• Mihai Diculoiu: "Petrom cere 25 de milioane de euro pentru divizia de petrochimie de la Arpechim"
Peste 1.600 din salariaţii "Oltchim" sunt în pericol să fie trimişi în şomaj tehnic, restul riscând o reducere cu aproape 15% a salariului, în condiţiile în care combinatul funcţionează doar la 40% din capacitate, de la finele anului trecut, când "Petrom" a oprit instalaţia de piroliză de la "Arpechim" Piteşti.
"Oltchim" ar avea nevoie, potrivit ultimelor informaţii, de aproximativ 62 de milioane de euro pentru a se repune pe picioare, 25 de milioane de euro reprezentând suma pe care "Petrom" o cere combinatului în schimbul diviziei de petrochimie de la "Arpechim".
"Petrom cere Oltchim 25 de milioane de euro, suma reprezentând investiţiile de mediu pe care le-a făcut acolo şi o garanţie că, pentru o anumită perioadă de timp, combinatul va achiziţiona materia primă produsă aici", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber al "Oltchim", adăugând că "Petrom" nu cere niciun ban pentru terenul şi instalaţiile de la "Arpechim".
"Oltchim" mai datorează "Petrom" aproximativ 32 de milioane de euro, reprezentând valoarea materiei prime neachitate la timp, potrivit liderului sindical. Deşi această datorie a reprezentat mult timp un impediment în negocierile pentru achiziţionarea segmentului de petrochimie de la "Arpechim", domnul Diculoiu ne-a spus că există posibilitatea eşalonării ei.
"Se poate negocia cu Petrom ca aceste datorii să fie eşalonate pe o perioadă de doi-trei ani", a precizat preşedintele Sindicatului Liber al "Oltchim".
• Aproximativ 2.500 de angajaţi ai "Oltchim" sunt aşteptaţi, astăzi, să protesteze
Peste 2.500 dintre salariaţii "Oltchim" sunt aşteptaţi să protesteze, astăzi, în faţa Prefecturii din Râmnicu Vâlcea faţă de eşecul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al combinatului, de a-şi îndeplini promisiunile făcute.
"Ne-am întâlnit de mai multe ori cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, să discutăm preluarea diviziei de petrochimie de la Arpechim, însă nicio promisiune a autorităţilor în acest sens nu a fost respectată", a explicat domnul Diculoiu.
Revendicările protestatarilor se vor axa pe neimplicarea autorităţilor în reducerea preţului la energia electrică cumpărată de "Oltchim", mult mai mare faţă de preţul practicat de competitorii combinatului, precum şi asupra indiferenţei Ministerului Economiei la situaţia companiei, ne-a spus domnul Diculoiu.
În prezent, "Oltchim" are 3.660 de salariaţi, însă numărul celor afectaţi de eşecul achiziţionării diviziei de petrochimie de la "Arpechim" s-ar putea ridica la 9.000, inclusiv angajaţii firmelor care prestează servicii pentru "Oltchim", potrivit sursei citate.