Peste 70% din IMM-urile din România îşi finanţează activitatea din surse proprii

Ziarul BURSA #Companii / 7 iulie 2005

Peste 70% din IMM-urile din România îşi finanţează activitatea din surse proprii, iar posibilităţile de a contacta credite sunt tot mai reduse, au declarat reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cu ocazia unei conferinţe dedicate sectorului IMM-urilor din România.

"Acest lucru se datorează nivelului mare de respingeri de către bănci a solicitărilor de creditare, în lipsa unor garanţii", a spus preşedintele FGCIMM, Aurel Şaramet.

Preşedintele comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, Varujan Vosganian, a apreciat că băncile din România nu oferă condiţii favorabile acestui sector de activitate, fiind de părere că soluţia o reprezintă societăţile de microfinanţare. Obiectul principal al Societăţilor de microfinanţare constă în acordarea de microcredite din fonduri proprii împrumutate sau atrase de la instituţiile financiare ori organizaţii donatoare, sau din resurse financiare publice.

"Aceste societăţi iau banii de la bănci, reuşind să creeze o reţea diversificată care să intre în contact cu oamenii", a spus Vosganian. Legea privind societăţile de microfinanţare a trecut de Cameră şi de Senat, urmînd a fi promulgată.

Vosganian consideră că "Banca Naţională ar trebui să supravegheze fondurile de garantare pentru împrumuturi, dîndu-le un anumit gir de onorabilitate".

În perioada 2002- 30 iunie 2005, au fost solicitate de către IMM-uri un număr de 377 credite, cele mai multe fiind oferite de Banca Comercială Română (271), Banca Română pentru Dezvoltare (34) şi Banca Românescă (26). Valoarea garanţiilor acordate au fost, în această perioadă, în valoare de peste 28.000 euro.

Prin crearea Fondului de Garantare au fost create, pînă în prezent, peste 25.000 locuri de muncă, iar aportul investiţiilor a fost de 300 miliarde euro. FNGCIMM acordă garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de IMM-uri de la băncile comerciale sau din alte surse abilitate de lege. În perioada 2003-2004, Fondul a susţinut acordarea unui volum de credite de circa 39 milioane euro, valoarea medie a creditelor garantate fiind de circa 160.000 euro. Peste 92 la sută din numărul de garanţii acordate de fond au fost pentru credite cu valori sub 500.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb