Magistraţii Tribunalului Bucureşti au pronunţat, ieri, primele sentinţe în cazul Colectiv, după patru ani de la tragicul eveniment în care şi-au pierdut viaţa 67 de persoane. Totalul pedepselor aplicate de prima instanţă se ridică la 112 ani şi 2 luni de închisoare.
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 8 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a clubului Colectiv.
Patronii clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Cătălin Gancea, au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare. Cei trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi fiecare la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.
În cauză au mai fost condamnate şi trei angajate ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, Şefa Serviciului Autorizări Comerciale, Aurelia Iofciu, a primit 8 ani de închisoare, consilierul superior Larisa Luminiţa Ganea - 7 ani, iar referentul superior Ramona Sandra Moţoc- 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a mai dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.
SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au mai decis plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supravieţuitori şi rude şi aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniţi în ţara noastră. Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnaţi, Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov.
Sentinţa de ieri nu este defintivă. Poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Sentinţa instanţei de fond poate fi atacată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, care au cerut în primă instanţă pedepse mai mari, de 15 ani de închisoare, pentru fostul edil al Sectorului 4 şi pentru cei doi angajaţi ai ISU.
Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015".
Procurorii susţin că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".
Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.
Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU - Antonina Radu şi George Matei, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au constatat că în clubul Colectiv se desfăşurau activităţi care aveau nevoie de aviza sau autorizare de securitate la incendiu.
Conform rechizitoriului, cei doi angajaţi ai ISU au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
1. Sentințele nu sunt după Dumnezeu...
(mesaj trimis de Mihai în data de 17.12.2019, 18:24)
Nu sunt de acord cu sentințele....Sunt împotriva lui Dumnezeu!Sunt legi ale lui Dumnezeu care nu ne lasă să plecăm noaptea la distracție,la discoteci...De ce să plătească statul și alții despăgubiri pentru cei care nu au ascultat de Dumnezeu și s-au dus în acea noapte la balamuc???Vor avea de suferit cei care dau astfel de sentințe!Pentru că numai Judecata Lui Dumnezeu este dreaptă!
Îmi place · Răspunde · 1m
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2019, 21:01)
Nu sunt de acord cu ideile tale. Justitia e pe pamint si asa cum zis-a papa de la Roma aici trebuie sa platesti tot !!!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vlad în data de 12.01.2020, 14:39)
Sa (...)cu dumnezeu tau cu tot, daca exista acel dzeu pe care toata lumea il ridica in slavi, nu ar fi existat asemnea cazuri.Sa traiesti in 2020 si inca sa mai crezi in cineva pe care absolut nimeni nu l-a vazut, sau macar auzit, inseamna ca trebuie sa ai un IQ cel mult cu 2 cifre, multa sanatate iti doresc, iar daca tu invinuiesti niste oameni care au murit, iti doresc sa nu ne intalnim niciodata.