Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au făcut obligatorii aceste evacuări la finalul lunii iulie, a anunţat Kievul marţi, informează Agerpres.
''În cursul ultimelor şase zile, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi, dintre care aproape 600 de copii şi 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă'', a declarat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe aplicaţia Telegram.
El a precizat că peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din Doneţk de la debutul invaziei ruse în Ucraina (24 februarie) şi că acum ''există o populaţie de 350.000 de persoane, dintre care 50.000 de copii, pe teritoriul regiunii''.
La finalul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a fost luată decizia de a face obligatorie evacuarea din regiunea Doneţk, în special în perspectiva iernii, distrugerea reţelei de distribuţie a gazului riscând să priveze locuinţele de căldură.
În ultimele 24 de ore, trei civili au murit şi 19 au fost răniţi din cauza luptelor din regiune.
După ce au cucerit regiunea Lugansk, forţele ruse îşi concentrează acum asaltul pe regiunea vecină Doneţk. Unul dintre punctele strategice vizate este Kramatorsk, principalul oraş din zonă încă aflat sub control ucrainean. Avansul trupelor ruse este însă extrem de lent.
Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.