Peste 60% dintre alegători se tem de fraude electorale

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 19 august 2009

Peste 60% dintre persoanele intervievate la nivel naţional de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) pentru Asociaţia "Pro Democraţia" (APD) consideră că alegerile electorale din toamna acestui an vor fi fraudate. Comparativ cu ultimul sondaj comandat de APD, din luna mai, neîncrederea cetăţenilor în corectitudinea centralizării voturilor a crescut alarmant, cu 11%.

"Scandalurile prilejuite de alegerile europene au creat o percepţie negativă de fraudare, de la 52 de procente la 63, fapt care obligă autorităţile să găsească soluţii pentru a garanta siguranţa cetăţeanului", a declarat, ieri, Cristian Pârvulescu, preşedintele APD.

Persoanele intervievate consideră că principala modalitate de fraudare o reprezintă distribuţia de ajutoare prin primărie (88%), urmată de turismul electoral-transportarea organizată a cetăţenilor pentru a vota în alte localităţi (81%), cumpărarea directă de voturi (78%) şi schimbarea rezultatului votului în secţia de votare (62%).

Printre măsurile pe care respondenţii le consideră importante pentru stoparea fraudei se numără sancţionarea dură (88%), întărirea controlului autorităţilor (83%), introducerea obligatorie a cărţii de alegător (61%) şi introducerea votului obligatoriu (48%).

Creşterea îngrijorării cetăţenilor privind frauda electorală este determinată de conflictul partidelor aflate la guvernare, este de părere Ioan Ghişe, senator PNL, în opinia căruia "conflictul permanent între Traian Băsescu şi partidele politice (PD şi PSD), precum şi atacurile preşedintelui la adresa Parlamentului şi a puterii judecătoreşti au concurat la o percepţie negativă din partea votanţilor". Potrivit senatorului, introducerea votului obligatoriu nu reprezintă o soluţie pentru împiedicarea fraudei electorale, pentru că cetăţeanul nu poate fi obligat să-şi exprime dorinţa politică.

Deputatul PSD, Titus Corlăţean, ne-a declarat că nu este surprins de percepţia negativă a alegătorilor, în special pentru că nu au fost luate măsuri drastice din partea autorităţilor pentru pedepsirea fraudelor. "Faptul că autorităţile nu au prezentat sancţiuni ferme în privinţa cazurilor de turism electoral şi vot multiplu a sporit neîncrederea cetăţenilor", este de părere deputatul PSD.

Deputatul PD-L, Gheorghe Tinel, este de părere că alegătorii acceptă să li se cumpere votul din cauza situaţiei grele în care se află şi a stării generale de sărăcie. "Pe fondul unei crize care nu se mai termină şi sărăciei lucii, politicul îşi îndreaptă atenţia către bazinele electorale vulnerabile", ne-a declarat deputatul. Pentru stoparea efectelor fraudei electorale, domnia sa este de părere că trebuie instituit votul obligatoriu şi organizate alegeri în timpul săptămânii, pentru a strica calculele partidelor politice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din 1990, evidenta populatiei n-a fost niciodata adusa la zi, astfel incat listele electorale sa corespunda in continut cu numarul de cetateni. nu vi se pare ca ceva pute? cand voteaza crucile (inclusiv cele din Cimitirul Eroilor!), cand in unitatile militare si in pusacarii se infiinteaza puncte de votare (vot la ordin,nu?), cand fara cerere expresa, urna mobila face febra musculara umbland pe la cei netransportabili si, mai ales, pe la consiliile judetene, cand in randul spitalelor vizitate de urna intra si ospiciile, cand sesizarile cetatenilor si partidelor sunt tratate cu un dezinteres funciar de reprezentantii puterii judecatoresti (ad-hoc numiti ) si autoritatea permanenta scuipa samburi, mai crede cineva ca votul mai are vreo importanta?! evident, nu. nu conteaza cine si c cine voteaza, conteaza numai ce iese din urna! adica, prestidigitatia! si, ca sa revenim la titlu, solutia este "disolutia actualei clase politice" si inlocuirea ei cu altceva! poate cu o democratie directa construita prin aglutinare de jos in sus in care dreptul de a fi ales sa fie concordant cu domiciliul! (vezi senatorii si deputatii ajunsi reprezentanti "strainasi" (ex. oltean prin domiciliu, deputat de suceava prin "vointa" poporului, pardon al partidului!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb