Peste 350 de participanţi la cea de-a 32-a Conferinţă Naţională AICPS

Comunicate de presă / 14 iunie

Peste 350 de participanţi la cea de-a 32-a Conferinţă Naţională AICPS

Cea de-a 32-a Conferinţă Naţională AICPS, a fost organizată în perioada 6 şi 7 iunie la Iaşi. Evenimentul a venit cu oportunităţi extinse de interacţiune între diferitele generaţii de profesionişti şi cu un program bogat care a abordat provocări din toate ariile proiectării de structuri, inclusiv abordări sustenabile şi inovaţii tehnologice din domeniul proiectării şi construcţiilor.

Oportunităţile de networking profesional au fost în acest an la cel mai înalt nivel, programul tehnic fiind îmbogăţit cu 3 workshop-uri şi 2 dezbateri, iar târgul de soluţii în construcţii a oferit o selecţie de tehnologii, materiale de construcţii şi softuri de proiectare din partea partenerilor comerciali care au prezentat noutăţile disponibile pe piaţă.

Premiile AICPS "Proiectul Anului" au fost acordate în cadrul Conferinţei, ca în fiecare an: Premiul I - Extindere şi modernizare capacitate de operare cereale prin reorganizare terminal şi flux tehnologic Incinta Port Nou Dana 34, Mol II Port Constanţa, Ing. Ana Maria Popa SC DCTS Structuri; Premiul II - New Promenada Mall Infrastructura proiectată a unui parcaj dezvoltat pe 7 niveluri subterane, ing. Cristian RADU, ing. Cristian NASTASE, ing. Teodor MATEI, ing. Paul DANILOV, ing. Ioan BUZILA, ing. Mihai POPA, ing. Ovidiu CHITU, ing. Radu GEANGUS - SC CONCEPT STRUCTURE SRL; Premiul III - Clădiri vechi - structuri noi. Rosetti Apart. Hotel, Ing. Adrian Zecheru, Arh. Carmen Tănase, Ing. Cristian Arvinte - SC ENERGOPROIECT SRL.

Premiile AICPS Absolventul Anului 2023 au fost de asemenea acordate pentru lucrări remarcabile de licenţă din Universităţile Tehnice de Construcţii din Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara şi Universitatea Tehnică a Moldovei/Chişinău.

Totodată, evenimentul a venit şi cu schimbări de ordin administrativ în AICPS, în prima zi a conferinţei fiind aleasă noua echipă ce va prelua conducerea asociaţiei începând cu anul 2026. Până atunci, echipa în exerciţiu şi viitoarea conducere vor conlucra pentru a face tranziţia actualelor practici executive.

350 de participanţi, proiectanţi de structuri din diferite zone ale ţării, de la viitori şi tineri ingineri la profesionişti cu o vastă experienţă, alături de invitaţii speciali au co-creat un maraton de 18 ore de schimb de experienţe profesionale din întreaga sferă a proiectării de structuri în construcţii.

Workshop-urile şi dezbaterile au fost concepute în baza interesului manifestat de participanţii ediţiilor anterioare. Conţinutul tehnic a fost unul deosebit de valoros şi util, numărul limitat al locurilor fiind ocupat în scurt timp de la deschiderea înscrierilor.

Workshopul "Cod de proiectare seismică, P100-1/2025" a reprezentat o premieră a modului de interacţiune direct între comunitatea AICPS şi elaboratorii de cod, una din reglementările fundamentale folosite în proiectarea clădirilor. Revizia codului P100-1, preconizată a intra în vigoare în 2025, aduce noutăţi semnificative în definirea acţiunii seismice de proiectare, în prevederile de proiectare cantitative şi constructive pentru elementele structurale şi nestructurale ale clădirilor din România, a precizat dr. ing. Mihai Pavel, Director Tehnic AICPS.

