Prima tranşă a împrumutului din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 78,2 milioane de euro, sumă destinată programului de consolidare, restaurare şi modernizare a obiectivelor culturale, a fost repartizată, beneficiind în această fază 23 de obiective ale instituţiilor subordonate Minis-terului Culturii şi Cultelor (MCC), clădiri cu statut de monument istoric.
Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a readus în atenţie ieri, într-o conferinţă de presă, Memorandumul privind Acordul-cadru de împrumut între România şi BDCE, în valoare de 78,2 milioane de euro, precizând că cea de-a doua tranşă din suma totală de peste 250 de milioane de euro urmează să fie obţinută în toamna acestui an.
Printre cele 23 de obiective se numără sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (peste 22,7 milioane de euro), Palatul Regal (peste 16 milioane de euro), sediul Operei Naţionale din Bucureşti (peste 11 milioane de euro), Palatul Culturii din Iaşi (7,8 milioane de euro), Teatrul Naţional din Iaşi (6,1 milioane). Adrian Iorgulescu a precizat că la unele obiective s-au investit deja anumite sume care provin de la bugetul MCC. La momentul actual "se intră în faza cu negocierea termenilor contractuali şi semnarea contractelor". În faza a doua de finanţare, respectiv din tranşa a doua, intră cinci instituţii culturale de interes naţional - sediile Bibliotecii Naţionale a României (aproape 80 de milioane de euro), Teatrul Naţional din Bucureşti (27,2 milioane de euro), Teatrul Naţional de Operetă-Sala Omnia (7 milioane de euro), Palatul Cantacuzino (6,2 milioane de euro) şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (peste 1,6 milioane de euro).