Peste 800 de angajaţi ai RAFO Oneşti şi-ar putea pierde slujbele din cauza situaţiei juridice incerte a societăţii, se arată într-un comunicat al sindicatului societăţii, Rafinorul Oneşti.
Deşi Rafo şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, judecătorul sindic nu a judecat toate litigiile în cauză, astfel încât planul de reorganizare a companiei nu poate fi închis, potrivit Agerpres.
Faţă de această procedură de amâ-nare a finalizării procesului Rafo, investitorul, administratorul şi salariaţii nu au căi de atac şi nu se pot apăra, pe de o parte, iar situaţia a condus la retragerea băncilor din dis-cuţiile cu Rafo privind contractarea unor împrumuturi şi la sistarea discuţiilor cu mari grupuri de afaceri interesate direct în continuarea şi dezvoltarea proiectului Rafo.
Pe de altă parte, sindicatele susţin că administraţia Rafo este conştientă şi aproape sigură că unitatea nu poate ieşi curând din planul de reorganizare şi este mai curând posibil să-şi revină asupra statutului juridic prin procedura de faliment, una din măsuri fiind propunerea către sindicate de disponibilizare a 800 de angajaţi din cei 1.200.
Rafo Oneşti este una din principalele rafinării de petrol din România. Rafinăria se afla încă din 2004 în proces de reorganizare judiciară şi faliment.
La finele lunii septembrie, Executivul a aprobat un memorandum prin care Guvernul îşi manifestă disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 milioane de euro pentru Rafo Oneşti, în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea în fapt a noului lanţ petrochimic Rafo--Oltchim-Arpechim.
Principalii acţionari ai Rafo Oneşti erau, la 11 iunie, Calder A International (35,9876%), Petrochemical Holding (31,87396%), Balkan Petroleum (20,98885%), persoane juridice (11,183%).