Ghidaţi de scopuri şi interese comune - siguranţă, sustenabilitate, conlucrare - s-au alăturat Conferinţei şi reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice, cât şi ai mediului privat, asociaţiilor şi patronatelor profesionale (Primăria Municipiului Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, ISU, ISC, INFP, FPSC, PPC, SRGF, OAR, AIIR etc), cu care AICPS are parteneriate de lungă durată. Mesaje lor au întărit şi reconfirmat valoarea unui eveniment de asemenea calibru, organizat aproape fără întrerupere de 32 de ediţii, care aduce împreună profesionişti şi experţi din domeniu şi, care, doar uniţi pot fi mai puternici, mai vocali, mai implicaţi.

Primarul oraşului gazdă, Mihai Chirica, inginer de profesie, a participat la Recepţia de deschidere a celei de-a 32-a Conferinţe Naţionale AICPS în seara de 5 iunie.

Alocuţiunile din prima zi a Conferinţei au punctat, rând pe rând, rolul vital al inginerilor în sectorul construcţiilor şi implicarea acestora inclusiv în stabilirea unui cadru legislativ coerent şi eficient.

Reprezentantul ISC Iaşi, dl. inspector Morariu, a numit relaţia ISC cu proiectanţii ca fiind un pilon al siguranţei şi eficienţei în construcţii. Această relaţie profesională dintre ISC şi AICPS este o relaţie fundamentală pentru asigurarea respectării standardelor, reglementărilor şi normelor de siguranţă in construcţii dar şi în promovarea inovaţiei în procesele de proiectare şi construcţie. Împreună vom crea un mediu sigur, durabil, competitiv.

Preşedintele FPSC, dl. Cristian Erbaşu a trecut în revistă o serie de probleme în domeniul construcţiilor printre care şi nevoia unei mase critice de formatori care să formeze specialişti. O problemă foarte mare o reprezintă lipsa de personal minim calificat în proiectare. De asemenea a precizat că: Baza problemelor este costul de 3% pentru proiectare, stipulat în prevederile legale şi de care nu reuşim să scăpăm.

În alocuţiunea sa, dl. Alexandru Fulga, preşedinte PPC, a întărit faptul că eficienţa noastră depinde de calitatea legislaţiei departe de a fi perfectă în multe zone, ea fiind generatoare de neclarităţi. Asemenea antevorbitorului său, şi dl. Fulga a punctat nevoia de specialişti bine pregătiţi în domeniu.

AICPS militează pentru perfecţionarea profesională continuă a tuturor inginerilor, care a fost prorogată deja de 4 ori (2019-2023) şi, de asemenea, pentru certificarea inginerilor şi a firmelor de proiectanţi de structuri, pentru că nu întotdeauna capabilitatea poate să ţină loc de capacitate şi erorile în condiţii de presiune de termen sau de volum nu sunt permise în domeniul nostru, dr. ing. Lucian Melinceanu, preşedinte AICPS.

Sustenabilitatea a fost o temă centrală a conferinţei AICPS: Identificarea unor soluţii ecologice pentru producerea materialelor folosite în construcţii, precum ciment, beton, confecţii metalice, astfel încât ele să îşi păstreze performanţele structurale şi să asigure şi durabilitate construcţiilor, reprezintă o direcţie crucială de cercetare şi dezvoltare. Succesul acestui demers va avea implicaţii semnificative asupra manierei în care concepem, proiectăm şi construim structurile, a precizat dr. ing. Sorin-Codruţ Floruţ, Director de comunicare AICPS.

În acelaşi timp, noua abordare de calcul a structurilor cu pereţi, bazată pe deplasări, va avea în mod cert un impact semnificativ şi reprezintă o problematică pentru care trebuie să ne pregătim din timp, conform prezentării keynote speakerului prof. Joăo Pacheco De Almeida, a precizat de asemenea dl. Floruţ.

Complementar prezentărilor keynote speakerilor internaţionali, în cadrul sesiunilor paralele au fost tratate tematici specifice de proiectare a unor structuri/elemente structurale, evaluarea şi/sau consolidarea structurilor, impactul modificărilor actuale din codurile de proiectare (atât în sfera proiectării structurale cât şi în cea geotehnică) şi au fost aduse în discuţie o serie de soluţii practice şi inginereşti în vederea diminuării impactului în situaţii cu un grad ridicat de complexitate întâlnite în proiectare şi execuţie.

Ziarul BURSA este partener media al evenimentului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb