrie, prin transferurile din luna trecută fiind schimbate 822,5 milioane de titluri, cu 52,2% mai multe decât cele transferate în luna anterioară.
Cu tranzacţii în valoare de 320,3 milioane de lei, titlurile Antibiotice ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii noiembrie, loc datorat vânzării de acţiuni de către Infinity. Pe poziţia a doua a podiumului se află titlurile Banca Transilvania, care au cumulat transferuri de 274,6 milioane de lei, fiind urmate de schimburile cu acţiuni Hidroelectrica, care s-au ridicat la circa 251,5 milioane de lei.
La data de 29 noimebrie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 332,7 miliarde de lei, în scădere cu 3,2% faţă de cea consemnată la finele lunii octombrie, conform raportului lunar al BVB.
Am intrat în ultima lună a anului, iar cele mai importante informaţii pentru piaţă vor veni tot din zona politică, unde urmează să se formeze noul Guvern ce va stabili politicile economice ale ţării.
Opinia Cititorului