Guvernul a alocat 22,5 milioane de lei pentru acţiunea de conservare şi ecologizare a minei Rodna, din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflată în administrarea companiei Remin Baia Mare. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ionel Tompa, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, deşi mina nu se află în administrarea judeţului, instituţia pe care o reprezintă se va implica în acest proiect, prin apelarea la experienţa partenerilor germani din Kiffhaüser.
În acest sens, vicepreşedintele a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Germania, unde a văzut cum minele închise de nemţi sunt folosite, în prezent, în scopuri turistice sau ca depozite ecologice de deşeuri, pentru a evita prăbuşirea galeriilor.
Tompa a spus că o delegaţie formată din reprezentanţi ai companiei Remin şi din primarii comunelor Rodna, Maieru şi Şanţ va efectua, în această toamnă, o vizită în Germania, pentru a găsi soluţii eficiente în privinţa minei Rodna. Activitatea din subteran a minei bistriţene a fost stopată încă de anul trecut, ceea ce a dus la disponibilizarea a sute de mineri. Rodna a fost declarată, în urmă cu câţiva ani, zonă defavorizată, deoarece principala preocupare a oamenilor era mineritul, iar rata şomajului continuă să fie cea mai ridicată din întreg judeţul