Peste cinci miliarde de lei pentru amenajarea bazinelor hidrografice

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 septembrie 2008

Peste cinci miliarde de lei pentru amenajarea bazinelor hidrografice

Peste 5,2 miliarde de lei vor fi alocate, în perioada 2009-2013, din fonduri bugetare şi credite externe pentru programele de investiţii vizând amenajarea bazinelor hidrografice, conform directivelor Uniunii Europene, a declarat, ieri, Marius Postelnicescu, directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR). Domnia sa a precizat: " ANAR are o serie de programe şi proiecte de amenajare a râurilor, a zonei costiere, de renaturare ecologică. Astfel, pentru refacerea litoralului românesc, de la Mamaia la Vama Veche, se vor aloca 250 milioane de euro, iar pentru reabilitarea falezelor 134 milioane de euro. La aceste proiecte se adaugă aproape 150 milioane lei de la bugetul de stat pentru obţinerea modelului digital al cursului de apă şi al zonei adiacente, prin metoda de scanare (LIDAR - Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale. Obiectivul final este ca în 2011, cel mai târziu, să avem finalizate hărţile de inudabilitate sau de hazard, iar în 2013 pe cele de risc de inundaţii".

Potrivit Agerpres, cheltuielile ce revin Apelor Române pentru refacerea infrastructurii hidrotehnice afectate de inundaţii sunt estimate la 75 milioane de lei. Prin Hotărârile de Guvern 833 şi 834 din luna august a acestui an au fost alocate 20.000 de lei, respectiv 13.300 de lei, pentru lucrări imediate de refacere a deficienţelor la construcţiile hidrotehnice prin care se asigură apărarea împotriva inundaţiilor, a populaţiei şi bunurilor materiale, în condiţiile apariţiei unei noi viituri, cu probabilitatea tranzitării debitelor de calcul. Pentru refacerea lucrărilor hidrotehnice afectate sunt necesare, în total, peste 435 milioane de lei.

ANAR a făcut o evaluare a numărului de case situate în zone inundabile, conform Planurilor de Apărare Judeţene. Astfel, de-a lungul râului Prut, fără afluenţi, sunt 9.013 de gospodării în zone potenţial inundabile şi de-a lungul râului Siret, 3.639 gospodării, fără afluenţi. La nivel naţional, cele mai multe construcţii fără aviz de amplasament sau autorizaţie de construire, situate în zone inundabile, sunt în Bacău - 3.397, Neamţ - 1.061, Olt -1.613, Alba - 3.283, Vaslui - 1.149 şi Galaţi - 3.366.

La jumătatea lunii trecute, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că inundaţiile au afectat 84,8 kilometri de diguri, şase baraje, 37 de kilometri de drumuri naţionale şi 363 de poduri. De asemenea, au fost afectate 5.859 de locuinţe, 8.763 de anexe gospodăreşti, 71 de şcoli, trei dispensare medicale şi opt biserici, la care se adaugă sedii de primării şi de poliţie. Potrivit primului-ministru, 4.086 locuinţe urmează să fie reparate, 228 consolidate, iar 1.545 reconstruite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb